Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΔημήτρης Αθανασούλης: "Έχουμε πάρει μέτρα για να προστατευθούν τα εκθέματα λόγω της...

Δημήτρης Αθανασούλης: “Έχουμε πάρει μέτρα για να προστατευθούν τα εκθέματα λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας”

|

Για το κατά πόσο είναι προστατευμένα τα μνημεία που υπάρχουν στις πληττόμενες από τους σεισμούς περιοχές των Κυκλάδων μίλησε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δημήτρης Αθανασούλης είπε αρχικά ότι «αν ανοίξει κανείς τους χάρτες που κυκλοφορούν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με τα σημεία της σεισμικής δραστηριότητας, θα διαπιστώσει ότι όλες καλύπτουν τον χώρο της Ανύδρου, αυτό το μικρό νησάκι, διότι μόνο αυτό είναι ακριβώς πάνω στο τεκτονικό ρήγμα…Η νησίδα είναι εντυπωσιακή. Είναι απολύτως αφιλόξενη, με βαθιά νερά, με υφάλους, χωρίς λιμάνι, χωρίς δέντρα και νερό, είναι μια εφιαλτική εικόνα, αλλά ταυτόχρονα, είναι γεμάτη από αρχαιότητες».

«Οι Κυκλάδες είναι από τα ασφαλέστερα μέρη στην Ελλάδα, με εξαίρεση την πληττόμενη περιοχή».

Ερωτηθείς αν έχουν παρθεί έκτακτα μέτρα για να προστατευθούν τα εκθέματα λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας διαβεβαίωσε: «Aσφαλώς και έχουμε πάρει μέτρα», για να σημειώσει στη συνέχεια ότι «οι Κυκλάδες είναι από τα ασφαλέστερα μέρη, μην πω το ασφαλέστερο μέρος στην Ελλάδα, σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα.

Η μόνη εξαίρεση, είναι η περιοχή αυτή ακριβώς για την οποία συζητάμε, δηλαδή το τεκτονικό ρήγμα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης και βέβαια το ηφαιστειακό τόξο γύρω από τη Σαντορίνη. Αντίθετα, οι υπόλοιπες Κυκλάδες θεωρούνται ”άσειστες”. Ουδέποτε είχαμε σεισμό στις Κυκλάδες, με εξαίρεση τον σεισμό του 1956 ακριβώς πάλι το ίδιο ρήγμα που πλήττει και συγκεκριμένα νησιά».

Για το αν κινδυνεύει η Δήλος

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο κινδυνεύει η Δήλος είπε ότι η Δήλος βρίσκεται σε χαμηλή ζώνη επικινδυνότητας και αυτή τη στιγμή το τεκτονικό ρήγμα απειλεί κατά κύριο λόγο τη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την Ίο. «Εννοείται ότι εμείς μέτρα λαμβάνουμε σε ένα ευρύτερο κύκλο νησιών», σημείωσε ωστόσο.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνονται

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνονται, είπε: «Τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε είναι αυτά τα οποία έχουμε την εμπειρία ότι πρέπει να γίνονται σαν προετοιμασία όταν περιμένουμε μια σεισμική δραστηριότητα. Σε σχέση με τα εκθέματα των μουσείων ή σε σχέση με τις αποθήκες, διασφαλίζουμε ότι τα αντικείμενα δεν θα είναι σε ένα τέτοιο σημείο που θα πέσουν και θα σπάσουν και σε σχέση με τα κτίρια, διασφαλίζουμε ότι ακολουθούνται όλες οι προδιαγραφές».

Είπε τέλος ότι όλα τα κτήρια της Σαντορίνης είναι σύγχρονα και έχουν κτιστεί με προδιαγραφές σεισμογενούς περιοχής. «Οπότε είμαστε αισιόδοξοι ότι αφενός δεν θα γίνει μεγάλος σεισμός και ότι αφετέρου οι εγκαταστάσεις μας θα αντέξουν και θα προστατεύσουν τις αρχαιότητές μας».

«Όπως και το μεγάλο στέγαστρο του Ακρωτηρίου που έχει μια ειδική αντισεισμική κατασκευή προκειμένου να ανθίσταται σε τέτοιου είδους σεισμικές πιέσεις και καταπονήσεις», συμπλήρωσε.

Ας σημειωθεί ότι η Μινωική πόλη στο Ακρωτήρι, στο νοτιοδυτικό άκρο της Σαντορίνης, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου στα προϊστορικά χρόνια, κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (20ος – 17ος π.Χ αιώνας). Απέχει 15 χλμ. από τα Φηρά και είναι ένας από τους πιο σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στο Αιγαίο.

Πληροφορίες από: https://www.iefimerida.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δωδεκάνησα – Ρόδος: Ισχυρός Σεισμός 5.8 R τα ξημερώματα

Εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ρόδου - Αισθητός και σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, αλλά και στην Κρήτη - «Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι», δήλωσε ο Λέκκας

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Βρούτσης: “Θα περιμένω Αγγελόπουλους – Γιαννακόπουλο στο γραφείο μου έως τις 3 το μεσημέρι”

Βρούτσης για τη συνάντηση με Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Θα τους περιμένω ως τις 15:00, αν δεν έρθουν θα διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα

Αθλητικά έργα στη Νάξο: Σε τροχιά υλοποίησης αναβαθμίσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Πολυκρέτης παρουσιάζει τις παρεμβάσεις για ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές που αναβαθμίζουν την αθλητική ζωή του νησιού

Νάξος: Εξειδικευμένοι γιατροί στο “Naxos Medical”, το πρόγραμμα του Ιουνίου (πίνακας)

Το Naxos Medical ανακοινώνει τις ημερομηνίες επισκέψεων από κορυφαίους ειδικούς για τον Ιούνιο – Πρόληψη, φροντίδα και υγεία χωρίς μετακινήσεις

Όθων Ξενικουδάκης: Ο γιατρός με την ψυχή ζωγράφου από τη Νάξο

Με καταγωγή από τις Τρίποδες (Βίβλο_ της Νάξου, ο ζωγράφος και οδοντίατρος που ζει και δημιουργεί στη Νίκαια, διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της τέχνης για πάνω από τέσσερις δεκαετίες

Basket League: Αναβάλλεται ο 3ος τελικός του πρωταθλήματος

Οι ιδιοκτήτες των δύο ΚΑΕ καλούνται στο υπουργείο Αθλητισμού την Τετάρτη για δεσμεύσεις ότι θα μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση – «Σε διαφορετική περίπτωση, το πρωτάθλημα θα διακοπεί οριστικά».

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Με τη χρηματοδότηση του Horizon και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας

Γ. Πολυχρονάκος: “Να βγάλουμε τους νησιωτικούς δήμους από το σημερινό αδιέξοδο”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε προτάσεις και δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Κ. Μονογυιού: 40.000.000 € για την αποπληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες μας

Κατά το έτος 2024, καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 68.000.000 ευρώ για όλες τις μορφές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο