Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑντίπαρος: Είπε "όχι" με κάθε επισημότητα στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Αντίπαρος: Είπε “όχι” με κάθε επισημότητα στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

|

Ο Δήμος Αντιπάρου λέει “όχι” στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ..

Σχετικά με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη νομοθετική μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ και τη διαχείριση του νερού, το δημοτικό συμβούλιο Αντιπάρου, εκφράζοντας επίσης την αντίθεσή του, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος όχι μόνο υποτιμά τη σημαντική συμβολή των ΔΕΥΑ στη διαχείριση του νερού και στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας την απειλή της λειψυδρίας ως πρόσχημα για την επιβολή αναγκαστικών συνενώσεων των ΔΕΥΑ. Αυτές οι εξαναγκαστικές συγχωνεύσεις είναι νομικά αβάσιμες και τεχνικά ανεφάρμοστες, καθιστώντας τις προθέσεις του Υπουργείου εξαιρετικά προβληματικές και επιβλαβείς για τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης.

Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για την ασυνέπεια της Κυβέρνησης να τηρήσει τον ίδιο της τον νόμο, τον Ν. 5037/2023, που υπάγει τον έλεγχο των παρόχων ύδατος (συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΥΑ) στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η ΡΑΑΕΥ είναι η μόνη αρμόδια για να εισηγηθεί μέτρα που διασφαλίζουν την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των ΔΕΥΑ, και η παράκαμψή της φανερώνει επικίνδυνη προχειρότητα και έλλειψη σεβασμού προς τις θεσμικές διαδικασίες.

Καταγγέλλουμε ως αντισυνταγματική την προοπτική επέκτασης Ανωνύμων Εταιρειών, όπως η ΕΥΔΑΠ Νήσων, χωρίς τη συναίνεση των τοπικών ΔΕΥΑ. Η παραβίαση του Συντάγματος δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά υπονομεύει άμεσα το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να έχουν τον έλεγχο των υποδομών που τους ανήκουν και που έχουν οικοδομηθεί με δημόσιους πόρους για το κοινό καλό.

Απαιτούμε την άμεση διαβίβαση του σχεδίου μεταρρύθμισης στις ΔΕΥΑ προς την ΕΔΕΥΑ και την ΚΕΔΕ, ώστε να διεξαχθεί ουσιαστική και ειλικρινής διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απουσία διαφάνειας και η επιβολή μονομερών αποφάσεων υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία και τη θεσμική συνεργασία, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού και λειτουργικού νομοσχεδίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει την ολιστική πρόταση της ΕΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ για την μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης, όπου οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι παραμένουν κύριοι πάροχοι. Αυτός ο σχεδιασμός διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ύδρευσης, προστατεύει τους φυσικούς πόρους και επιτρέπει τη βιώσιμη και υπεύθυνη διαχείρισή τους.

Αντιτιθέμεθα κάθετα σε οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής συνένωσης ή συγχώνευσης των ΔΕΥΑ ή των Διευθύνσεων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων, όπως προβλέπουν οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης. Αυτές οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις αγνοούν επιδεικτικά την αυτοτέλεια των τοπικών δομών ύδρευσης, υπονομεύουν την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών και, τελικά, απαξιώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται από την ανεξάρτητη και διαφανή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Ως κατακλείδα, το Δημοτικό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση στην Κυβέρνηση να σεβαστεί τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του νερού, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως θεματοφύλακα αυτού του πολύτιμου πόρου. Καλούμε τη πολιτική ηγεσία να επανεξετάσει τις προτάσεις της, να ενισχύσει τη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και να ακούσει τις τοπικές κοινωνίες που αγωνιούν για το μέλλον τους. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα και η διαχείρισή του πρέπει να παραμείνει στα χέρια της κοινωνίας, με σεβασμό στη βιωσιμότητα και στη δημοκρατική λογοδοσία».

Κείμενο – Φωτογραφία: Φωνή της Πάρου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ευρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (video)

Ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (VIDEO)

Νησιωτικότητα και Δημογραφικό έρχονται στο τραπέζι της Κυβέρνησης

Σοφία Ζαχαράκη και Στέφανος Γκίκας: Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για δημογραφικό και νησιωτικότητα - Ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Λέκκας για Σαντορίνη: “Δεν μπορεί να αντέξει πια, πρέπει να δώσουμε άμεσα λύσεις”

Εκτός από το θέμα των κατολισθήσεων και των υποδομών στη Σαντορίνη, πρέπει να αντιμετωπιστούν και όλα όσα κρύβαμε κάτω από το χαλί τα τελευταία 25 χρόνια, τονίζει ο Ευθύμιος Λέκκας

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