Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο ΕΠΑΛ Ιου. Από την επόμενη σχολική χρονιά θα έχει νέες ειδικότητες (δύο) που θα δώσουν το δικαίωμα στους απόφοιτους του Λυκείου στην Ιο να έχουν επιπλέον εναλλακτικές στο τομέα της εκπαίδευσης… Ποιες είναι οι ειδικότητες; Αυτές του Υπάλλου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και της Βοηθού Βρεφονηπιοκόμων. Συνολικά έχει τέσσερις ειδικότητες.
Με βάση την ενημέρωση από την Διεύθυνση του ΕΠΑΛ….
“Σας ενημερώνουμε ότι εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων η ίδρυση και λειτουργία των παρακάτω νέων ειδικοτήτων σε υπάρχοντες τομείς του ΕΠΑ.Λ Ίου από το σχολικό έτος 2024-25:
Α. Στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας εγκρίθηκε η λειτουργία της ειδικότητας
«Υπάλληλος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών»
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών είναι ο επαγγελματίας που συντάσσει, διεκπεραιώνει αλληλογραφία, εκθέσεις, αναφορές και κάθε είδους έντυπα, οργανώνει και διεκπεραιώνει συσκέψεις, ταξίδια, συναντήσεις και συνεντεύξεις ανωτέρων στελεχών, συγκεντρώνει οικονομικές πληροφορίες από όλα τα τμήματα και διεκπεραιώνει δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν μπορεί να απασχοληθεί κυρίως σε οικονομικές υπηρεσίες υπουργείων, τράπεζες, εταιρείες και λογιστικά γραφεία, χρηματιστηριακά γραφεία, ασφαλιστικά ταμεία, κ.ά.
Περιγραφή Επαγγέλματος:
Εργάζεται ως υπάλληλος γραφείου και τα καθήκοντά του καθορίζονται από τις δραστηριότητες της επιχείρησης ή του οργανισμού που απασχολείται. Συνήθως ασχολείται με την αρχειοθέτηση εγγράφων, με την παροχή πληροφοριών από το τηλέφωνο, την εξυπηρέτηση πελατών, την προετοιμασία και αποστολή επιστολών τη δακτυλογράφηση εγγράφων και το χειρισμό e-mail και fax παράλληλα δραστηριοποιείται ως βοηθός του έφορου ή του λογιστή, συγκεντρώνοντας και ελέγχοντας όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση μιας εταιρείας. Κάνει την αρχειοθέτηση των παραστατικών του λογιστηρίου και ελέγχει τα βιβλία της εταιρείας. Συμβάλλει στην οργάνωση του λογιστηρίου, υπό την εποπτεία του λογιστή, προετοιμάζει τα δελτία πωλήσεων και τα τιμολόγια, εισπράττει λογαριασμούς και εξοφλεί οφειλές της εταιρείας. Τέλος συμπληρώνει τα έντυπα για την εφορία και διάφορες άλλες υπηρεσίες.
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών μπορεί να εργαστεί στα παρακάτω ενδεικτικά επαγγέλματα:
Ως υπάλληλος οικονομικών υπηρεσιών με αρμοδιότητες να :
- Να τηρεί λογιστικά βιβλία Α’ κατηγορίας και ΚΒΣ.
- Εκδίδει, συγκεντρώνει, ελέγχει και κωδικοποιεί τα παραστατικά του λογιστηρίου της Οικονομικής μονάδας σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ.
- Παρακολουθεί την κίνηση λογαριασμών των πελατών.
- Φροντίζει να εισπράττει λογαριασμούς και να εξοφλεί οφειλές.
- Διεκπεραιώνει τραπεζικές εργασίες καθώς και εργασίες σχετικές με τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Παρακολουθεί τα αποθέματα διαφόρων αγαθών (εμπορευμάτων, πρώτων υλών, κ.λπ.).
- Συμμετέχει στη διενέργεια απογραφής καθώς και στην κατάρτιση προϋπολογισμού της οικονομικής μονάδας.
- Μετά την πάροδο 6 ετών από την λήψη του πτυχίου υπογράφει βιβλία Β΄ κατηγορίας, καθώς και Γ΄ κατηγορίας με συγκεκριμένο τζίρο (20% πάνω από τα όρια της Β΄ κατηγορίας)
- Ασχολείται με προμήθειες εσωτερικού – εξωτερικού. Παραγγελίες – πληρωμές.
- Κάνει συμφωνίες λογιστικών βιβλίων μηνιαίες και ετήσιες.
- Συντάσσει φορολογικές δηλώσεις διεκπεραιώνει φορολογικές υποθέσεις φυσικών προσώπων.
Ως υπάλληλος διοικητικών υπηρεσιών με αρμοδιότητες να:
- Συντάσσει, δακτυλογραφεί και διεκπεραιώνει αλληλογραφία, εκθέσεις, αναφορές και κάθε είδους έντυπα.
- Ταξινομεί και αρχειοθετεί εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα.
- Οργανώνει και διεκπεραιώνει συσκέψεις, ταξίδια, συναντήσεις και συνεντεύξεις ανωτέρων στελεχών.
- Συγκεντρώνει οικονομικές πληροφορίες από όλα τα τμήματα.
- Διεκπεραιώνει δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων.
Συμπερασματικά, ο υπάλληλος οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών μπορεί να απασχοληθεί κυρίως σε οικονομικές υπηρεσίες υπουργείων, τράπεζες, εταιρείες και λογιστικά γραφεία, χρηματιστηριακά γραφεία, ασφαλιστικά ταμεία, κ.α.
Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών του τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3 (N.3475/2006). Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, για την πρόσβαση (χωρίς ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα που έχουν κατοχυρωθεί από το Ν. 2515, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 154 Α’ στις 25-7-1997, καθώς και από το Π.Δ. 340, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 228 Α’ στις 6-10-1998, αφορούν τους πτυχιούχους ΤΕΕ Β΄ Κύκλου.
Για τους νέους τίτλους σπουδών των ΕΠΑ.Λ., αναμένεται υπουργική απόφαση περί ισοτιμίας τους, με τους παλαιούς τίτλους σπουδών των ΤΕΕ.
Β. Στον τομέα Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας εγκρίθηκε η λειτουργία της ειδικότητας:
«Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων»
Περιγραφή Επαγγέλματος
Είναι κατεξοχήν επάγγελμα που επιλέγουν και ασκούν γυναίκες, οι οποίες καλούνται να αναπληρώσουν την εργαζόμενη μητέρα. Η βρεφονηπιοκόμος φροντίζει για τη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά και για την ομαλή ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων. Παράλληλα, ακολουθεί και εφαρμόζει μέτρα προληπτικής ιατρικής (εμβολιασμούς, εξετάσεις κ.λπ.) και παρέχει στους γονείς συμβουλές και οδηγίες για τη σωστή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των νηπίων. Επίσης, μπορεί να φροντίζει και να επιβλέπει βρέφη με διανοητικές και σωματικές ιδιαιτερότητες.
Ο απόφοιτος της ειδικότητας με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτά:
Μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό, σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε μαιευτικές κλινικές, κατασκηνώσεις, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, και ως ελεύθερος επαγγελματίας αναλαμβάνοντας τη φροντίδα βρεφών και παιδιών στο σπίτι.
Πάντοτε με την εποπτεία του βρεφονηπιοκόμου παρέχει πλήρη φροντίδα στο παιδί προσχολικής ηλικίας, βοηθά την ολόπλευρη σωματική, ψυχική, λεκτική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού της προσχολικής ηλικίας εφαρμόζοντας κατάλληλες παιδαγωγικές μεθόδους, φροντίζει παιδιά με ιδιαιτερότητες, εφαρμόζει μέτρα πρόληψης ατυχημάτων σε οποιοδήποτε χώρο σχετικά με την ψυχαγωγία του παιδιού, παρέχει πρώτες βοήθειες και ενεργεί κατάλληλα σε επείγουσες καταστάσεις, συμπληρώνει την ατομική καρτέλα του παιδιού και κρατά αρχεία, δίνει συμβουλές στους γονείς η κηδεμόνες του παιδιού.
