Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑνδρος: Αναψε το "πράσινο" φως από τη ΠΝΑι για την ορθή διαχείριση...

Ανδρος: Αναψε το “πράσινο” φως από τη ΠΝΑι για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων

|

Ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, η κατασκευή Μονάδας προεπεξεργασίας υπολειπόμενων σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και κομποστοποίησηςπροδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος και Χώρου Υγειονομικής Ταφής υπολειμμάτων Άνδρου, δρομολογείται από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή», ενέκρινε τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το έργο, ανοίγοντας τον δρόμο για την δημοπράτησή του από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το έργο «Κατασκευή Μονάδας προεπεξεργασίας υπολειπόμενων σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και κομποστοποίησηςπροδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Άνδρου» είναι συνολικού προϋπολογισμού 10.919.829,74 €.

Ο συνολικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει :
α) το κόστος κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου συνολικού προϋπολογισμού 9.290.322,58 €
β) το κόστος κανονικής λειτουργίας συνολικού προϋπολογισμού 1.629.507,16 €

Αποτελεί το πρώτο και βασικό υποέργο της πράξης «Δράσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Δήμο Άνδρου», το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος- Διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων (ΕΤΠΑ)», συνολικού προϋπολογισμού 11.879.694,33 €.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει τη δημιουργία υποδομών για την προεπεξεργασία των αστικών αποβλήτων που υπολείπονται προς διαχείριση μετά από την εφαρμογή εκτεταμένης διαλογής στην πηγή (υπολειπόμενα σύμμεικτα αστικά απόβλητα), την επεξεργασία του προδιαλεγμένου στην πηγή οργανικού κλάσματος και την τελική διάθεση των υπολειμμάτων με υγειονομική ταφή, σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου.

Με την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων της πράξης, θα επιτευχθεί ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων του Δήμου Άνδρου, θα μειωθεί η ποσότητα αστικών αποβλήτων που οδηγούνται ανεπεξέργαστα προς υγειονομική ταφή, θα καταστεί δυνατή η πρόσθετη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, η εκτροπή ανεπεξέργαστου βιοαποδομήσιμου κλάσματος από την ταφή και θα εξασφαλιστεί η νόμιμη τελική διάθεση των υπολειμμάτων επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων με υγειονομική ταφή σε ΧΥΤΥ.

Ειδικότερα, το έργο που θα κατασκευαστεί σε γήπεδο έκτασης 90,17 στρεμμάτων στη θέση «Πλούσκα» της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας του Δήμου Άνδρου περιλαμβάνει:
– Μονάδα Προεπεξεργασίας Υπολειπόμενων Συμμείκτων αστικών αποβλήτων (μετά από Διαλογή στην Πηγή) και ΚομποστοποίησηςΠροδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος.  Η Μονάδα θα επεξεργάζεται 2.388 tn / έτος υπολειπόμενα σύμμεικτα αστικά απόβλητα, με σκοπό την ανάκτηση της μεγαλύτερης δυνατής ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου. Επιπλέον θα επεξεργάζεται με κομποστοποίηση 445tn/έτος προδιαλεγμένα στην πηγή οργανικά απόβλητα από το δίκτυο χωριστής συλλογής του Δήμου Ανδρου προς παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας.
-Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων του Δήμου Άνδρου, όπου θα κατασκευαστεί η Α’ φάση του ΧΥΤΥ με έκταση λεκάνης ταφής 14 στρέμματα και χωρητικότητα περίπου 101.000m3, καθώς και όλα τα συνοδά έργα υποδομής.

– Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνονται επίσης έργα οδικής πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, που αφορούν στην ασφαλτόστρωση τμήματος της οδού πρόσβασης.

Η συνολική πράξη «Δράσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Δήμο Άνδρου», περιλαμβάνει ακόμη 3 Υποέργα:

Yποέργο 2: Αφορά στη διενέργεια των υδρογεωλογικών ερευνών και μελετών στο χώρο κατασκευής του έργου.
Yποέργο 3: Περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου από τον Βασικό Μελετητή.
Yποέργο 4: Περιλαμβάνει τις απαιτούμενες εργασίες για την ηλεκτροδότηση του έργου με σύνδεση με το δίκτυο μέσης τάσης, κλπ.

Το έργο υλοποιεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για λογαριασμό του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, η οποία και θα προχωρήσει άμεσα, εντός του Μαρτίου, στην δημοπράτηση του.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: 35η συνάντηση «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου», συμπαράσταση, Απόλλωνας, υπογραφές Avaaz

Στη Γρόττα (14/09/2025, 12:15–13:45) οι πολίτες έθεσαν ζητήματα αποβλήτων, πρόσβασης σε ακτές και προστασίας χελωνών και αποφάσισαν ενέργειες ενημέρωσης & συστράτευσης.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Αμοργός: Τι αλλάζει στην αλιεία με το Π.Δ. 73/2025, το “Αμοργόραμα” γίνεται πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε το Π.Δ. 73/2025 (ΦΕΚ 148/Α’/18.08.2025) με 5ετές πλαίσιο για την προστασία ιχθυαποθεμάτων: παύση αλιείας την άνοιξη, μόνιμες ζώνες και ειδικές άδειες.

Γ.Α.Κ. Νάξου: Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία 2025–2026 — ιστορία, έρευνα & ενεργητική μάθηση

Το Τμήμα Γ.Α.Κ. Νάξου συνεργάζεται με Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια για δράσεις μέσα στο αρχείο ή στην τάξη, καλλιεργώντας δεξιότητες έρευνας και ομαδικότητας.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Σύρος–Ερμούπολη: Συνάντηση Δήμου με Πολιτιστικούς Συλλόγους για τα 200 χρόνια της Ερμούπολης

Συντονισμός δράσεων για την ιστορική επέτειο — ενότητα, συνέργειες και προτάσεις για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Πανναξιακός AOK: Ο Νίκος Αρτσάνος συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά και ενεργός ρόλος στις ακαδημίες

Ο γηγενής γκαρντ μένει πιστός στην ομάδα της Νάξου και συνεχίζει να προσφέρει μέσα στο παρκέ και ως προπονητής στην ακαδημία.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Iron Maiden: Επιστρέφουν στην Αθήνα το 2026 για τα 50 χρόνια τους

Στις 23 Μαΐου οι θρυλικοί Iron Maiden ξεκινούν το ευρωπαϊκό σκέλος της «Run For Your Lives World Tour» από το ΟΑΚΑ – Μια μοναδική συναυλία που υπόσχεται το πιο εντυπωσιακό show της καριέρας τους.

Ντιμπέιτ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Παλαιά Βουλή: «Σε ποιον ανήκει η τέχνη;»

Στις 29 Σεπτεμβρίου το Debate House διοργανώνει μια συζήτηση υψηλού επιπέδου χωρίς πολιτικούς, αλλά με ακαδημαϊκούς και ειδικούς που θα εκθέσουν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιστροφής των Γλυπτών.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)