«Στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη υπήρχε η Κοινωνική Ελλάδα με δεκάδες υποσχέσεις. Δυστυχώς στην πραγματικότητα βιώνουμε την “Αντικοινωνική Ελλάδα” και ιδιαίτερα εδώ στα νησιά των Κυκλάδων» επισημαίνει ο υπ. Βουλευτής και αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Πολυχρονάκος αναφερόμενος στην απόρριψη του αιτήματος για την δημιουργία τμήματος ένταξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο Δημοτικό Σχολείο Κύθνου.
«Το Αθηνοκεντρικό Κράτος αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ανάλγητο και τιμωρεί τις οικογένειες που επιμένουν να ζουν σε μικρά νησιά, όπως η Κύθνος.
Στην Κύθνο υπάρχουν 11 παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες για τα οποία είναι απαραίτητη η δημιουργία και λειτουργία τμήματος ένταξης στο Δημοτικό Σχολείο του νησιού.
Το αίτημα όμως απορρίφθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.
Προφανώς η Κύθνος πέφτει πολύ μακριά για την κ. Υπουργό και τους συμβούλους τους που δεν έχουν συναίσθηση του τι σημαίνει να επιμένει να ζει μια οικογένεια με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες σε ένα μικρό νησί.
Τι επιλογές έχουν πλέον οι οικογένειες αυτών των παιδιών;
Η πρώτη επιλογή είναι να αφήσουν αβοήθητα τα παιδιά τους και να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι το Κράτος τα καταδικάζει. Κανείς νησιώτης γονέας δεν το δέχεται αυτό.
Η δεύτερη επιλογή είναι να φύγουν από το νησί, να πάνε στην Αθήνα ή σε ένα μεγαλύτερο νησί που θα έχει σχολείο με τμήματα ένταξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Μόνο ντροπή μπορεί να νιώσει κανείς για την απορριπτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν παραβιάζει μόνο την αρχή της ισονομίας, αλλά και το νόμο που προβλέπει ότι χρειάζονται 3 μαθητές και πάνω για να δημιουργηθεί τμήμα ένταξης σε ένα σχολείο. Η Κύθνος έχει 11.
Έστω και τώρα, αυτοί που μιλούν για νησιωτικότητα, ας μη μείνουν στα λόγια κι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Πρέπει να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση και να δημιουργηθεί τμήμα ένταξης για αυτά τα παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο της Κύθνου.
Η Πολιτεία θα πρέπει να εξασφαλίζει στους νησιώτες γονείς και στα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο, να δίνει λύσεις στα προβλήματά τους και να μην τους αναγκάζει σε αναγκαστική φυγή από τον τόπο τους”.