Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΔήλος: (ξανά) βυθίζεται στην θάλασσα! Θα γίνει Άδηλος;

Δήλος: (ξανά) βυθίζεται στην θάλασσα! Θα γίνει Άδηλος;

|

Η Δήλος (= δηλωμένη, φανερή) ήταν κάποτε Άδηλος (= αφανής), στα βάθη της θάλασσας. Σηκώθηκε από εκεί – με θεϊκή παρέμβαση – μόνο και μόνο για να γίνει η στεριά, που θα φιλοξενούσε την γέννηση των θεών-παιδιών του Διός: Της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος. Δέθηκε με τον βυθό, με αδαμάντινες αλυσίδες, για να στερεωθεί. Τα άλλα νησιά την κύκλωσαν, να την προστατέψουν. Έτσι έγιναν (και ονομάσθηκαν οι) Κυκλάδες…

Τώρα φαίνεται, πως κοιτάει με λύπη τα όσα συμβαίνουν απέναντι, στην Μύκονο, και θεωρεί πως ο ρόλος της και η ζωή της τέλειωσε πλέον, πικραμένη από την τόση αδιαφορία μας… Καιρός να ξαναβυθιστεί… Δεν βαριέσαι, αδελφέ, αρκεί εγώ να βρω μια ξαπλώστρα στην Μύκονο, να βγάλω μια selfie, να την “ποστάρω”, να γουστάρω, και δεν πα’ να χαλάσει ο κόσμος… 

Μέσα σε λίγες δεκαετίες, και λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η Δήλος, τοποθεσία γνωστή για τους αρχαίους ναούς της, που φυλάσσονται από πέτρινα λιοντάρια, ίσως εξαφανιστεί για πάντα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

 «Η Δήλος είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί σε περίπου 50 χρόνια», εδήλωσε η V. Chankowski, επί κεφαλής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών (EFA), η οποία ανασκάπτει τον χώρο τα τελευταία 150 χρόνια με άδεια του ελληνικού κράτους.

Το βουβό δράμα του μικρονησιού των Κυκλάδων και του Αιγαίου έρχεται σε αντίθεση με την φασαρία της γειτονικής Μυκόνου…

Οι χειρότερες δομικές ζημιές είναι ορατές σε μια περιοχή που κάποτε στέγαζε κτήρια εμπορίου και αποθήκευσης τον 1ο και 2ο αιώνα π.Χ. και δεν είναι προσβάσιμη στους επισκέπτες.

«Το νερό μπαίνει στα αρχαία καταστήματα τον χειμώνα. Τρώει την βάση των τοίχων», σημείωσε ο J.-Ch. Moretti, διευθυντής της γαλλικής αποστολής στην Δήλο και ερευνητής στο γαλλικό κρατικό ινστιτούτο για την έρευνα της αρχαίας αρχιτεκτονικής (IRAA).

Η τοποθεσία κινδυνεύει να καταστραφεί…

«Κάθε χρόνο την άνοιξη, παρατηρώ ότι και άλλοι τοίχοι έχουν καταρρεύσει», είπε ο κ. Moretti, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές στο νησί, τα τελευταία 40 χρόνια.

Σε διάστημα 10 ετών, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει έως και 20 μ. σε ορισμένες περιοχές του νησιού, πρόσθεσε η κ. Chankowski. Προς το παρόν, ξύλινα δοκάρια στήριξης έχουν χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη ορισμένων τοίχων, είπε η κ. Chankowski. Αλλά πιο ισχυρά μέτρα είναι πολύπλοκα και θα απαιτήσουν μια διεπιστημονική απάντηση, πρόσθεσε.

Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πέρυσι διαπίστωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την χημική σύνθεση ορισμένων υλικών, που χρησιμοποιούνται σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα, τα μνημεία κατασκευάζονται για να αντέχουν σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες», εδήλωσε ενωρίτερα εφέτος η επιβλέπουσα την μελέτη, Ευ. Τρίνγκα, ερευνήτρια μετεωρολογίας και κλιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το καλοκαίρι, μόνον λίγοι αρχαιολόγοι είναι διαθέσιμοι για επίβλεψη.

