Πέμπτη, 14 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΕπίσκεψη κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη σε νησιά (Ιος - Σύρος)...

Επίσκεψη κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη σε νησιά (Ιος – Σύρος) των Κυκλάδων

|

Κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη μετέβη στη Θήρα, Ίο και Σύρο το διάστημα 19 έως 21 Ιουνίου 2023, προκειμένου να διερευνήσει, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καταγγελίες σχετικά με περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε ως μία από τις ενέργειες της Πράξης «Δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την ενίσχυση της χρηστής Διακυβέρνησης, της λογοδοσίας και καταπολέμησης της κακοδιοίκησης στο δημόσιο τομέα».

Η πράξη αυτή χρηματοδοτείται στο πλαίσιο των ΕΕΑ Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ) που αντιπροσωπεύουν την συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μία πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.

Τα ζητήματα που είχαν καταγγελθεί και διερευνήθηκαν κατά την επίσκεψη αυτή είναι η μη σύννομη διάνοιξη οδών σε δημόσιες, μικτές ή αμιγώς ιδιωτικές εκτάσεις στην Αμοργό και στην Ίο, η οποία αποτελεί αναγνωρισμένο τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η λειτουργία χωματερής στην Καλντέρα της Θήρας, παρεμβάσεις σε αναγνωρισμένο υγρότοπο, παρεμβάσεις σε ρέματα και κτιριοδομικές παραβάσεις.

Διενεργήθηκαν συναντήσεις εργασίας με τον Δήμαρχο Ίου και υπηρεσιακούς παράγοντες σε Θήρα και Ίο καθώς και αυτοψίες στα σημεία ενδιαφέροντος στην Θήρα και Ίο. Ακολούθησε σύσκεψη με τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ερμούπολη Σύρου, με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων.

Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση για ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί ή πρόκειται άμεσα να δρομολογηθούν, διαπιστώθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Σ’ έναν χώρο με συγκεκριμένα γεωγραφικά–γεωλογικά χαρακτηριστικά και με ολοένα αυξανόμενες πιέσεις λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, όπως είναι οι Κυκλάδες, η υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ή καθ’ υπέρβαση αυτών, με την προοπτική ένταξής τους σε στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί σε επίπεδο έγκρισης μελετών, δημιουργεί τετελεσμένες καταστάσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος, δύσκολα αναστρέψιμες.

Ακραίο παράδειγμα περιβαλλοντικής ζημίας σε μία άκρως τουριστική και ταυτόχρονα περιοχή που αποτελεί ένα από τα 100 μνημεία της παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς της UNESCO είναι η χρόνια λειτουργία της δημοτικής χωματερής στην Καλντέρα της Θήρας, σε μικρή απόσταση από τα Φηρά.

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναμένει την ολοκλήρωση των ενεργειών των συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως αυτές συζητήθηκαν κατά την ως άνω επίσκεψη, προκειμένου να προβεί στην σύνταξη σχετικών πορισμάτων.

Με πληροφορίες από τη σελίδα news.b2green.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χίος: στην άσφαλτο πυροσβέστες για λίγα λεπτά ξεκούρασης

Μια φωτογραφία από το μέτωπο της φωτιάς συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, αποτυπώνοντας την εξάντληση και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών.

Υπουργείο Παιδείας: 10.000 νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μεγάλη ανάσα

Από σήμερα 13 Αυγούστου ως τις 18 του μήνα, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για μόνιμο διορισμό σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή.

Αντίο στη Χρυσούλα Μάνη, μορφή-σύμβολο της Σχοινούσας

Ο σύλλογος Σχοινουσιωτών αποχαιρετά με θλίψη την αγαπημένη Χρυσούλα, που με το χαμόγελό της σημάδεψε το νησί.

Κουφονήσια: Μάχη με τον χρόνο για να ξανατρέξει το νερό – Διπλή βλάβη στις μονάδες αφαλάτωσης

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος περιγράφει το θρίλερ των τελευταίων ημερών για την αποκατάσταση των βλαβών και καλεί τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις σε περιορισμό της κατανάλωσης.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: «Πράσινο φως» για ασφαλιστικά μέτρα κατά του συρματοπλέγματος

Η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απομάκρυνση της περίφραξης γύρω από το εμβληματικό μνημείο.

Νίκος Οικονομίδης & Κυριακή Σπανού: 15 Αυγούστου και πάλι στις Εγγαρές με νησιώτικο ρυθμό

Το καθιερωμένο συναπάντημα μουσικής, χορού και συγκίνησης επιστρέφει στις Εγγαρές για μια νύχτα που θα μείνει αξέχαστη.

Cycladic Whispers: Όταν η Νάξος μιλά με τη φωνή της τέχνης

Η Katharina Bolesch και ο Alexander Reichardt γιορτάζουν 25 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας στο νησί, μέσα από την έκθεση που φιλοξενείται στην Fish & Olive Gallery στο Χαλκί.

Κώστας Μπιζάς: Με ευλάβεια η Πάρος τιμά την Παναγία την Εκατονταπυλιανή

Ο Δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς απευθύνει μήνυμα για τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Αντιπύρ: Η τεχνική που σώζει σπίτια και ζωές – Πότε εφαρμόζεται

«Πώς οι Έλληνες πυροσβέστες χρησιμοποιούν ελεγχόμενη φωτιά για να σταματήσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών»

Νάξος: Όταν η “βασίλισσα των Κυκλάδων” σε μαγεύει χωρίς πυξίδα (photos)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.