Στην πιο σημαντική στιγμή για τη νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, την πρώτη διευρυμένη συνάντηση του νέου Διοικητικού του Συμβουλίου, με τη συμμετοχή όχι μόνο των νεοεκλεγέντων μελών αλλά και μεγάλου αριθμού συνεργατών που ταξίδεψαν από όλα τα νησιά των Κυκλάδων στο κέντρο διοίκησης του Επιμελητηρίου, καθώς και των στελεχών του Επιμελητηρίου, προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος στις συναντήσεις εργασίας ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός κ. Στέφανος Γκίκας, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, καθώς και στελέχη του Υπουργείου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2023 και αφορμή για την πρόσκληση αυτή στάθηκε η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων να εκπονήσει και να παραδώσει στο Υπουργείο προς διαβούλευση ένα νέο σχέδιο, αναλυτικό και τεκμηριωμένο, για τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων (άγονες γραμμές).
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος έθεσε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου όλα τα θέματα που συνιστούν τις δυσκολίες της νησιωτικότητας, όπως είναι η έλλειψη του δεύτερου πλοίου ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, η ακτοπλοϊκή σύνδεση και οι άγονες γραμμές, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., η στελέχωση των υπηρεσιών, η βελτίωση των υποδομών και η ανάγκη για ανταποδοτικότητα στα νησιά, ζητώντας από τους επικεφαλής του Υπουργείου να τοποθετηθούν ως προς αυτά, τεκμηριώνοντας με στοιχεία τις δυνατότητες και διεκδικώντας στοχευμένες, πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις.
Στις τοποθετήσεις του ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης εξήρε την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε θέματα νησιωτικότητας και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των δύο φορέων (Επιμελητηρίου και Υπουργείου) στην εκπόνηση του σχεδίου αυτού. Συμφώνησε πως αυτό που χρειάζεται είναι να δοθούν απλές πρακτικές λύσεις, που να διευκολύνουν την καθημερινότητα και να εξυπηρετούν τους νησιώτες.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην προσπάθεια ώστε μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) να επιτευχθεί σύμβαση 12ετούς προοπτικής που θα εξασφαλίσειτην απαραίτητη σταθερότητα στις μετακινήσεις και μεταφορές για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Τέλος, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας που αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση.
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται αυτή την περίοδο να εξειδικευτεί η στρατηγική για τον νησιωτικό χώρο και θα υπάρξει σύντομα ένα κείμενο για όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη νησιωτικότητα αλλά και για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που χρειάζονται οι νησιωτικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο και στην αναγκαιότητα να εξακολουθήσει να υπάρχει ως απαραίτητο μέτρο για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων της νησιωτικότητας, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει εξορθολογισμός του μέτρου προς όφελος αυτών που πραγματικά το έχουν ανάγκη σε κρίσιμους τομείς και κλάδους της νησιωτικής οικονομίας.
Ο Γενικός Γραμματέας κ. Μανώλης Κουτουλάκης αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς άξονες βάσει των οποίων το Υπουργείο προσπαθεί να αναδείξει τη νησιωτικότητα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο: ύπαρξη ενός σωστού νομοθετικού πλαισίου που θα βοηθήσει και το κράτος να ασκεί σωστά το ρόλο του, οι στοχευμένες και πρακτικές έρευνες και μελέτες που μας έχουν εφοδιάσει με δεδομένα ως προς το τι απασχολεί τις νησιωτικές επιχειρήσεις και τις διαφοροποιεί από τις επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, και αναζήτηση στοχευμένων χρηματοδοτήσεων με ευνοϊκούς όρους για τις ανάγκες της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.
Ανέφερε επίσης πως είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν στα νησιά θέματα που αφορούν τις υποδομές, την επιχειρηματικότητα και τις κοινωνικές υπηρεσίες, με διαφορετικό τρόπο από τα οριζόντια τομεακά προγράμματα. Οι λέξεις κλειδί για την αντιμετώπιση αυτή είναι η χωρική και κλαδική εξειδίκευση και έχοντας συλλέξει δεδομένα πέντε ετών είμαστε έτοιμοι να τολμήσουμε και να διαχωρίσουμε τους κλάδους. Και στη συλλογή των δεδομένων αυτών πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια και η συνδρομή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, της οργάνωσής του και της ωριμότητας των μελών του.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο εξειδικευμένος συνεργάτης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για θέματα κρουαζιέρας κ. Χρήστος Νικολαΐδης ανέφερε τις νέες τάσεις της διεθνούς κρουαζιέρας και τις ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων στον τομέα αυτό.
Πέραν των συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και διά ζώσης και να πάρουν μέρος σε μια σειρά συζητήσεων γύρω από θέματα αρμοδιοτήτων μεταξύ των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των τμημάτων καθώς και των Συντονιστών Γεωγραφικών Ενοτήτων και των Υπευθύνων Τομέων Επιχειρηματικότητας.