Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΔημήτρης Αθανασούλης: "Έχουμε πάρει μέτρα για να προστατευθούν τα εκθέματα λόγω της...

Δημήτρης Αθανασούλης: “Έχουμε πάρει μέτρα για να προστατευθούν τα εκθέματα λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας”

|

Για το κατά πόσο είναι προστατευμένα τα μνημεία που υπάρχουν στις πληττόμενες από τους σεισμούς περιοχές των Κυκλάδων μίλησε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δημήτρης Αθανασούλης είπε αρχικά ότι «αν ανοίξει κανείς τους χάρτες που κυκλοφορούν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με τα σημεία της σεισμικής δραστηριότητας, θα διαπιστώσει ότι όλες καλύπτουν τον χώρο της Ανύδρου, αυτό το μικρό νησάκι, διότι μόνο αυτό είναι ακριβώς πάνω στο τεκτονικό ρήγμα…Η νησίδα είναι εντυπωσιακή. Είναι απολύτως αφιλόξενη, με βαθιά νερά, με υφάλους, χωρίς λιμάνι, χωρίς δέντρα και νερό, είναι μια εφιαλτική εικόνα, αλλά ταυτόχρονα, είναι γεμάτη από αρχαιότητες».

«Οι Κυκλάδες είναι από τα ασφαλέστερα μέρη στην Ελλάδα, με εξαίρεση την πληττόμενη περιοχή».

Ερωτηθείς αν έχουν παρθεί έκτακτα μέτρα για να προστατευθούν τα εκθέματα λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας διαβεβαίωσε: «Aσφαλώς και έχουμε πάρει μέτρα», για να σημειώσει στη συνέχεια ότι «οι Κυκλάδες είναι από τα ασφαλέστερα μέρη, μην πω το ασφαλέστερο μέρος στην Ελλάδα, σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα.

Η μόνη εξαίρεση, είναι η περιοχή αυτή ακριβώς για την οποία συζητάμε, δηλαδή το τεκτονικό ρήγμα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης και βέβαια το ηφαιστειακό τόξο γύρω από τη Σαντορίνη. Αντίθετα, οι υπόλοιπες Κυκλάδες θεωρούνται ”άσειστες”. Ουδέποτε είχαμε σεισμό στις Κυκλάδες, με εξαίρεση τον σεισμό του 1956 ακριβώς πάλι το ίδιο ρήγμα που πλήττει και συγκεκριμένα νησιά».

Για το αν κινδυνεύει η Δήλος

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο κινδυνεύει η Δήλος είπε ότι η Δήλος βρίσκεται σε χαμηλή ζώνη επικινδυνότητας και αυτή τη στιγμή το τεκτονικό ρήγμα απειλεί κατά κύριο λόγο τη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την Ίο. «Εννοείται ότι εμείς μέτρα λαμβάνουμε σε ένα ευρύτερο κύκλο νησιών», σημείωσε ωστόσο.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνονται

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνονται, είπε: «Τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε είναι αυτά τα οποία έχουμε την εμπειρία ότι πρέπει να γίνονται σαν προετοιμασία όταν περιμένουμε μια σεισμική δραστηριότητα. Σε σχέση με τα εκθέματα των μουσείων ή σε σχέση με τις αποθήκες, διασφαλίζουμε ότι τα αντικείμενα δεν θα είναι σε ένα τέτοιο σημείο που θα πέσουν και θα σπάσουν και σε σχέση με τα κτίρια, διασφαλίζουμε ότι ακολουθούνται όλες οι προδιαγραφές».

Είπε τέλος ότι όλα τα κτήρια της Σαντορίνης είναι σύγχρονα και έχουν κτιστεί με προδιαγραφές σεισμογενούς περιοχής. «Οπότε είμαστε αισιόδοξοι ότι αφενός δεν θα γίνει μεγάλος σεισμός και ότι αφετέρου οι εγκαταστάσεις μας θα αντέξουν και θα προστατεύσουν τις αρχαιότητές μας».

«Όπως και το μεγάλο στέγαστρο του Ακρωτηρίου που έχει μια ειδική αντισεισμική κατασκευή προκειμένου να ανθίσταται σε τέτοιου είδους σεισμικές πιέσεις και καταπονήσεις», συμπλήρωσε.

Ας σημειωθεί ότι η Μινωική πόλη στο Ακρωτήρι, στο νοτιοδυτικό άκρο της Σαντορίνης, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου στα προϊστορικά χρόνια, κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (20ος – 17ος π.Χ αιώνας). Απέχει 15 χλμ. από τα Φηρά και είναι ένας από τους πιο σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στο Αιγαίο.

Πληροφορίες από: https://www.iefimerida.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Β. Κικίλιας: 103 έργα για το νερό σε απομακρυσμένα και μικρά νησιά

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενισχύει την υδροδότηση 61 νησιωτικών δήμων με έργα αφαλάτωσης και τεχνική υποστήριξη

Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου: Καμπανάκι για τα τροχαία στο νησί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου καλεί σε υπευθυνότητα, πρόληψη και αιμοδοσία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Νάξος – Τα παλαιά πιάνα κελαηδούν ξανά, Ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού στο Πολιτιστικό Κέντρο

Μια βραδιά γεμάτη μουσική και τέχνη στο Κάστρο της Χώρας Νάξου, με είσοδο ελεύθερη. (πρόγραμμα)

Το «μυστικό» πίσω από τον ήχο της θάλασσας στα κοχύλια

Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί αυτό που ακούμε δεν είναι ο ωκεανός, αλλά ενισχυμένοι ήχοι του περιβάλλοντος

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες