Tην έκταση της υποβρύχιας χωματερής που βρίσκεται στο βυθό της Άνδρου αποκάλυψε ο επικεφαλής της ομάδας Aegean Rebreath.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής της ομάδας, Γιώργος Σαρελάκος, ανέφερε πως η χωματερή στο βυθό του νησιού εκτείνεται σε 160 στρέμματα, ενώ η χαρτογράφησή της έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια που διέθεσε μια Γερμανίδα υπήκοος.
Οπως ανέφερε, η μελέτη, μαζί με πρόταση για τον καθαρισμό του βυθού με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έχει υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Να σημειώσουμε πως έχει υποβληθεί μελέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με πρόταση για τον καθαρισμό του βυθού με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η υποθαλάσσια χωματερή δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011, όταν μετά από δυνατή νεροποντή, το μεγαλύτερο μέρος της χωματερής της Άνδρου στη θέση Σταυροπέδα έπεσε στη θάλασσα. Όπως φαίνεται η κατάληξη στο χώρο ήταν αναπόφευκτη κατάληξη, αφού εκεί από δεκαετία του ’70 θάβονταν ή καίγονταν παράνομα όλα τα σκουπίδια του νησιού.
Τις επόμενες εβδομάδες τα σκουπίδια της Ανδρου ταξίδεψαν σε όλο το Αιγαίο. Το περιστατικό ξεχάστηκε έως το 2019. Εθελοντές δύτες της οργάνωσης Aegean Rebreath ανακάλυψαν τυχαία τις αποθέσεις της βυθισμένης χωματερής και αποτύπωσαν με ενδεικτικές λήψεις το μέγεθος της καταστροφής.
Υπενθυμίζεται ότι ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο, είχε αναρτήσει το 2019, στο λογαριασμό του στο Instagram, ένα βίντεο από την δράση καθαρισμού του βυθού στη θάλασσα γύρω από την Άνδρο, τονίζοντας πως υπάρχουν «μικροπλαστικά που αφήνουν ένα αόρατο αποτύπωμα στο περιβάλλον και σε εμάς».
«Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Χιλιάδες κομμάτια αλιευτικών διχτυών. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας γύρω από το νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μικροπλαστικά που αφήνουν ένα αόρατο αποτύπωμα στο περιβάλλον και σε εμάς. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια ψαρεύουμε για να φάμε».