Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΕκλογές 2023 - Αν. Χαλκιά: "Ο κόσμος της Νάξου είναι πρόσχαρος, φιλόξενος"...

Εκλογές 2023 – Αν. Χαλκιά: “Ο κόσμος της Νάξου είναι πρόσχαρος, φιλόξενος” (video)

|

«Τα πάντα όλα» είχε η συνέντευξη που παραχώρησε στο Naxospress.gr, η υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, Ανθή Χαλκιά, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, Κ. Μητσοτάκης, ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την διάλυση της Βουλής…

«ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που κατέρχομαι στον πολιτικό στίβο, θέτοντας υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές στον νομό μας. Προέρχομαι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία υπηρετώ στην μεγαλύτερη κοινότητα των Κυκλάδων – αυτήν της Ερμούπολης, από το 2014, συγκεκριμένα.

ΗΤΑΝ εκεί γύρω στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, όταν μου έγινε η σχετική πρόταση από τον πρόεδρο του κόμματος της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Προϋπήρξαν συζητήσεις σχετικές και επαφές. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για εμένα αυτή η πρόταση, γι’ αυτό και απάντησα χωρίς κανένα ενδοιασμό θετικά από την πρώτη στιγμή.

ΕΙΜΑΙ γέννημα θρέμμα Συριανή. Και μένω εκεί από τότε που γεννήθηκα. Μεγαλώνω τα παιδιά μου στην Σύρο, όπου απασχολούμαι στον τομέα ανθρώπινου δυναμικού. Και η εργασία μου μου δίνει την δυνατότητα να ταξιδεύω σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα πολύ συχνά. Γι’ αυτό και μπορώ να ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω πολύ καλά το σπουδαίο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα “Νησιωτικότητα”. Γνωρίζω, μπορώ να πω, τα προβλήματα των νησιών μας από πρώτο χέρι.

Οi περισσότεροι συντοπίτες μου όταν πληροφορήθηκαν ότι κατέρχομαι στις βουλευτικές εκλογές, μου είπαν… «Το περιμέναμε ότι κάποια στιγμή θα εμπλακείς στην πολιτική». Και δήλωσαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός αυτό».

Η κα Χαλκιά, αναφέρθηκε και στις επικείμενες εκλογές, επισημαίνοντας:

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ…
Για τα μεγάλα κεφάλαια που απασχολούν τα νησιά του νομού και όχι μόνο, η κα Χαλκιά, επισημαίνει και σχολιάζει: Κάθε νησί έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Έχει τον δικό του χαρακτήρα. Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν στις υποδομές και στην καθημερινότητα που ασφαλώς και πρέπει να διορθωθούν-να πάψουν να υφίστανται.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΎ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
– Για την βελτίωση στον χώρο της υγείας έκανε λόγο και πρόσφατα ο πρόεδρος κος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση και προσοχή στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.
– Η χώρα μας είναι η κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα του κόσμου. Η παράταξή μας, ως κυβέρνηση, έκανε πάρα πολλά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και την διαχείριση του απαιτητικού κεφαλαίου που ακούει στο όνομα Νησιωτικότητα με βάση ένα δομημένο πρόγραμμα. Όμως, χρειάζεται να εντείνουμε όλοι μας στην παράταξή μας μέσα ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας με στόχο και σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα, τις βασικές υποδομές, την Νησιωτικότητα με ό,τι αυτή συνεπάγεται κ.λπ.
– Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να καταστεί δυνατόν στο εγγύς μέλλον να καλύψει επαρκώς και την βαριά βιομηχανία των νησιών μας που είναι ο τουρισμός. Και η Υγεία πρέπει να υποστηρίξει το προϊόν αυτό. Και βέβαια απαιτείται το Σύστημα Υγείας να μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των κατοίκων όλων των νησιών μας. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εργαστούμε και θα εργαστούμε όλοι μας.
– Απαιτείται σωστός προγραμματισμός και πρωτίστως σταθερότητα στην υλοποίηση των αποφάσεών μας. Είμαστε και δηλώνουμε αποφασισμένοι. Και θα το κάνουμε.
– Για τον τομέα της Υγείας και την Σύρο: Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πάντα υπάρχει το καλύτερο. Δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στο νοσοκομείο της Σύρου. Και βέβαια περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και σε όλες τις άλλες υγειονομικές μονάδες και δομές των νησιών μας. Επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη έγιναν πάρα πολλά για την βελτίωση όλων των υποδομών υγείας παντού στην χώρα μας. Για ένα μεγάλο όμως διάστημα η οξυμμένη υγειονομική κρίση, μοιραία πήγε πίσω τον προγραμματισμό που ως στόχο είχε την ταχεία αναβάθμιση της παροχής των υπηρεσιών υγείας. Εδώ όμως και αρκετούς μήνες που αργά και σταθερά επανερχόμαστε στην κανονικότητα, υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς ο προγραμματισμός αυτός.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ & ΤΗΝ (ΛΕΓΟΜΕΝΗ) ΕΝΔΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και την ενδοεπικοινωνία στις Κυκλάδες: Ο τουρισμός είναι αυτός που θα δώσει το έναυσμα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ώστε ένα προσθέσουν τα απαιτούμενα δρομολόγια. Εδώ, μαγικό ραβδί δεν υπάρχει. Αρκεί να υπάρχει βούληση ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν, ή να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν στο εγγύς μέλλον. Να ξεκαθαρίσω ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού κάνουν το καλύτερο δυνατόν, αλλά και οι εφοπλιστές υποστηρίζουν τις προσπάθειες του κόσμου αυτού, αποδεδειγμένα. Θα πρέπει όμως το κράτος να συντονίσει τις προσπάθειες και των δυο αυτών πλευρών και να προσφέρει την αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έλεγα, ισορροπία ανάμεσα στις δυο αυτές πλευρές. Και όλα αυτά με στόχο την μέγιστη δυνατή ωφέλεια και εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας των νησιωτών.
Επιβάλλεται επίσης να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των νησιών μας. Αναφέρομαι στην ενδοεπικοινωνία.
Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι, ό,τι γίνει για λογαριασμό του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας, να γίνει σε συνάρτηση με την κάλυψη των αναγκών των μονίμων κατοίκων των νησιών μας.
Με τα Δωδεκάνησα είμαστε ένα. Θα πρέπει όμως πρωτίστως να φτειάξουμε τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στα νησιά μας και στη συνέχεια να βελτιώσουμε την επικοινωνία με τα Δωδεκάνησα.

ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Για τα λιμάνια: Είμαι σε θέση να ξέρω ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε στο εγγύς μέλλον να έχουμε τα λιμάνια που θα εξυπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες των νησιών μας.
Θέλω επίσης να αναφέρω ότι ως Νέα Δημοκρατία επιθυμούμε διακαώς να βελτιώσουμε στο μέτρο του δυνατού και των αναγκών των νησιών μας, τις λιμενικές υποδομές. Και αυτό θα κάνουμε. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ωστόσο ότι τα χρόνια των μνημονίων λειτούργησαν σε ένα σημαντικό βαθμό ανασταλτικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης.

ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΣΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ & ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΧΕΙΜΩΝΑ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Από τις επισκέψεις στα νησιά: Ταξιδεύω κάθε μήνα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων σε όλα τα νησιά μας, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, χειμώνα – καλοκαίρι. Η ποιότητα ζωής των νησιών μας σε σχέση με άλλες μη νησιωτικές περιοχές της χώρας μας είναι καλύτερη. Γι’ αυτό υποστηρίζω ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να φέρουμε και άλλο κόσμο στα νησιά μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τηλεϊατρική, ως παράδειγμα το αναφέρω, υποστηρίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες περίθαλψης. Έχει παρακάμψει πολλές διαδικασίες γραφειοκρατικές.
Ευκαιρίας δοθείσης να υπογραμμίσω ότι η αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον χώρο της υγείας επιτεύχθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό. Όμως, δεν σταματάμε. Επιταχύνουμε κάθε προσπάθεια προς την ίδια κατεύθυνση. Μια προσπάθεια που θα αποδώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΝΑΞΟΥ & ΣΥΡΟΥ – «ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ…»
Θα ήθελα να είναι σε καλύτερη κατάσταση το αεροδρόμιο της Σύρου. Είναι σε εξέλιξη βέβαια κάποιες εργασίες τούτη την εποχή. Είμαστε μέσα στις προθεσμίες, όμως. Η Νάξος μπαίνει τώρα σε τροχιά αναβάθμισης του αεροδρομίου της. Θα «τρέξει» γρήγορα, μαθαίνω, και αυτό.
Κοιτάξτε να δείτε: Όταν υπάρχει βούληση πολιτική, όλα είναι δυνατόν να γίνουν. Και βέβαια, πρέπει να υπάρχει μια πρόβλεψη για το κάτι παραπάνω. Είναι ανάγκη σε κάθε περίπτωση να βλέπουμε πιο μακριά, με μια μεγαλύτερη προοπτική τα κεφάλαια αυτά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΟ
Η Σύρος έχει μια σταθερή πορεία. Κάθε νησί έχει την δική του προοπτική και στρατηγική. Η τουριστική εξέλιξη π.χ. της Πάρου είναι ραγδαία. Ανοδική είναι και η πορεία της Νάξου. Για Μύκονο και Σαντορίνη δεν νομίζω ότι πρέπει να πω πράγματα…
Τα βήματα που γίνονται στην Σύρο είναι σταθερά…
Ένας τουριστικός προορισμός οφείλει να έχει τις απαιτούμενες υποδομές, ώστε ένα είναι σε θέση να υποστηρίξει τον τουριστικό προϊόν που διαθέτει. Πρέπει να προχωρά ανάλογα με τις υποδομές που διαθέτει. Η Σύρος χτίζει πράγματα στον τουρισμό, με αργά και σταθερά βήματα. Και κάθε χρόνο που περνά γίνεται ακόμα πιο καλή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ
Έχω επισκεφθεί το νησί περίπου δέκα φορές. Μπορεί να μην έχω πάει σε όλα τα χωριά, όμως έχω επισκεφθεί τα περισσότερα. Μου αρέσει η Νάξος, γιατί συνδυάζει με τρόπο καταπληκτικό τα διαφορετικά τοπία της. Από το πράσινο λ.χ. της κεντρικής Νάξου, σε λίγα λεπτά είσαι κοντά στο υγρό στοιχείο: την θάλασσα. Είναι εξαιρετική η Νάξος!
Στα χωριά ο κόσμος που συναντάς είναι το κάτι άλλο! Είναι πρόσχαρος και φιλόξενος. Με εντυπωσιάζει επίσης ο εξαιρετικός πρωτογενής τομέας του νησιού σας. Η Νάξος, μου θυμίζει την Κρήτη. Διαθέτει μια εμφανή, θα έλεγα, αυτονομία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2025 για τα “Εξοικονομώ – Επιχειρώ” και “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους”

