Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςEuropa Nostra: Αυτοψία ειδικών στις Κυκλάδες για την τουριστική πίεση

Europa Nostra: Αυτοψία ειδικών στις Κυκλάδες για την τουριστική πίεση

|

Μετά την ένταξη των Κυκλάδων με παράδειγμα τα νησιά Σίφνο, Σέριφο και Φολέγανδρο στα «7 πιο Απειλούμενα» μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2024, αντιπροσωπεία από πέντε εκπροσώπους της Europa Nostra, της εκπροσώπου της στην Ελλάδα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επισκέφθηκε την περιοχή.

Η επίσκεψη της ομάδας των ειδικών είχε τρία σκέλη:

α/ τη συζήτηση με εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης,
β/ συνάντηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και
γ/ επικοινωνία με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Ο στόχος της επίσκεψης ήταν να αξιολογηθούν οι πιέσεις που δέχονται τα νησιά, να εντοπιστούν οι ανάγκες προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού τους πλούτου και να καταγραφούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξής τους.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι:

-Jimmy Jamar, Νομικός/Διεθνείς Σχέσεις, Αντιπρόεδρος της Europa Nostra.
-Paolo Vitti, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Europa Nostra και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του προγράμματος «7 Πιο Απειλούμενα».
-Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Τεχνικός Σύμβουλος συνεργαζόμενος με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).
-David Castrillo, Σύμβουλος για το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).
-Δημήτρης Λεβέντης, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ και μέλος της ομάδας ειδικών του προγράμματος «7 Πιο Απειλούμενα» της Europa Nostra.

Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο μέσα από τις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς και τις επισκέψεις στα νησιά να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό πλάνο δράσης ώστε:

-Να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές κοινότητες αλλά και όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης της χώρας, σχετικά με τις απειλές που προκαλούνται από τις μη αναστρέψιμες μεταβολές στην μοναδικότητα του αιγαιοπελαγίτικου περιβάλλοντος και τοπίου.

-Να ενημερώσει ότι η παρατηρούμενη μεγέθυνση του τουριστικού τομέα βλάπτει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων, το οποίο δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί και καταναλώνει δυσανάλογα τους φυσικούς πόρους (λόγω της έλλειψης κυκλικών προσεγγίσεων στη σημερινή κατασκευαστική βιομηχανία κα)

-Να βρει ενδιαφερόμενους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που μπορούν να στηρίξουν την πρωτοβουλία για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου των Κυκλάδων.

Συζητήσεις με την Κεντρική Διοίκηση για θέματα πολιτικής

Στα πλαίσια των συζητήσεων με την κεντρική διοίκηση, η ομάδα επισκέφθηκε το Υπουργείο Τουρισμού, όπου ενημερώθηκε από την Προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής, κα Π. Διονυσοπούλου για τις πολιτικές του υπουργείου αναφορικά με τα νησιά, την έρευνα για τον τουρισμό και τη συλλογή δεδομένων για την τουριστική δραστηριότητα και παρουσιάστηκε η στρατηγική μάρκετινγκ που ακολουθεί το Υπουργείο.

Πραγματοποιήθηκε επίσης μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τον κ. Μανώλη Κουτουλάκη, Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο κ. Κουτουλάκης παρείχε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αρμοδιότητες του υπουργείου σε θέματα νησιωτικής πολιτικής και τόνισε τη σημασία της ορθής διαχείρισης των μεγάλων επενδύσεων στα μικρά νησιά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Στα μικρά νησιά οι μεγάλες επενδύσεις δεν αλλάζουν μόνο το τοπίο, αλλάζουν ολόκληρη την κοινωνική δομή». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ισορροπημένες παρεμβάσεις που θα συνδυάζουν τη δραστικότητα με τον ρεαλισμό, υπογραμμίζοντας: «Όταν πρόκειται για τα νησιά μας, πρέπει να είμαστε τόσο δραστικοί όσο και ρεαλιστές, αναζητώντας λύσεις που σέβονται τις τοπικές ανάγκες χωρίς να παραβλέπουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Η συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών

Σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με εκπροσώπους του σωματείου «Save Ios» και του Δικτύου για Βιώσιμες Κυκλάδες. Οι συζητήσεις ανέδειξαν ακόμα περισσότερο τις έντονες πιέσεις που δέχονται τα νησιά και τόνισαν τη σημασία συλλογικής δράσης για την προστασία τους. Κεντρικό άξονα των συζητήσεων αποτελέσαν οι εκτός κλίμακας επενδύσεις στα νησιά.

«Εν απουσία αυστηρού πλαισίου προστασίας για το Τοπίο η κλίμακα των επεμβάσεων θα έπρεπε να είναι στο προσκήνιο.», δήλωσε η Α. Πάκα. μέλος Δικτύου για Βιώσιμες Κυκλάδες.

Οι θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στις συναντήσεις με τους δημάρχους των τριών νησιών (Σίφνος, Σέριφος, Φολέγανδρος), τα κοινά προβλήματα που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν τη λειψυδρία, τις μεγάλες επενδύσεις, την ταχεία υπερδόμηση, το αυξημένο κόστος ζωής, την αλλοίωση του τοπίου και της τοπικής κοινωνίας. Ως προς τις αρμοδιότητες των δήμων, τονίστηκαν η υποστελέχωση των υπηρεσιών, γεγονός που δυσχεραίνει την αποτελεσματική διαχείριση των πιέσεων στα νησιά, η περιορισμένη εμπλοκή τους στην αδειοδότηση επενδύσεων, καθώς και η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία πολεοδομικού σχεδιασμού.

Ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, αναφερόμενος στην πολεοδομική νομοθεσία και στις πολιτικές προστασίας, υπογράμμισε ότι «Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από την εφαρμογή των υφιστάμενων πολιτικών».

Στο Δήμο Σίφνου, σε συνάντηση με την κα Μαρία Ναδάλη, Δήμαρχο Σίφνου, αναλύοντας τις συνιστώσες που οδήγησαν στην ένταξη των νησιών στον κατάλογο των πιο απειλούμενων μνημείων, τονίστηκε πως όλα αυτά – στρατηγικές επενδύσεις, εκτός σχεδίου δόμηση, αυθαίρετη δόμηση, πιέσεις στις υποδομές, κενά στη νομοθεσία και κατακερματισμένες αρμοδιότητες – είναι αλληλένδετα. Όπως αναφέρθηκε από τους παριστάμενους: «Αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για κάθε νησιωτικό δήμο. Η δημοσιοποίηση είναι το πρώτο βήμα! Πρέπει πρώτα να πειστεί η τοπική κοινωνία».

Στο Δήμο Φολεγάνδρου συζητήθηκε η σημασία διατήρησης του μόνιμου πληθυσμού και η προσέλκυση νέων οικογενειών. Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου, κ. Κυριάκος Μαρινάκης δήλωσε χαρακτηριστικά «Δε θέλουμε άλλες συζητήσεις, θέλουμε λύσεις» ενώ τονίστηκε η σημασία άμεσων δράσεων πριν αλλοιωθεί μη αναστρέψιμα το τοπίο.

Σημαντική ήταν η συμβολή του Δημάρχου Σαντορίνης, κ. Νίκου Ζώρζου, που σε διαδικτυακή συνάντηση, παρουσίασε την έως τώρα εμπειρία της Σαντορίνης και τα προβλήματα και εμπόδια που έχουν ήδη κληθεί να αντιμετωπίσουν. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η σημασία ένωσης των δυνάμεων των νησιωτικών Δήμων και της δημιουργίας κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και κινδύνων που αντιμετωπίζουν.

Αποτίμηση και επόμενα βήματα

Η ένταξη των νησιών των Κυκλάδων στο πρόγραμμα 7 Most Endangered της Europa Nostra αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους. Η συνεργασία με διεθνείς φορείς και συμμαχίες, όπως το Ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η Europa Nostra, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Και μπορεί τα συγκεκριμένα νησιά, που αποτελούν από μόνα τους μνημεία, να μην ανήκουν στα πιο απειλούμενα, αλλά βρίσκονται στο μεταίχμιο μιας σοβαρής μεταβολής: περιβαλλοντικής και κοινωνικής.

Τα ιδιαίτερα φυσικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του Κυκλαδίτικου τοπίου συμβάλλουν στην ιδιαίτερη ταυτότητα του Αιγαίου και κάνουν την ανάγκη προστασίας τους ακόμη πιο επιτακτική. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα αποκόμισε από τις συναντήσεις και τις επιτόπιες επισκέψεις, θα συντάξει μια αναλυτική έκθεση και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), θα σχεδιαστούν οι επόμενες δράσεις και προτάσεις, για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τριών νησιών των Κυκλάδων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Πρωινό ξύπνημα στους -2 βαθμούς στην Κωμιακή (!!!!), παγετός στο δρόμο (video)

Η πιο κρύα ημέρα στις Κυκλάδες ξημέρωσε. Δείτε την εικόνα μέσα από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (πίνακας) τι συμβαίνει στην ορεινή Νάξο (video)

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Αμοργός: Δεμένος στα Κατάπολα ο “Σκοπελίτης” λόγω καιρικών συνθηκών

Ανεκτέλεστο το σημερινό (22/02) δρομολόγιο του Express Skopelitis λόγω καιρικών συνθηκών - Πότε θα πραγματοποιηθεί

Πρόταση ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει “κέικ λεμονιού με κραμπλ αμυγδάλου-πετιμεζιού”

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού που συνδυάζεται με ένα τραγανό αμυγδαλένιο μείγμα και αποκτά και ελαφρά φρουτώδη νοστιμιά από το πετιμέζι που περιέχει

Τρίποδες: Αποκριάτικος χορός με Μελεμένη – Χανιώτη

Σάββατο Βράδυ και έξοδος στις Τρίποδες. Ποιος ο λόγος;

Κυκλάδες: Στη Σύρο θα βρεθούν αύριο Χατζηδάκης και Βρούτσης

Η κοπή της πίτας από την ΔΕΕΠ Κυκλάδων και ΔΗΜΤΟ Σύρου φέρνει στη Σύρο τους Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Blue Star Ferries: Παράταση στη γραμμή της Παροναξίας για το “Blue Star 1” (video)

Παράταση ακινησίας του "Blue Star Delos" – Παραμένει μέχρι 9/3 στη γραμμή των Κυκλάδων το "Blue Star 1" (video)

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