Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΔήλος: Εκπέμπει sos, έως 220 μέτρα θα μετακινηθεί προς το εσωτερικό η...

Δήλος: Εκπέμπει sos, έως 220 μέτρα θα μετακινηθεί προς το εσωτερικό η ακτογραμμή

|

Στη δίνη της κλιματικής αλλαγής κινδυνεύει να παραδοθεί ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με παγκόσμια ακτινοβολία, ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να βυθίσει τις ακτές της αρχαίας Δήλου έως και 1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το 2150.

Οι αρχαίοι δρόμοι, η αγορά, η λεωφόρος των Λεόντων, τα ιερά του Απόλλωνα και της Αρτεμης, οι οικισμοί, όλα όσα διατηρήθηκαν επί αιώνες σε ένα νησί που αποτελεί, κατά την UNESCO, μια μοναδική περίπτωση στον κόσμο, εκπέμπουν SOS.

Αυτό προκύπτει από μια νέα επιστημονική έρευνα που υλοποιήθηκε λαμβάνοντας για πρώτη φορά υπόψη πραγματικές παρατηρήσεις και που αποκαλύπτει τα μελλοντικά σενάρια ανόδου του θαλάσσιου επιπέδου για τη Δήλο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

 

Οι αλλαγές στο παράκτιο τοπίο λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα είναι δραματικές για τη Δήλο

 

Τη μελέτη πραγματοποίησαν η δρ Γεωαρχαιολογίας Ελένη Κολαΐτη και ο δρ Γεωλογίας και αναπληρωματικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Νίκος Μουρτζάς, επίτιμοι ερευνητές στο Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και μέλη της επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών – AKTES.

Οι δυο τους ξεκίνησαν τις έρευνες στη Δήλο το 1992, μέσω ενός προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για τη χρονολόγηση των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας στις Κυκλάδες, με βάση βυθισμένα αρχαία κατάλοιπα.

Επειτα από ενδελεχείς έρευνες διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 6.300 χρόνια η στάθμη της θάλασσας στη Δήλο έχει ανέβει κατά 4,8 μέτρα, καταποντίζοντας αρχαία λιμενικά έργα, παράκτιες κατασκευές και κτίρια. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., η ακτή της Δήλου ήταν κατά τόπους πλατύτερη έως 200 μέτρα και η στάθμη της θάλασσας χαμηλότερη κατά 3,7 μέτρα από τη σημερινή.

Χρησιμοποίησαν drones

Πλέον, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει σε συνδυασμό με τα κλιματικά σενάρια για τη Μεσόγειο έως το 2150 που προβλέπονται από την 6η Εκθεση Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, οι ερευνητές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα.

Χρησιμοποίησαν drones για να δημιουργήσουν υψηλής ανάλυσης ψηφιακά μοντέλα εδάφους, υπολόγισαν την κατακόρυφη κίνηση της ξηράς, που εκτιμήθηκε σε καταβύθιση περίπου 1,7 χιλιοστά τον χρόνο, και παρήγαγαν λεπτομερή ορθομωσαϊκά, τόσο με τις περιοχές που έχουν ήδη κατακλυστεί από τη θάλασσα όσο και με εκείνες που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν εξαιτίας της μελλοντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

 

Ορθοφωτοχάρτης του θαλάσσιου μετώπου της αρχαίας πόλης της Δήλου, στον οποίο αποτυπώνονται οι περιοχές που απειλούνται με πλημμύρα το 2050 (κόκκινη περιοχή), 2100 (πράσινη περιοχή) και 2150 (μπλε περιοχή).

 

«Με βάση το ευνοϊκό κλιματικό σενάριο SSP1-2.6, αναθεωρημένο με τις κατακόρυφες κινήσεις της ξηράς, προβλέπεται ότι το 2050 στη Δήλο θα έχουμε σχετική άνοδο του επιπέδου της θάλασσας κατά 0,24 μ. σε σχέση με το 2020, 0,57 μ. έως το 2100 και 0,87 μ. έως το 2150.

Η αντίστοιχη σχετική άνοδος με βάση το δυσμενές σενάριο SSP3-7 προβλέπεται να είναι 0,26 μ. έως το 2050, 0,78 μ. έως το 2100 και 1,33 μ. έως το 2150.

Με βάση το πολύ δυσμενές, και βεβαίως απευχόμενο, κλιματικό σενάριο SSP5-8.5, προβλέπεται σχετική άνοδος κατά 0,28 μ. έως το 2050, 0,87 μ. έως το 2100 και 1,48 μ. έως το 2150», εξηγεί η Ελένη Κολαΐτη, επισημαίνοντας ότι «το σενάριο που τελικά θα επικρατήσει εξαρτάται από τις δράσεις μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη».

