Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδεςΔήλος: Εκπέμπει sos, έως 220 μέτρα θα μετακινηθεί προς το εσωτερικό η...

Δήλος: Εκπέμπει sos, έως 220 μέτρα θα μετακινηθεί προς το εσωτερικό η ακτογραμμή

|

Στη δίνη της κλιματικής αλλαγής κινδυνεύει να παραδοθεί ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με παγκόσμια ακτινοβολία, ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να βυθίσει τις ακτές της αρχαίας Δήλου έως και 1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το 2150.

Οι αρχαίοι δρόμοι, η αγορά, η λεωφόρος των Λεόντων, τα ιερά του Απόλλωνα και της Αρτεμης, οι οικισμοί, όλα όσα διατηρήθηκαν επί αιώνες σε ένα νησί που αποτελεί, κατά την UNESCO, μια μοναδική περίπτωση στον κόσμο, εκπέμπουν SOS.

Αυτό προκύπτει από μια νέα επιστημονική έρευνα που υλοποιήθηκε λαμβάνοντας για πρώτη φορά υπόψη πραγματικές παρατηρήσεις και που αποκαλύπτει τα μελλοντικά σενάρια ανόδου του θαλάσσιου επιπέδου για τη Δήλο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

 

Οι αλλαγές στο παράκτιο τοπίο λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα είναι δραματικές για τη Δήλο

 

Τη μελέτη πραγματοποίησαν η δρ Γεωαρχαιολογίας Ελένη Κολαΐτη και ο δρ Γεωλογίας και αναπληρωματικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Νίκος Μουρτζάς, επίτιμοι ερευνητές στο Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και μέλη της επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών – AKTES.

Οι δυο τους ξεκίνησαν τις έρευνες στη Δήλο το 1992, μέσω ενός προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για τη χρονολόγηση των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας στις Κυκλάδες, με βάση βυθισμένα αρχαία κατάλοιπα.

Επειτα από ενδελεχείς έρευνες διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 6.300 χρόνια η στάθμη της θάλασσας στη Δήλο έχει ανέβει κατά 4,8 μέτρα, καταποντίζοντας αρχαία λιμενικά έργα, παράκτιες κατασκευές και κτίρια. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., η ακτή της Δήλου ήταν κατά τόπους πλατύτερη έως 200 μέτρα και η στάθμη της θάλασσας χαμηλότερη κατά 3,7 μέτρα από τη σημερινή.

Χρησιμοποίησαν drones

Πλέον, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει σε συνδυασμό με τα κλιματικά σενάρια για τη Μεσόγειο έως το 2150 που προβλέπονται από την 6η Εκθεση Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, οι ερευνητές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα.

Χρησιμοποίησαν drones για να δημιουργήσουν υψηλής ανάλυσης ψηφιακά μοντέλα εδάφους, υπολόγισαν την κατακόρυφη κίνηση της ξηράς, που εκτιμήθηκε σε καταβύθιση περίπου 1,7 χιλιοστά τον χρόνο, και παρήγαγαν λεπτομερή ορθομωσαϊκά, τόσο με τις περιοχές που έχουν ήδη κατακλυστεί από τη θάλασσα όσο και με εκείνες που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν εξαιτίας της μελλοντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

 

Ορθοφωτοχάρτης του θαλάσσιου μετώπου της αρχαίας πόλης της Δήλου, στον οποίο αποτυπώνονται οι περιοχές που απειλούνται με πλημμύρα το 2050 (κόκκινη περιοχή), 2100 (πράσινη περιοχή) και 2150 (μπλε περιοχή).

 

«Με βάση το ευνοϊκό κλιματικό σενάριο SSP1-2.6, αναθεωρημένο με τις κατακόρυφες κινήσεις της ξηράς, προβλέπεται ότι το 2050 στη Δήλο θα έχουμε σχετική άνοδο του επιπέδου της θάλασσας κατά 0,24 μ. σε σχέση με το 2020, 0,57 μ. έως το 2100 και 0,87 μ. έως το 2150.

Η αντίστοιχη σχετική άνοδος με βάση το δυσμενές σενάριο SSP3-7 προβλέπεται να είναι 0,26 μ. έως το 2050, 0,78 μ. έως το 2100 και 1,33 μ. έως το 2150.

Με βάση το πολύ δυσμενές, και βεβαίως απευχόμενο, κλιματικό σενάριο SSP5-8.5, προβλέπεται σχετική άνοδος κατά 0,28 μ. έως το 2050, 0,87 μ. έως το 2100 και 1,48 μ. έως το 2150», εξηγεί η Ελένη Κολαΐτη, επισημαίνοντας ότι «το σενάριο που τελικά θα επικρατήσει εξαρτάται από τις δράσεις μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη».

Ανεξαρτήτως της κλιματικής αλλαγής, όπως τονίζει η ίδια, οι πραγματικές παρατηρήσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας συνάδουν ούτως ή άλλως με το μέτριο κλιματικό σενάριο και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οποιονδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό έργων υποδομής.

Πλημμυρικά προβλήματα, κατά τη μελέτη, θα αντιμετωπίσουν όλες οι παράκτιες περιοχές με υψόμετρο έως 2 μέτρα, όμως το πιο ευάλωτο τμήμα του νησιού είναι αυτό που φέρει και το μεγαλύτερο αρχαιολογικό φορτίο, δηλαδή το θαλάσσιο μέτωπο της αρχαίας πόλης της Δήλου.

«Οι περιοχές που απειλούνται από πλημμύρα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στη Δήλο προβλέπεται, με βάση το δυσμενέστερο σενάριο, να φτάσουν τα 18,5 στρέμματα έως το 2050, τα 41,5 στρέμματα έως το 2100 και τα 54,5 στρέμματα έως το 2150, ενώ η ακτογραμμή θα μετατοπιστεί προς το εσωτερικό έως 220 μέτρα μέχρι το 2150», λέει ο Νίκος Μουρτζάς.

«Σε όλες τις περιπτώσεις, τουλάχιστον το 50% των απειλούμενων με πλημμύρα εκτάσεων εντοπίζεται στην παράκτια πεδινή ζώνη, στην οποία αναπτύσσονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν στο παράκτιο τοπίο της Δήλου, λόγω της μελλοντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας, θα είναι δραματικές», συμπληρώνει ο ερευνητής, τονίζοντας ότι «ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μέτρων προστασίας και ανθεκτικότητας του θαλάσσιου μετώπου της αρχαίας πόλης της Δήλου έναντι της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης είναι πλέον επιτακτικά».

Με πληροφορίες από τη σελίδα tanea.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

Κατερίνα Μονογυιού: Στην εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

Νάξος – Στ. Γκίκας: “Θα αλλάξει η εικόνα των νησιών μας, στο σύνολό τους”

Μιλώντας για «το μοντέλο των “έξυπνων” και ”πράσινων” νησιών» ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε πως «δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία για τα νησιά μας»

Νάξος – Μητσοτάκης: “Στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες” (video)

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Μ. Ψαράκης: Ενας 81χρονος μαραθωνοδρόμος εξομολογείται …

Ο Μανούσος Ψαράκης μιλάει για την εμπειρία του ως μαραθωνοδρόμος ... Και δηλώνει "Έτρεχα μαραθώνιο και τραγουδούσα Βέρντι"

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκαν οι βουλευτές Τζάκρη και Πούλου

Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου - Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης