Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΔύο ανολοκλήρωτα όνειρα

Δύο ανολοκλήρωτα όνειρα

|

Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και η Γεωργική Σχολή που παραμένουν στα χαρτιά πικραίνοντας τους κατοίκους της Άνδρου 

Άλλη μια μέρα διαδρομών στο νησί. Άλλη μια μέρα περιήγησης στην Άνδρο που δεν ξέρουμε ή που ξεχάσαμε. Άλλη μια μέρα σκέψης πάνω στα πολιτικά και κοινωνικά πεπραγμένα ενός νησιού που αναζητά, χρόνια τώρα, τον βηματισμό του. Και μια αναφορά σε δύο ανολοκλήρωτα όνειρα: το όνειρο ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Άνδρο και ο το όνειρο της αξιοποίησης της γεωργική γης και του υδάτινου πλούτου μας.

Του Διαμαντή Μπασαντή

Παιδεία

Ξεκίνησα για μια βιαστική πρωινή επίσκεψη στο Μουστάκειο Κληροδότημα στην Πίσω Μεριά. Μια περιοχή ξεχασμένη. Μια περιοχή που υπάρχει επειδή ο Πέτρος Μουστάκας άφησε όλη την περιουσία στο χωριό του. Χάρη στο κληροδότημα έγινε ο δρόμος και απόκτησε επικοινωνία το χωριό με τον έξω κόσμο. Χάρη στο κληροδότημα έγινε το σχολείο, δόθηκαν υποτροφίες σε παιδιά της Άνδρου να σπουδάσουν. Όνειρο του ευεργέτη η παιδεία. Κάπως έτσι ξεκίνησε και μια προσπάθεια  πριν αρκετά χρόνια που κατέληξε σε ένα υπερσύγχρονο κτήριο με στόχο να γίνουν εκεί τα εργαστήρια Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα ανολοκλήρωτο όνειρο μέχρι σήμερα.

Λίγοι άνθρωποι στο μνημόσυνο του σημαντικού Ανδριώτη ευεργέτη Πέτρου Μουστάκα, το οποίο τέλεσε ο μητροπολίτης Δωρόθεος και στον σύντομο απολογισμό που ακολούθησε του έπαρχου Δ. Λοτσάρη στην εκκλησία της Αγ. Παρασκευής στην Πίσω Μεριά. Από την μεριά των πολιτικά αρμοδίων της διοίκησης παραβρέθηκαν μόνο ο φιλόξενος Γιώργος Τρανάκος, πρόεδρος του τοπικού της Πίσω Μεριάς και ο δημοτικός σύμβουλος Ιάκωβος Σκόρδος. Ακόμα λιγότεροι όσοι παραβρεθήκαμε στην ξενάγηση που ακολούθησε στο κτήριο που προοριζόταν για πανεπιστημιακό παράρτημα την οποία έκανε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός. Εκεί ακούσαμε το πώς ξεκίνησε αυτό το πράγματι εξαιρετικό μα σήμερα εντελώς αχρησιμοποίητο κτήριο. Όπως εξήγησε ο πρώην δήμαρχος:

«Έβλεπα πως η Βόρεια Άνδρος θα είχε τουριστική εξέλιξη. Η Χώρα είχε μεγάλη παρακαταθήκη πολιτισμού που την διεύρυναν τα σπουδαία ιδρύματα της. Το Κόρθι ήταν πιο χωριό. Αλλά χάρη στο Μουστάκειο και το όνειρο του ευεργέτη του για την μόρφωση θα μπορούσε να κάνει κάτι στην παιδεία. Η σχέση μου με το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής Θεοχαράτος οδήγησαν στην τριμερή σύμβαση μεταξύ Δήμου, Πανεπιστημίου, Νομαρχίας. Έτσι ξεκίνησαν να κτιστούν τα εργαστήρια του τμήματος Φυσικής στην Πίσω Μεριά. Το έργο κόστισε δυόμιση εκατομμύρια ευρώ. Ένα βιοκλιματικό κτήριο 1800 τετραγωνικών μέτρων. Όμως η κρίση ανέκοψε το έργο. Αν και τέλειωσε το κτήριο το πανεπιστήμιο δεν έχει πια χρήματα για τα εργαστήρια. Χρειάζονται άλλα δυόμιση εκατομμύρια ευρώ για τα μηχανήματα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ψάχνουμε λύση».

Αυτά είπε ο κ. Γλυνός. Και μετά την ξενάγηση σε μια γωνία του εντυπωσιακού κτηρίου ακολούθησε μια σύντομη μα ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση του πρώην δημάρχου με τους δύο κυβερνητικούς  βουλευτές κ. Ν. Συρμαλένιο και Α. Συρίγο. Έτυχε να παραβρεθούμε λόγω παλιάς γνωριμίας μας με τον Νίκο Συρμαλένιο. Κάπου εκεί ο πρώην δήμαρχος ρώτησε τον βουλευτή Νίκο Συρμαλένιο τι δυνατότητες υπάρχουν για την χρηματοδότηση του έργου από το νέο ΕΣΠΑ. Ο βουλευτής, που όντως είχε εντυπωσιαστεί από το κτήριο, εξήγησε πως μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ δόθηκε από τον κ. Αγοραστό στη Θεσσαλία. Έτσι, οι Κυκλάδες δεν έχουν πολλές δυνατότητες. Παρόλα αυτά εκτίμησε πως μπορεί να πάει και να ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη να επισκεφτεί το Μουστάκειο. Να δει ο ίδιος το έργο. Και να καταλάβει πως αξίζει να δώσει τα χρήματα.

