Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “neasantorinis.gr” το Νοσοκομείο Σαντορίνης θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 4 Νοεμβρίου
Ποιος είπε ότι χρειάζεται πολλές λέξεις για να δοθεί μία πραγματική είδηση; Στην ιστοσελίδα neasantorinis,gr από χθες το απόγευμα υπάρχουν εικοσιδύο λέξεις που ηχούν στα αυτιά των κατοίκων της Σαντορίνης αλλά και των όμορων νησιών ως η είδηση της δεκαετίας ” Ημέρα σταθμός είναι η Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015. Είναι η ημέρα που θα ανοίξει επιτέλους τις πόρτες του το Νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης”.
πολύ απλά γίνονται επιτέλους πράξεις οι εξαγγελίες των αρμόδιων φορέων. Από τον περασμένο Ιούνιο ο τότε υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής έλεγε ότι σε “15 μέρες το νοσοκομείο θα ανοίξει”. Μετά ανέλαβε δράση ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης θα ανοίξει ενώ τα πάντα είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη λειτουργίας του μιλώντας σε συνέντευξή του για “στοίχημα ζωής”. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Νοσοκομείου πέρασε από τη Βουλή μόλις χθες και το αργότερο τη Παρασκευή (μαζί με το μνημόνιο) θα περάσει κι αυτό από την Ολομέλεια και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της λειτουργίας του. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τόσο ο Δήμος όσο και η Εκκλησία ώστε να παραμείνει ο Δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου καθότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν να το δώσουν άμεσα προς ιδιωτικοποίηση.
Να σημειώσουμξε ότι σύμφωνα με το Cyclades24.gr ” Η λειτουργία του νοσοκομείου στο Ημεροβίγλι παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2010. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δήλωναν αδυναμία να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του, επικαλούμενες τη συρρίκνωση των νοσοκομειακών προϋπολογισμών και το «πάγωμα» των προσλήψεων, ενώ είχε ακουστεί και η λύση του ιατρικού τουρισμού από τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Το 2013, ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θέτει το εξής δίλημμα στο θηραϊκό λαό: Ή ο Δήμος αναλαμβάνει το κόστος λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος (ύψους 6 εκατ. ευρώ ετησίως) ή το δίνω για εκμετάλλευση μέσω ΣΔΙΤ (ιατρικός τουρισμός, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια) ή αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ (προκειμένου το Δημόσιο να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε για τη δημιουργία του). Το θέμα «σκόνταψε» αφενός στις αντιδράσεις των κατοίκων, αφετέρου σε γραφειοκρατικά θέματα κι έκτοτε δεν υπήρξε εξέλιξη.
Για την ιστορία, θα πρέπει να πούμε ότι τo Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης θεμελιώθηκε επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Όπως και άλλα νοσοκομεία που ανεγέρθηκαν το διάστημα 2004-2009 και χαρακτηρίστηκαν αρμοδίως ως «ειδικού σκοπού», η δημιουργία του συνοδεύτηκε από αντιρρήσεις τόσο για τη σκοπιμότητα και όσο και για την αναγκαιότητά του, έχοντας κοστίσει 13,9 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο, έπειτα από απευθείας ανάθεση, η οποία (όπως και στις άλλες περιπτώσεις) προκάλεσε την παρέμβαση των ανακριτών Διαφθοράς. Το νοσοκομείο Σαντορίνης έχει δυναμικότητα 50 κλινών και διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 4.580 τ.μ. Το έργο υλοποίησε η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με την ΑΕΜΥ Α.Ε. που αποτελεί τον φορέα λειτουργίας της μονάδας.”