Συνθήκες Εργασίας
Οι χώροι φροντίδας των βρεφών επιβάλλεται να είναι ευχάριστοι και αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για όσους εργάζονται σε αυτούς. Ο/η Βρεφονηπιοκόμος ως παιδαγωγός της προσχολικής ηλικίας συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες, όπως παιδοψυχολόγους , ειδικούς νηπιαγωγούς, κοινωνιολόγους, ώστε να είναι πάντοτε ικανός να αντιμετωπίζει προβλήματα που προκύπτουν στα πλαίσια της εκπαίδευσης των παιδιών, συμβάλλοντας στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους: νοητική, ψυχοσωματική, κοινωνική.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες
Η αγάπη για τα παιδιά, η υπομονή, η υπευθυνότητα και ο ισορροπημένος χαρακτήρας της αποτελούν βασικά προσόντα για όποια ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. Επίσης, πρέπει να επιδεικνύει κατανόηση στα προβλήματα και τις δυσκολίες, όπως και στον τρόπο με τον οποίο τα εκδηλώνουν τα βρέφη ή τα νήπια, όταν αποχωρίζονται τους γονείς τους. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να είναι ευγενική και να εμπνέει εμπιστοσύνη στους γονείς που θα της αναθέσουν τη φροντίδα ό,τι πολυτιμότερου έχουν, του παιδιού τους.
Σπουδές
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων που ανήκει στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας τον οποίο επιλέγει ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου. Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3 (N.3475/2006). Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, για την πρόσβαση (χωρίς ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Νομοθεσία: Τροποποίηση Γ2β/οικ.1570/99 (Φ.Ε.Κ. 749/Β’/19-5-1999) Π2β/οικ. 2808/97 (Φ.Ε.Κ. 645/Β’/31-7-97).
Δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των τμημάτων Βρεφονηπιοκομίας των ΑΤΕΙ, έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται ρητά, σύμφωνα με το Π.Δ. 523/1991 (ΦΕΚ 203/24-12-1991 / τ.Α).
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας
Οι προοπτικές του επαγγέλματος για το μέλλον είναι θετικές. Η αγορά εργασίας μπορεί να δεχτεί και να απορροφήσει σχετικά εύκολα και γρήγορα τις αποφοίτους. Με τη σχετική ανάπτυξη των υπηρεσιών πρόνοιας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και οι θέσεις εργασίας.
Δυνατότητα εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπ/σης (Α.Σ.Τ.Ε.), Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, Σχολές Αστυφυλάκων και Σχολές Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.
Επιπλέον επιλογές των αποφοίτων του ΕΠΑ.Λ Ίου
- Οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα:
- να εγγραφούν σε οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα της Γ ΕΠΑ.Λ και να παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα της ειδικότητας, ώστε να αποκτήσουν δεύτερο πτυχίο ειδικότητας
να εγγραφούν σε οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα (εκτός του τομέα που ήδη παρακολούθησαν) της Β ΕΠΑ.Λ και να παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα της ειδικότητας, ώστε να αποκτήσουν δεύτερο πτυχίο ειδικότητας
ΣΥΝΟΛΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. ΙΟΥ ΑΠΟ 2024-25
ΤΟΜΕΙΣ | ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ |
Διοίκησης και Οικονομίας | 1. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
2. Υπάλληλος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών (από 2024-25) |
Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας | 1. Βοηθός Νοσηλευτή
2. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων (από 2024-25) |
Τα τελευταία χρόνια ήδη λειτουργούν στο ΕΠΑ.Λ. ΙΟΥ:
Α. Στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας η ειδικότητα «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων»
Οι απόφοιτοι της Ειδικότητας παίρνουν δύο (2) τίτλους σπουδών:
- Πτυχίο “Υπαλλήλου Τουριστικών Επιχειρήσεων”
- Απολυτήριο Λυκείου, όμοια και ισότιμα με το Γενικό Λύκειο
Δυνατότητες Εργασίας
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων μπορεί να εργαστεί σε Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με αρμοδιότητες να:
- Βοηθά στο τμήμα υποδοχής του ξενοδοχείου κατά την άφιξη και αναχώρηση των πελατών.
- Καταγραφεί τα στοιχείων πελατών στα κατάλληλα έντυπα του τμήματος υποδοχής.
- Ταξινομεί και αρχειοθετεί εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα.
- Διευκολύνει την επαφή ανάμεσα στα τμήματα του ξενοδοχείου.
