Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΔείκτης υπερτουρισμού: Στο .. κόκκινο η Ελλάδα ελέω Σαντορίνης και Μυκόνου

Δείκτης υπερτουρισμού: Στο .. κόκκινο η Ελλάδα ελέω Σαντορίνης και Μυκόνου

|

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο υπερτουρισμού διατρέχουν τα παραθαλάσσια θέρετρα της Μεσογείου, καθώς ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό τουριστών συγκεντρώνεται σε σχετικά μικρές και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Με αυτή τη λογική, και σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων διοίκησης Roland Berger, η οποία δημιούργησε έναν σύνθετο δείκτη υπερτουρισμού με βάση την ταξιδιωτική πλατφόρμα Evaneos ώστε να επιτύχει την αντικειμενική προσέγγιση του φαινομένου, στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τον υπερτουρισμό περιλαμβάνονται η Κύπρος, ο Μαυρίκιο, η Ελλάδα και η Κροατία. Οι προορισμοί αυτοί γίνονται όλο και πιο ευάλωτοι στον υπερτουρισμό καθώς ένας μέσος όρος του 25% του ΑΕΠ τους εξαρτάται από τον τουρισμό.

Ως πρώτη συνέπεια της έκδοσης του δείκτη, η πλατφόρμα Evaneos αποφάσισε να σταματήσει να προσφέρει ταξίδια στη Σαντορίνη και τη Μύκονο από την καλοκαιρινή σεζόν του 2025 μέχρι νεοτέρας. Τα φυσικά οικοσυστήματα και οι υδάτινες πηγές στους προορισμούς αυτούς είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επισημαίνεται στην έρευνα και η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να διανείμει με καλύτερο τρόπο τις τουριστικές ροές στα νησιά αυτά επεκτείνοντας τη διάρκεια της σεζόν στον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Οι συγγραφείς του δείκτη αναφέρουν ότι οι προορισμοί που υποφέρουν από υπερτουρισμό και όπου οι περισσότεροι τουρίστες μένουν σε παραθαλάσσιες περιοχές, θα πρέπει να εισάγουν επειγόντως δεσμευτικά μέτρα. Πρώτη αντίδραση θα είναι να ρυθμίσουν τη χωρητικότητά τους, για παράδειγμα με την εισαγωγή ποσοστώσεων στα δημοφιλέστερα σημεία τους, ενώ και οι τουριστικές ροές θα πρέπει να διασκορπιστούν καθόλη τη διάρκεια του έτους με την πιο συστηματική προώθηση των προορισμών για ταξίδια τη χαμηλή σεζόν. Στόχος δεν είναι να μειωθεί ο αριθμός τουριστών καθαυτός αλλά να υπάρξει καλύτερη κατανομή τους σε όλη τη χρονιά.

Σύμφωνα με τον δείκτη, βασικό ζήτημα των προορισμών είναι επίσης η εισροή τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το 43% των αφίξεων στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία συγκεντρώνεται τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε αυτούς αφορούν επίσης τη κατανομή τουριστών σε περισσότερους μήνες, την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, όμως αυτό απαιτεί την εκπαίδευση των ταξιδιωτών και τη κινητοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας ώστε να διευρύνει την προσφορά της για να ανακουφίσει τις εποχικές πιέσεις.

Ο τουρισμός πόλης που πλήττει πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απαιτεί μέτρα ανακούφισης της πίεσης που δέχονται οι πόλεις και διάχυση των οικονομικών ωφελειών του τουρισμού σε προάστιά τους, επισημαίνουν οι σύμβουλοι της Roland Berger. Παρότι οι προορισμοί πόλης διατηρούν ένα υγιές επίπεδο αιεφορίας και χαμηλό επίπεδο εξάρτησης από τον τουρισμό, υποδέχονται το 37% των αφίξεων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η έρευνα καθόρισε το Μαρόκο, το Βιετνάμ, την Αίγυπτο και την Ισλανδία ως προορισμούς υπό επιτήρηση, όπου οι υπεύθυνες αρχές του τουρισμού θα παρακολουθούν τη χωρητικότητα και θα εξετάζουν τη λήψη μέτρων. Βασικό ζητούμενο των προορισμών αυτών είναι η ανάπτυξη υποδομών και η υποστήριξή τους.

Πώς συντάχθηκε ο δείκτης υπερτουρισμού

Ο δείκτης βασίστηκε στην ανάλυση 70 δημοφιλών ταξιδιωτικών προορισμών και για τον υπολογισμό του επιπέδου κινδύνου υπερτουρισμού, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, κάθε προορισμός βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα από το 1 (χαμηλού κινδύνου) έως το 5 (ακραίος κίνδυνος) συνδυάζοντας τέσσερα αντικειμενικά κριτήρια:

– Διεθνείς ταξιδιώτες κατά κεφαλήν

– Διεθνείς ταξιδιώτες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο

– Εποχιακή συγκέντρωση

– Επίπεδο ωριμότητας βιωσιμότητας (αυτό το κριτήριο αξιολόγησης λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, τις κοινωνικές επιπτώσεις του τουρισμού, την κατάσταση των υποδομών της χώρας ή την ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών).

Η πρώτη διαπίστωση των συντακτών είναι ότι ο υπερτουρισμός δεν είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να γενικευτεί, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να χωριστεί σε διαφορετικές κατηγορίες προκειμένου να αποδοθεί με δίκαιο τρόπο η πολυπλοκότητά του.

Για το λόγο αυτό, ο δείκτης υπερτουρισμού όχι μόνο απαριθμεί τους προορισμούς που διατρέχουν υψηλό ή χαμηλό κίνδυνο, αλλά καθορίζει επίσης μια νέα κατηγοριοποίηση με βάση τους διαφορετικούς τύπους κυκλοφοριακής συμφόρησης. Αυτό επιτρέπει τον εντοπισμό των καταλληλότερων λύσεων για κάθε κατάσταση. Η ανάλυση κάνει διάκριση μεταξύ παραλιών, δημοφιλών ευρωπαϊκών προορισμών και αστικών προορισμών.

Με πληροφορίες από τη σελίδα tornosnews.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ένωση Γονέων Πάρου κρούει τον κώδωνα: Σοβαρά προβλήματα σε Γυμνάσιο Παροικίας και Δημοτικό Αγκαιριάς

Με επιστολή προς τον Δήμο, ζητούνται άμεσες παρεμβάσεις σε καθαριότητα, φθορές και εξοπλισμό, ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει με αξιοπρέπεια.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Λιμάνι Πάρου: Ο Αύγουστος των ρεκόρ – 366.812 επιβάτες και 40.710 οχήματα έκαναν… απόβαση!

Η τουριστική «καρδιά» της Πάρου χτύπησε δυνατά, με το λιμάνι να καταγράφει ιστορικά υψηλά σε επιβάτες και οχήματα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο του νησιού.

Νάξος – Απόλλωνας: 109 πράσινα χελωνάκια ξεκίνησαν το πρώτο τους ταξίδι στο Αιγαίο (video)

Μια μαγική στιγμή για κατοίκους και επισκέπτες, με τη συμβολή όλων στην προστασία των μικρών Chelonia mydas. (video)

Νάξος: Εκδοση ψηφίσματος και ομόφωνη στήριξη στον δήμαρχο Καισαριανής και τα μέλη του ΔΣ

Το ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά ανάκληση της δίωξης, κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» και ενίσχυση των δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.