Όλο και πιο συχνά, οι κάτοικοι της Σαντορίνης παρατηρούν στην ανατολική πλευρά του νησιού, ένα καφετί νέφος στον ορίζοντα που φαίνεται να ξεκινάει από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή Μονόλιθος και εκτείνεται για δεκάδες χιλιόμετρα.
Σε όμορα του εργοστασίου της ΔΕΗ οικόπεδα μάλιστα έχουν εγκατασταθεί δεκάδες container μετασκευασμένα, ώστε να περιέχουν πρόσθετες μηχανές που λειτουργούν και εκπέμπουν και αυτές ρύπους. Αναμφίβολα πρόκειται για σοβαρή μόλυνση της ατμόσφαιρας που επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον της περιοχής.
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, αν όχι εγκληματικό, οι κυβερνώντες να μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος την ίδια στιγμή που μεγάλες εταιρείες ρυπαίνουν ανενόχλητες και καταστρέφουν το περιβάλλον, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό. Ο λαός της Σαντορίνης, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, πληρώνει την δήθεν «πράσινη» μετάβαση και ανάπτυξη και συγχρόνως ζει σε ένα σοβαρά επιβαρυμένο περιβάλλον, με ότι επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία του.
Αυτή όμως είναι η ανάπτυξη σε ένα νησί που χαρακτηρίζεται ως ναυαρχίδα του τουρισμού. Οι αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης ρεύματος από τα δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία με τα τζακούζι ανά δωμάτιο απαιτούν πρόσθετες εγκαταστάσεις και μηχανές που πρέπει να δουλεύουν στο όριο των δυνατοτήτων τους, ανεξαρτήτως την μόλυνση που προκαλούν.
Η μόλυνση αυτή προστίθεται στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα του νησιού από τις εκπομπές ρύπων από τα χιλιάδες λεωφορεία και βανάκια που κυκλοφορούν και από τα κρουαζιερόπλοια που βρίσκονται στην καλντέρα κάθε μέρα. Αν συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά και το συνεχιζόμενο έγκλημα από το ναυάγιο του “sea diamond”, το κουφάρι του οποίου σαπίζει εδώ και δεκαεπτά χρόνια στο βυθό της καλντέρας, αλλά και την ανεξέλεγκτη δόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αντιλαμβανόμαστε ότι η Σαντορίνη βρίσκεται μπροστά σε μία συνεχιζόμενη περιβαλλοντική καταστροφή χωρίς τέλος.
Η Σαντορίνη όμως δεν είναι ένα νησί για να βγάζουν δις κέρδη οι μεγαλοξενοδόχοι και οι εφοπλιστές. Στη Σαντορίνη μένουν οι χιλιάδες ντόπιοι κι άλλοι τόσοι μόνιμοι κάτοικοι-εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους, χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι τη θερινή περίοδο, όπως και χιλιάδες επισκέπτες, που έχουν ανάγκη και δικαίωμα να ζουν σε ένα καθαρό περιβάλλον.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
– Να πραγματοποιηθούν τώρα, εντός σεζόν, όλες οι απαραίτητες δειγματοληψίες και μετρήσεις και να ενημερωθούν επίσημα οι κάτοικοι της Σαντορίνης για τα αποτελέσματα τους.
– Να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΔΕΗ, τόσο εντός όσο και στους όμορους χώρους του για το αν πληρούν τις σύγχρονες προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος, σχετικά με τις εκπομπές τους αλλά και το χώρο λειτουργίας τους.
– Να σταματήσει αυτή η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στην Σαντορίνη.
Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω
Συντυχάκης Μανώλης