- Ταξινομεί τα παραστατικά που εκδίδουν τα τμήματα εκμετάλλευσης του ξενοδοχείου και τα προωθεί στο τμήμα Λογαριασμών Πελατών.
- Διεκπεραιώνει εξωτερικές εργασίες.
- Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής που εργάζεται.
- Εξυπηρετεί τους πελάτες στα επισιτιστικά τμήματα του ξενοδοχείου, ως βοηθός του ειδικευμένου προσωπικού.
Συμπερασματικά, ο απόφοιτος της ειδικότητας Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων μπορεί να απασχοληθεί κυρίως σε τουριστικά συγκροτήματα, ξενοδοχειακές μονάδες, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, τουριστικά γραφεία
Β. Στον τομέα Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας η ειδικότητα: «Βοηθός Νοσηλευτή»
Περιγραφή Επαγγέλματος
Η φροντίδα του ασθενούς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, είναι το αντικείμενο της εργασίας του νοσηλευτή. Τη νοσηλευτική φροντίδα του ασθενούς αναλαμβάνει ο νοσηλευτής. Είναι απαραίτητος και πολύτιμος συνεργάτης του γιατρού, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει να υποστηρίξει και να ενισχύσει την ψυχολογία του ασθενούς και να στηρίξει τη θεραπευτική αγωγή του. Η προσαρμογή τού νοσηλευόμενου στο περιβάλλον, η πορεία της υγείας του, ο έλεγχος της φαρμακευτικής αγωγής που του έχουν συστήσει οι γιατροί, η παρακολούθηση των μηχανημάτων και των συσκευών που πιθανά υποστηρίζουν τον ασθενή, η προετοιμασία εργαστηριακών εξετάσεων είναι εργασίες που διεκπεραιώνει ο νοσηλευτής.
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Βοηθών Νοσηλευτών με τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτά:
- Μπορεί να εργαστεί ως βοηθητικό προσωπικό σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, Νοσηλευτικές μονάδες, Υγειονομικούς, σταθμούς, ΕΚΑΒ, Οίκους ευγηρίας, Κέντρα αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες και ως ελεύθερος επαγγελματίας που προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι υπό ιατρική παρακολούθηση.
Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους νοσηλευτές στρώνει το κρεβάτι του αρρώστου, χορηγεί εργαλεία σε μία χειρουργική επέμβαση, ετοιμάζει υλικό για αποστείρωση, απολυμαίνει τα αντικείμενα του χειρουργείου, σηκώνει ή τοποθετεί τον άρρωστο στο κρεβάτι, χορηγεί ουροδοχείο, σωλήνα αερίων, υπόθετο, καθαρτικό και φαρμακευτικό υποκλυσμό στο κρεβάτι. προετοιμάζει σετ αλλαγής τραύματος, βοηθά στην κένωση και την πλύση του στομάχου, κάνει λήψη ζωτικών σημείων, χορηγεί φάρμα τοπικά ά από το στόμα, λαμβάνει ούρα και γαστρικό υγρό, χορηγεί Ο2 με μάσκα και ρινική κάνουλα, τοποθετεί τον άρρωστο στο χειρουργικό τραπέζι, εφαρμόζει τεχνικές θεραπείας και πρόληψης κατακλίσεων, θερμά και ψυχρά επιθέματα, τεχνικές ατομικής καθαριότητας, συμμετέχει στην ομάδα φροντίδας αρρώστων σε σπίτι, στο κέντρο υγείας, στο σχολείο, εφαρμόζει νοσηλευτικές τεχνικές σε αρρώστους με παθήσεις του ματιού, αυτιού, οστών, γεννητικών οργάνων, νευρικού και ουροποιητικού συστήματος, φροντίζει νεογνό, εφαρμόζει καθαριότητα των γεννητικών οργάνων της λεχώνας, πραγματοποιεί μετρήσεις και τηρεί το ιατρικό απόρρητο.
