Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 16/9/2025 σε αγροτοδασική έκταση στην Παλαιόπολη Άνδρου. Η πυρκαγιά εξελίσσεται σε δύσβατο σημείο στα όρια Κάτω Παλαιόπολης – Απροβάτου, με ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Σύμφωνα με την έως τώρα εικόνα, δεν απειλούνται κατοικίες ή ανθρώπινες ζωές.
Δυνάμεις που επιχειρούν
-
17 πυροσβέστες συνολικά, με ενίσχυση πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΟΔΕ
-
5 πυροσβεστικά οχήματα
-
Εναέρια μέσα:
-
2 πυροσβεστικά αεροσκάφη (σε εξέλιξη ρίψεις)
-
1 ελικόπτερο (συνδρομή από αέρα)
-
-
Εθελοντές & ΣΕΔΑ, με μηχανήματα έργου ΟΤΑ για αντιπυρικές ζώνες και προσβάσεις
Χρονολόγιο εξέλιξης
-
14:22 – Εστία σε Κάτω Παλαιόπολη / σύνορα Απροβάτου. Επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα. Δεν κινδυνεύουν σπίτια.
-
15:30 – Ήχησε το 112: μήνυμα προειδοποίησης, σύσταση τήρησης οδηγιών. Στη μάχη 2 αεροσκάφη και ελικόπτερο.
-
Μετέπειτα – Ενισχύονται οι δυνάμεις, παραμένουν πολύ ισχυροί άνεμοι.
#Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Παλαιόπολη Άνδρου. Κινητοποιήθηκαν 17 #πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας πεζοπόρων της 1ης ΕΜΟΔΕ που μεταβαίνει με Ε/Π του Π.Σ., 5 οχήματα, εθελοντές και 2 Α/Φ. Συνδρομή από μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) September 16, 2025
Δήλωση Δημάρχου Άνδρου
Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης αναφέρει ότι η μάχη συνεχίζεται στην Παλαιόπολη και την Αγία Ελεούσα, με όλες τις δυνάμεις του νησιού (Πυροσβεστική, ΣΕΔΑ, κάτοικοι) να επιχειρούν. Έκανε λόγο για άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου και της Πολιτικής Προστασίας, με αποστολή δύο αεροσκαφών και ελικοπτέρου, καθώς και άφιξη δυνάμεων της ΕΜΟΔΕ με ελικόπτερο από Αθήνα. «Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή – μπράβο σε όλους για την υπερπροσπάθεια», σημείωσε.
Το διακύβευμα
Η πυρκαγιά εξελίσσεται σε μικτό αγροτοδασικό περιβάλλον, με έντονη βλάστηση και δυσπρόσιτες χαράδρες, γεγονός που απαιτεί συνδυασμό επίγειων και εναέριων ρίψεων. Οι ισχυροί άνεμοι αποτελούν τον βασικό παράγοντα κινδύνου για αναζωπυρώσεις.