Προσωπικά θέλω να πιστεύω πως ο παλιός συμφοιτητής και σήμερα κυβερνητικός βουλευτής Κυκλάδων, δεν θα ξεχάσει την υπόσχεση του. Ας σκεφτεί λίγο το όνειρο του Πέτρου Μουστάκα για την παιδεία, αλλά και την ανολοκλήρωτη ελπίδα όλου του Κορθίου. Και ας κάνει κάτι ώστε να προχωρήσει το σχέδιο αυτό για την Άνδρο. Τον αποχαιρέτισα με αυτή την υπενθύμιση. Μου ζήτησε να τα πούμε στην Αθήνα.

Φεύγοντας σκεφτόμουν πως το μόνο στενάχωρο της υπόθεσης ήταν η απουσία του σημερινού δημάρχου, αλλά και του αντιδημάρχου από το Κόρθι, τόσο στο μνημόσυνο ενός ευεργέτη του νησιού μας όσο και από την επίσκεψη των δύο κυβερνητικών βουλευτών στο Μουστάκειο Κληροδότημα. Ίσως από απειρία έδειξαν έλλειψη πολιτικής φιλοξενίας προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, που θέλησαν να δουν το κτήριο. Αλλά και αδυναμία κατανόησης του πως γινόταν και γίνεται το πολιτικό lobbing! Αντιπαρερχόμαστε το γεγονός πως δύο από τους παρευρισκόμενους σχολίασαν δημοσίως και με έμφαση πως ιδίως ο αντιδήμαρχος από το Κόρθι έχει και εργασιακή σχέση με το κληροδότημα!

Γεωργία

Ο Σύλλογος Μεσαριάς και ο πρόεδρος του Νίκος Σπυριδάκης έκαναν κάτι που ξαφνιάζει. «Αντί για χορούς και πανηγύρια», όπως είπε και ο Έπαρχος Άνδρου «διοργάνωσε μια ημερίδα για την αγροτική παραγωγή στην Άνδρο». Πήγα καθυστερημένος και εντελώς κουρασμένος είναι αλήθεια. Και ξαφνιάστηκα πολλαπλά. Πρώτον για τους κοντά 40 ανθρώπους που παρακολούθησαν με τρομερό ενδιαφέρον τους ομιλητές γεωπόνους. Δεύτερον για το επίπεδο της συζήτησης. Με κριτικό πνεύμα, αλλά και με πρακτικό μυαλό κατατέθηκαν χρόνια προβλήματα της ανύπαρκτης αγροτικής παραγωγής του νησιού. Και τρίτον για δύο πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες: της Κατερίνας β Ρεμούνδου και του Στρατή Μήλα.

 «Οι ασχολούμενοι με την γεωργία στην Άνδρο είναι τριών κατηγοριών. Πρώτο οι απόμαχοι και οι συνταξιούχοι. Ασχολούνται στο τέλος της διαδρομής με την γη. Αγαπούν τα προϊόντα της και παράγουν για το σπίτι τους. Δεύτερο αρκετοί νεώτεροι που έχουν μια δουλειά και το απόγευμα ασχολούνται με το χωράφι των γονιών τους παράγοντας και αυτοί κυρίως για το σπίτι τους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις για να συμπληρώσουν και το εισόδημα τους. Και τρίτον οι ελάχιστοι που είναι πραγματικοί γεωργοί. Αυτοί είναι μόνοι τους. Ανοργάνωτοι. Απληροφόρητοι. Συχνά ψάχνουν να βρουν άκρη και δεν βρίσκουν. Απογοητεύονται. Κάποιοι τα παρατούν. Άλλοι φυτοζωούν. Δεν υπάρχει αρμόδιος δημόσιος ή ιδιωτικός τομέας να τους πει πέντε πράγματα. Και έχουν να αντιμετωπίσουν και την κακότητα του ενός και του άλλου συμπατριώτη τους που για να κερδίσει αυτός τρεις δεκάρες κάνει ότι μπορεί να ακυρωθούν οι δικές τους προσπάθειες». Πολλοί επικρότησαν την παρέμβαση του Σ. Μήλα. Η συζήτηση άναψε. Κάποιος ρώτησε που είναι ο Δήμος που είχε και υπό την αιγίδα του την ημερίδα σχολιάζοντας πως από τον Δήμο ήταν μόνο ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Γ. Καπάκης! Άλλος ρώτησε τι μπορούν να κάνουν για να αυτο-οργανωθούν;

Και αυτό θαρρώ ήταν και το τελικό συμπέρασμα. Η αυτο-οργάνωση και με την βοήθεια των γεωπόνων του Δήμου και της Περιφέρειας αναζήτηση κάποιας ενίσχυσης, που δίνεται για δημιουργία ομάδας παραγωγών. Κλείνοντας λέχθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσαριάς πως η ημερίδα σε πολύ πιο πρακτικό επίπεδο θα πρέπει να συνεχιστεί στο προσεχές μέλλον

Πηγή: Enandro.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)