Το σήμα δίνεται με το που βγουν τα δοχεία με τον ασβέστη στην αυλή. Όλοι, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στο ασβέστωμα του νησιού εν αναμονή της μεγάλης γιορτής. Τα παιδιά αναλαμβάνουν τους αρμούς στους πλακόστρωτους δρόμους και οι μεγαλύτεροι τα υπόλοιπα. Το λευκό καταλαμβάνει τα πάντα: τοίχους, αυλές, πεζούλια, φράχτες και σκαλιά.
Τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν γύρω από τις Χώρες των Κυκλάδων συναγωνίζονται τις μυρωδιές από τα λουλούδια των αυλών. Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Επιτάφιος γυρνάει σε όλα τα σοκάκια και τα καλντερίμια, ενώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Ανάσταση γιορτάζεται με κατάνυξη αλλά και πολλά βεγγαλικά.
Το Πάσχα στις Κυκλάδες είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία γεμάτη όμορφες, ανοιξιάτικες εικόνες. Τα περισσότερα νησιά δεν έχουν ακόμα πολύ κόσμο αλλά ούτε και ζέστη και είναι η ιδανική περίοδος για να απολαύσετε βόλτες, πεζοπορίες και την ηρεμία του κυκλαδίτικου τοπίου. Στα περισσότερα νησιά το Πάσχα γιορτάζεται με ξεχωριστά έθιμα και αυτές είναι οι καλύτερες εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε στις Κυκλάδες το Πάσχα.
Κύθνος, το έθιμο της Κούνιας την Δευτέρα του Πάσχα
Το πιο ενδιαφέρον έθιμο στο νησί είναι αυτό της αναπαράστασης της «Κούνιας». Την Δευτέρα του Πάσχα, στην Χώρα, στήνεται μία κούνια, στην οποία ανεβαίνουν αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Το έθιμο θέλει αυτόν ή αυτή που θα πλησιάσει και θα κουνήσει κάποιον, να δεσμεύεται ότι θα τον/την παντρευτεί. Σήμερα η αναπαράσταση του εθίμου συνοδεύεται από φαγητό, ποτό, τραγούδια και χορούς.
Φολέγανδρος, η τριήμερη διαδρομή της εικόνας της Παναγίας στα σπίτια του νησιού
Η ιδιαιτερότητα του εορτασμού του Πάσχα στη Φολέγανδρο έχει τις ρίζες της στην εκκλησία της Παναγίας, που βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε βράχο πάνω από τη Χώρα. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και η εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται εκεί θα βγει από το ναό και για τρεις μέρες θα γυρνάει σε όλα τα σπίτια του νησιού για να τα ευλογήσει. Ανήμερα θα περάσει από όλα τα σπίτια της Χώρας και τα στενά του Κάστρου, ενώ τη δεύτερη μέρα θα περπατήσουμε μαζί με την εικόνα και πλήθος κόσμου μέχρι τον δεύτερο οικισμό του νησιού, την Άνω Μεριά.
Την Τρίτη η εικόνα θα καταλήξει στο λιμάνι, στον Καραβοστάσι, όπου θα μπει και στα καΐκια για να ευλογήσει τα ταξίδια τους. Η περιφορά είναι μια συναρπαστική εμπειρία, αφού όλα τα σπίτια είναι ανοιχτά και οι ντόπιοι υποδέχονται την εικόνα και τους επισκέπτες που ακολουθούν την πομπή με κεράσματα και με ρακή. Η εικόνα επιστρέφει στη θέση της το βράδυ της Τρίτης μέχρι το επόμενο Πάσχα.
Αμοργός, περιφορά των εικόνων στα χωριά του νησιού και πολύωρες πεζοπορίες
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και μετά την Κυριακή του Πάσχα γίνεται περιφορά των εικόνων στα χωριά του νησιού, συχνά με πολύωρες πεζοπορίες. Το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας έχει τη τιμητική του και η περιφορά της εικόνας στη Χώρα είναι σημαντική στιγμή. Τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά την περιφορά του Επιταφίου στα χωριά, οι γυναίκες, από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών, ραίνουν τον κόσμο με κολόνιες και αρώματα και καίνε αγριοβότανα. Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η ετοιμασία του αρνιού, που οι περισσότεροι Αμοργιανοί το μαγειρεύουν ψητό στο φούρνο με δεντρολίβανο, μυρωδικά και ρύζι.
Tήνος, πασχαλινές γλυκές τυρόπιτες
Με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάζεται το Πάσχα στην Τήνο και βέβαια πρωταγωνιστεί ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας στη Χώρα. Δοκιμάστε το γλυκό «τυρόπιτες» με το ντόπιο τυρί πέτρωμα και παρακολουθήστε τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε ένα από τα δεκάδες χωριά της ενδοχώρας. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κατευθυνθείτε στην παραλία της Χώρας, όπου ενώνονται όλοι οι επιτάφιοι.
Σύρος, Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα μαζί
Η πολυπληθής καθολική κοινότητα του νησιού γιορτάζει το Πάσχα μαζί με τους ορθόδοξους, γεγονός μοναδικό σε όλον τον κόσμο. Ανεβαίνουμε στην Άνω Σύρα για να ακούσουμε τις ψαλμωδίες των καθολικών στο ναό του Σαν Τζώρτζη και μετά βλέπουμε τους Επιτάφιους της Ερμούπολης να συναντιούνται στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Το Μεγάλο Σάββατο ανεβαίνουμε στον άλλο λόφο όπου δεσπόζει η ορθόδοξη εκκλησία της Αναστάσεως για να δούμε τα εντυπωσιακά βεγγαλικά από ψηλά.
Άνδρος, το έθιμο των Μάσκουλων
Το πιο γνωστό έθιμο του νησιού είναι αυτό που λαμβάνει χώρα το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην πλατεία του χωριού Στενιές. Τα «Μάσκουλα» όπως ονομάζεται το έθιμο, είναι αυτοσχέδια βαρελότα που σκάνε από κάθε πλευρά.
Πηγή: travel.gr