Συνθήκες Εργασίας
Ο χώρος εργασίας των Βοηθών Νοσηλευτών είναι κυρίως τα Νοσηλευτικά ιδρύματα (Νοσοκομεία ,Κλινικές, Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Ορφανοτροφεία, Γηροκομεία), αλλά και σχολεία, πανεπιστήμια, εργοστάσια, εργοτάξια, αεροδρόμια, μεγάλα εμπορικά κέντρα και γενικότερα όπου υπάρχει ανάγκη για προσφορά υγειονομικών υπηρεσιών. Απολαμβάνουν παγκόσμια αναγνώριση της προσφοράς του επαγγέλματος τους, ένα επάγγελμα που ταυτίζεται με την έννοια λειτούργημα. Οι Νοσηλευτές αποτελούν μέρος της υγειονομικής ομάδας και συνεργάζονται με επιστήμονες και άλλων ειδικοτήτων ( Ιατρούς, Ψυχολόγους , Κοινωνικούς Λειτουργούς, Κλινικούς Ερευνητές) με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών. Το ωράριο εργασίας είναι κυκλικό με 37,5 ώρες εβδομαδιαίως και η διαφορά μέχρι το υποχρεωτικό 40ωρο αποδίδεται ως υπερωρία. Υπάρχει ακόμα επίδομα ανθυγιεινής εργασίας καθώς επίσης και επιπλέον άδεια σε ορισμένα τμήματα εργασίας όπως Ακτινολογικό, Αιμοδυναμικό, Ογκολογικό.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες
Η αγάπη για το συνάνθρωπο, ιδιαίτερα για τον άρρωστο, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, η ευγένεια, η κατανόηση, η ευχάριστη παρουσία, οι οργανωτικές ικανότητες, η σχολαστικότητα και φυσικά η ψυχραιμία είναι τα απαιτούμενα προσόντα για να ανταπεξέλθει ένας νοσηλευτής στις αυξημένες απαιτήσεις του επαγγέλματός του.
Σπουδές
Σπουδές Νοσηλευτή/ Νοσηλεύτριας μπορούν να γίνουν στα Τμήματα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθήνας και Πελοποννήσου (Σπάρτη), καθώς και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ). Το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας διαιρείται σε πέντε τομείς: Βασικών Επιστημών, Παθολογικός- Νοσηλευτικός, Χειρουργικός-Νοσηλευτικός, Δημόσιας Υγείας, Ψυχικής Υγείας και Επιστημών Συμπεριφοράς. Επίσης σπουδές μπορύν να γίνουν στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΑΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηπείρου (Ιωάννινα), Καβάλας (Διδυμότειχο), Λαμίας, Λάρισας και Κρήτης (Ηράκλειο), με διάρκεια φοίτησης οκτώ εξάμηνα (επτά εξάμηνα σπουδές και ένα εξάμηνο πρακτική εξάσκηση σε νοσοκομεία ή κλινικές).
Οι πτυχιούχοι μπορούν να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές ή να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σπουδές μπορούν να γίνουν και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, με την προϋπόθεση ότι οι τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ ή το ΣΑΕΙΤΤΕ ως ισότιμοι και αντίστοιχοι των ελληνικών για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, αντίστοιχα.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Tα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων ΑΤΕΙ Νοσηλευτικής έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά με βάση το Π.Δ.351/1989 (ΦΕΚ 159 Α’ /14-6-1989).
Νομοθεσία: Π.Δ. 210/01 (Φ.Ε.Κ. 165/Α΄/24-7-01) και Υ.Α.Υ7β/οικ.4756/01 (Φ.Ε.Κ. 1082/Β’/14-8-01) και Π.Δ. 268/2003 (Φ.Ε.Κ. 240/Α’/16-10-03)
Οι πτυχιούχοι ασκούν το επάγγελμα μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας
Μπορεί να εργαστεί στο σχεδιασμό της πολιτικής για την υγεία, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (διδασκαλία και έρευνα), ως στέλεχος νοσηλευτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, επίσης σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας κ.λπ., ως στέλεχος σε δημόσιες υπηρεσίες ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους διεθνείς οργανισμούς, ως ελεύθερος επαγγελματίας, στην Αγωγή Υγείας σε σχολεία και σε κέντρα υγείας. Οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι πολύ θετικές, ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον κλάδο προβλέπεται να αυξηθεί στο μέλλον σημαντικά λόγω της αντίστοιχης αύξησης της ζήτησης στην αγορά εργασίας.
Δυνατότητα εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπ/σης (Α.Σ.Τ.Ε.), Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, Σχολές Αστυφυλάκων και Σχολές Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.