Ανεξαρτήτως της κλιματικής αλλαγής, όπως τονίζει η ίδια, οι πραγματικές παρατηρήσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας συνάδουν ούτως ή άλλως με το μέτριο κλιματικό σενάριο και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οποιονδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό έργων υποδομής.

Πλημμυρικά προβλήματα, κατά τη μελέτη, θα αντιμετωπίσουν όλες οι παράκτιες περιοχές με υψόμετρο έως 2 μέτρα, όμως το πιο ευάλωτο τμήμα του νησιού είναι αυτό που φέρει και το μεγαλύτερο αρχαιολογικό φορτίο, δηλαδή το θαλάσσιο μέτωπο της αρχαίας πόλης της Δήλου.

«Οι περιοχές που απειλούνται από πλημμύρα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στη Δήλο προβλέπεται, με βάση το δυσμενέστερο σενάριο, να φτάσουν τα 18,5 στρέμματα έως το 2050, τα 41,5 στρέμματα έως το 2100 και τα 54,5 στρέμματα έως το 2150, ενώ η ακτογραμμή θα μετατοπιστεί προς το εσωτερικό έως 220 μέτρα μέχρι το 2150», λέει ο Νίκος Μουρτζάς.

«Σε όλες τις περιπτώσεις, τουλάχιστον το 50% των απειλούμενων με πλημμύρα εκτάσεων εντοπίζεται στην παράκτια πεδινή ζώνη, στην οποία αναπτύσσονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν στο παράκτιο τοπίο της Δήλου, λόγω της μελλοντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας, θα είναι δραματικές», συμπληρώνει ο ερευνητής, τονίζοντας ότι «ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μέτρων προστασίας και ανθεκτικότητας του θαλάσσιου μετώπου της αρχαίας πόλης της Δήλου έναντι της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης είναι πλέον επιτακτικά».

Με πληροφορίες από τη σελίδα tanea.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΑΣ Νάξου: Μεγάλη διάκριση για τον Νικηφόρο Κατσαρά, στις προπονήσεις προεπιλογής της Εθνικής Κ15

Ο ταλαντούχος τερματοφύλακας του ΠΑΣ Νάξου και της Μικτής Ομάδας της ΕΠΣ Κυκλάδων ξεχωρίζει στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της ΕΠΟ.

Ερχεται απαλλαγή από ΦΠΑ για περισσότερους επαγγελματίες

Απαλλαγή από ΦΠΑ για περισσότερους - Από τις 10.000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα σχεδιάζεται να φτάσει στις 15.000 - Το νέο όριο θα ισχύσει από τον Ιούλιο

Αμοργός: Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Στο πλαίσιο του Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου 2025, προσφέρονται δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Το “Βήμα της Νάξου” ανήκει στη νέα γενιά! (video)

Οι μαθητές " του ΓΕΛ Νάξου "Μανώλης Γλέζος" καταπιάνονται" με καίρια ζητήματα που τους απασχολούν

Γ. Βρούτσης: Τίμησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ιστιοπλοΐα, Ερμιόνη Γκίκα

Ο αναπληρωτής Υπ. Αθλητισμού Ι. Βρούτσης τίμησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ερμιόνη Γκίκα

Ζάκυνθος: Η Έλενα Ξυδιά με το πιάνο της στο Ναυάγιο (video)

Σε μια ακτή που η φύση έχει σμιλέψει ένα από τα πιο μαγευτικά τοπία του πλανήτη, η Έλενα Ξυδιά αφήνει το πιάνο της να αφηγηθεί μια ιστορία με νότες (video)

ΠΝΑΙ – Σαντορίνη: Δεκαεπτά (17) δράσεις για την τουριστική προώθηση

Πολυεπίπεδες διαφημιστικές δράσεις ύψους άνω των 550.000 ευρώ σε Ευρώπη, Αμερική και online πλατφόρμες – Στόχος η ενίσχυση της παγκόσμιας εικόνας του νησιού.

Βατικανό – Κονκλάβιο: Η διαδικασία εκλογής νέου Πάπα, 7 Μαϊου η πρώτη ημέρα

Στις 7 Μαΐου ξεκινά η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Ποντίφικα - Όλο το τελετουργικό της μυστικής ψηφοφορίας στην Καπέλα Σιστίνα, από το «extra omnes» μέχρι τον λευκό καπνό και το «habemus papam»

Τήνος – “Κοινό Τηνίων”: Παραίτηση του δημοτικού συμβούλου Πέτρου Κουσουνάδη, ποιος ο λόγος;

Σε εφαρμογή της αρχής της εναλλαγής, ο Π. Κουσουνάδης υπέβαλε την παραίτησή του από το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου.

Νάξος – 2η Λογοδοσία Δήμου Νάξου & Κυκλάδων: Στο επίκεντρο υποδομές, καθημερινότητα και διαφάνεια

Η αντιπολίτευση Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θέτει κρίσιμα ζητήματα στο πλαίσιο της 2ης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2025.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας