Στο κρίσιμο ζήτημα της λειψυδρίας που απειλεί νησιωτικές περιοχές όπως η Τήνος, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, στην εκπομπή “Action Τώρα” του Action24, με παρουσιαστές τους Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως η υδρευτική θωράκιση του νησιού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Ήδη έχουν δημοπρατηθεί μονάδες αφαλάτωσης με συνολική δυναμικότητα 5.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, που θα ενισχύσουν σημαντικά την επάρκεια νερού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι διαρροές στα παλαιά και φθαρμένα δίκτυα, που στερούν πολύτιμους υδάτινους πόρους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με την αυξημένη ζήτηση.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με την κατανάλωση νερού, καλώντας τους πολίτες – και ιδίως κατόχους εξοχικών κατοικιών και τουριστικών μονάδων – να υιοθετήσουν πρακτικές εξοικονόμησης και σεβασμού του φυσικού πόρου.
«Δεν αρκούν μόνο τα έργα υποδομής. Πρέπει να αλλάξει και η κουλτούρα χρήσης του νερού. Η διαχείριση του πρέπει να είναι έξυπνη και συλλογική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με την υλοποίηση των έργων αφαλάτωσης και τη βελτίωση των υποδομών, ο Δήμος Τήνου στοχεύει σε μακροπρόθεσμη επάρκεια νερού, παράλληλα με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του νησιού απέναντι στην κλιματική πρόκληση.
Δείτε το σχετικό video