 «Όλες οι παράκτιες πόλεις θα χάσουν σημαντικές περιοχές που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στο επίπεδο της θάλασσας», εδήλωσε η Αθ,-Χρ, Λούπου, Ελληνίδα αρχαιολόγος, που καθοδηγεί ομάδες στα κύρια αξιοθέατα του νησιού. «Αντικαταστήσαμε τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα, αλλά χάσαμε τον πόλεμο να προστατεύσουμε το περιβάλλον», είπε με πικρία.

Για τους αρχαίους Έλληνες, η Δήλος ήταν η γενέτειρα του Απόλλωνος, θεού του φωτός, των τεχνών και της θεραπείας, και της αδερφής του, Άρτεμης, θεάς του κυνηγιού. Τα αδέρφια ήταν από τις κύριες θεότητες, που τιμούσαν οι Έλληνες, και συνέχισαν και οι Ρωμαίοι.

Η Δήλος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1990.

Στο απόγειο της δόξης της, η Δήλος προσέλκυσε προσκυνητές και εμπόρους από όλον τον αρχαίο κόσμο και έγινε μια πολυσύχναστη πόλη περίπου 30.000 κατοίκων! Αλλά λεηλατήθηκε δύο φορές τον 1ο αιώνα π.Χ. και τελικά εγκαταλείφθηκε εντελώς.

ΠΗΓΗ: Γαλλικό Πρακτορείο AFP, phys «Ancient Greek sanctuary slowly sinks into the Aegean Sea», Γ. Λεκάκης “Σύγχρονης Ελλαδος περιήγησις”, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η μουσική του Αιγαίου… φοριέται για καλό σκοπό!

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αγάπης από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μελάνων και Εγγαριτών Νάξου

Νιγηρία: Φοιτήτριες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν φορούν σουτιέν (!!!)

Σάλος με το πανεπιστήμιο Ολαμπίσι Οναμπάνγιο — Μιλούν για παρωχημένο, σεξιστικό κανονισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κακαβιά στο λιμάνι της Γιάλης: Μια μέρα με τον Μιχάλη και τη Μαρία στην Αμοργό

Από την ψαριά στα νερά του Αιγαίου μέχρι το καΐκι και την κατσαρόλα: η καθημερινότητα των ψαράδων της Αιγιάλης, η σοφία της κακαβιάς και το νέο πρόσωπο των λιοντόψαρων.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Ανάφης: Στο τραπέζι οι ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού

Ιάκωβος Ρούσσος, Βασίλης Κικίλιας και Μάρκος Καφούρος συζήτησαν για τη βελτίωση των συνδέσεων, την ίδρυση Λιμενικής Αρχής και την πύκνωση δρομολογίων προς Κυκλάδες.

Σύρος: Το Αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα στην ελίτ των πολιτιστικών προορισμών της Ευρώπης

Διεθνής αναγνώριση για το νησί μέσα από το αφιέρωμα του «Travel and Tour World». Πάνω από 50 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2025», με τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Συμμαχία για την Ποσειδωνία στα Ελληνικά Νησιά: Φύλακες του βυθού για το αύριο της θάλασσας

Ενα πενταετές πρόγραμμα με παγκόσμια στήριξη ξεκινά από το CPF για την προστασία του πιο πολύτιμου υποθαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου

Karagoutis Training Camp: Επιστρέφει στη Νάξο, πέντε (5) ημέρες μπάσκετ και έμπνευσης

Από 19 έως 23 Ιουνίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Περιστεράκης» ένα camp γεμάτο μπάσκετ, φιλοδοξία και ομαδικό πνεύμα

Αναγέννηση ενός μονοπατιού-θησαυρού στην Κωμιακή Νάξου

Από το Ανέφαμα στους νερόμυλους: Μια διαδρομή πολιτισμού, φύσης και μνήμης ζωντανεύει ξανά

Los Angeles Lakers: Η οικογένεια Buss αποχωρεί, ο Mark Walter νέος ιδιοκτήτης με ρεκόρ πώλησης στα 10 δις (!!!)

Η ιστορική συμφωνία των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνει τον ισχυρό άνδρα των Dodgers στην κορυφή ενός από τα πιο εμβληματικά franchises του NBA – Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή για την ομάδα του Λος Άντζελες.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)