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων και στα δύο ενεργά προγράμματα, για την ομαλή υλοποίηση των έργων και τη διευκόλυνση των δικαιούχων

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Γ. Πολυχρονάκος: “Στήριξη της οικογένειας και αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας: Μια Εθνική προτεραιότητα” (video)

Πέντε προτάσεις για το δημογραφικό στα νησιά κατέθεσε ο Γιάννης Πολυχρονάκος σε ημερίδα για τη γονιμότητα και την υπογεννητικότητα στην Τήνο

Hellenic Seaways: Στο πλευρό της Χίου και του Πυροσβεστικού Σώματος στην μάχη με τις φλόγες

Ο Όμιλος Attica στάθηκε έμπρακτα δίπλα στους πυροσβέστες και τους εθελοντές, ενισχύοντας την επιχείρηση κατάσβεσης στη Χίο με δωρεάν μεταφορές προσωπικού και οχημάτων

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Νάξος: Ξεκινούν εργασίες βελτίωσης και εκσυγχρονισμού σε 5ο Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό

Με επίκεντρο τα παιδιά, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υλοποιεί παρεμβάσεις αναβάθμισης στις σχολικές υποδομές, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» - τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Λιανός

MERLIN: Επαναστατικά αυτόνομα οχήματα ερευνούν τον Κολούμπο της Σαντορίνης

Νέες τεχνολογίες στη θαλάσσια έρευνα για την κατανόηση και προστασία των υποθαλάσσιων ηφαιστείων και οικοσυστημάτων

Σύρος και μπάσκετ στο επίκεντρο: Εγκαίνια για το νέο γήπεδο στο πλαίσιο του AegeanBall Festival

Με την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη και δωρεά της Stoiximan, η Ερμούπολη αποκτά ανακαινισμένο γήπεδο μπάσκετ, στηρίζοντας τη νεολαία και τον αθλητισμό των Κυκλάδων

Καταιγίδα φόρων στον καπνό: Αυξήσεις έως και 1.090% ετοιμάζει η Ε.Ε.

Τσιγάρα, άτμισμα, πούρα και θερμαινόμενα προϊόντα στο στόχαστρο των Βρυξελλών – Εκτόξευση τιμών και ανησυχία για πληθωρισμό και λαθρεμπόριο

Σαντορίνη: Το κελάρι της ψυχής, στη μνήμη του Αντώνη Αργυρού

Μια ζωή αφιερωμένη στο κρασί, στην παράδοση, στην τέχνη και στη Σαντορίνη που οραματίστηκε αλλιώς. Το Art Space παραμένει ένας ζωντανός φόρος τιμής στο όραμά του.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού