Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός: Το μοναδικό πυροσβεστικό όχημα και ο μοναδικός υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ

Αμοργός: Το μοναδικό πυροσβεστικό όχημα και ο μοναδικός υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ

|

Την περασμένη Τετάρτη το ξημέρωμα οι κάτοικοι της Αμοργού είδαν τη Χώρα του νησιού τους πνιγμένη στους καπνούς. Είχε ξεσπάσει φωτιά σε κοντινή απόσταση, η οποία έκαιγε γι’ αρκετές ώρες τα πουρνάρια στις άνυδρες πλαγιές που την περιβάλλουν, καψαλίζοντας την παραδοσιακή άγρια ομορφιά τους. Από τις φλόγες δεν έφτασαν να απειληθούν κατοικίες ούτε υπήρξαν καταστροφές σε καλλιέργειες. Ήρθαν, όμως, ξανά στην επιφάνεια τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και ιδιαίτερα όσα είναι πιο απομακρυσμένα.

Το νησί είναι εφοδιασμένο μόλις μ’ ένα κανονικό πυροσβεστικό όχημα και ένα αγροτικό με αντλία. Στην προκειμένη περίπτωση το πυροσβεστικό όχημα (σ.σ. φωτιά αρχείου) δε μπόρεσε καν να πάρει θέση μάχης, καθώς έχει πάθει βλάβη από καιρό και δεν έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να επισκευαστεί. Η ειρωνεία της περίστασης υπογραμμίζεται, μάλιστα, από το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί να πάει το όχημα για σέρβις στη Νάξο την ίδια ημέρα που έπιασε η φωτιά.

Τη σύμπτωση αποκαλύπτει στην ΑΥΓΗ ο Λευτέρης Βεκρής, ο οποίος, εκτός από επικεφαλής της αντιπολιτευτικής παράταξης στον δήμο, είναι και ναυτικός πράκτορας: «Με είχαν ειδοποιήσει την Παρασκευή και θα έφευγε το πλοίο τη μέρα της φωτιάς. Τελικώς, δεν εμφανίστηκε ο οδηγός του, ο οποίος προφανώς είχε σταλεί στο συμβάν».

Ευτυχώς δεν είχε μποφόρ
Στην πραγματικότητα, όπως τονίζει, το νησί είναι εκτεθειμένο στην περίπτωση μιας φωτιάς και αφημένο στο έλεος της τύχης, που αυτή καθορίζεται από την ένταση των ανέμων, καθώς η Αμοργός ως γνήσιο κυκλαδονήσι χαρακτηρίζεται και για την ισχύ τους και για τη συχνότητα εκδήλωσής τους. Αυτή τη φορά η τύχη υπήρξε ευνοϊκή, οι άνεμοι που έπνεαν ήταν χαμηλοί. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, η φωτιά έκαψε μεγάλο μέρος του βουνού της Χώρας, ενώ η καταστροφή θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες από τους κατοίκους με βίντεο στα social media. «Αν δεν ακολουθούσε ο ξεσηκωμός των κατοίκων για το μέγεθος της ζημιάς με το οποίο απειληθήκαμε, ίσως να μην είχαν έρθει τα αεροσκάφη» επισημαίνει ο κύριος Βεκρής.

Εκτός της έλλειψης οχημάτων, το μόνιμο προσωπικό του νησιού εξαντλείται σε έναν και μόνο πυροσβέστη, τον οποίο βοηθά ένας εθελοντής Αμοργιανός, όπως επιβεβαιώνει ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Καραΐσκος. Η κατάσβεση σε μια έκτακτη ανάγκη στην πραγματικότητα επαφίεται στο φιλότιμο και στην εγρήγορση των Αμοργιανών, οι οποίοι συνδράμουν με δικά τους αγροτικά και αυτοσχέδιες υδροφόρες. Χάρη στη δική τους εν πολλοίς προσπάθεια σβήστηκε και σε πρώτο χρόνο η φωτιά της Τετάρτης. Ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές, αψηφώντας το βασικότερο πρωτόκολλο προστασίας, που είναι η παραμονή δυνάμεων στον χώρο για ένα επαρκές διάστημα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση, αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Έτσι δύο ώρες μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς, περίπου στις 12.00, η φωτιά το μεσημέρι ξαναφούντωσε. Κι εκτός από περισσότερη καμένη γη, με την οποία θα πρέπει να συμβιώσουν οι Αμοργιανοί μέσα στον καύσωνα και τουλάχιστον μέχρι την επόμενη άνοιξη, καθώς η έκταση βρίσκεται δίπλα στον δρόμο, χτύπησε κι ένα καμπανάκι για το μέλλον σε σχέση με την ηλεκτροδότηση. Κατά την αναζωπύρωση κάηκαν αυτή τη φορά και πέντε ξύλινες κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει το ρεύμα σχεδόν σε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι τις 7.50 το απόγευμα.

Στις πλάτες ενός ανθρώπου η ηλεκτροδότηση
«Εδώ οι επιχειρήσεις είναι μικρές. Το να πάθει κάποιος 10.000 ευρώ ζημιά γιατί σταμάτησε να δουλεύει το ψυγείο σημαίνει ότι καταστρέφεται. Τα ζαχαροπλαστεία ό,τι είχαν στη βιτρίνα τους τα πέταξαν. Και όλα τα εστιατόρια ό,τι είχαν στη βιτρίνα τους τα πετάξανε. Σε πέντε ώρες με 40 βαθμούς δεν μένει τίποτα» λέει κάτοικος του νησιού. Μετέφερε, επίσης, την παρατήρηση ότι τα σημεία γύρω από τις κολόνες που κάηκαν δεν είχαν ξεχορταριαστεί προηγουμένως, ακόμη και μετά την αντιμετώπιση της πρώτης φωτιάς. Για να επανέλθει το ρεύμα προσωρινά χρειάστηκε η σωτήρια παρέμβαση του μοναδικού εναερίτη που βρίσκεται μόνιμα στο νησί. «Όταν ήρθα στην Αμοργό ήμασταν τρεις εναερίτες και τώρα είμαι ο μοναδικός» λέει ο ίδιος στην ΑΥΓΗ. Το μεγαλύτερο διάστημα ανεβαίνει στην κολόνα μόνος του, μ’ εξαίρεση τις περιόδους που πηγαίνουν λιγότερο έμπειροι εργαζόμενοι με ολιγόμηνες συμβάσεις. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι θα συνέβαινε σε μια πιο ακραία συνθήκη, με δυνατά μποφόρ και μεγαλύτερη ζέστη. «Το ότι είμαστε λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο μόνος που έχει επισκεφτεί το νησί, κανείς άλλος δεν έχει έρθει, μα κανείς, δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας της Πολιτείας» υπογραμμίζει ο Λ. Βεκρής.

Δεν εξετάστηκαν ενδεχόμενες ευθύνες του στρατού
Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν διερευνώνται διεξοδικά οι καταγγελίες κατοίκων του νησιού που αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε μετά από άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και σωστική φωτοβολίδα που κατέληξε στη Χώρα. Ο δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος ανέφερε στην ΑΥΓΗ ότι οι αναφορές για υπαιτιότητα του στρατού συνιστούν παραπληροφόρηση, ωστόσο παραδέχτηκε πως γίνονταν ασκήσεις κοντά στο σημείο και ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει παντελώς την πιθανότητα. Σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε η ΑΥΓΗ στο γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής μετά την κατάσβεση, μας απάντησαν ότι δεν είχαν διαπιστωθεί ακόμη οι λόγοι που προκάλεσαν τη φωτιά. Όπως επισημαίνουν, πάντως, οι κάτοικοι, αν το λάθος είχε γίνει από κάποιον βοσκό ή μελισσοκόμο, στην περίπτωση που η φωτιά όντως μπήκε κατά λάθος, αυτός θα βρισκόταν ήδη στο κρατητήριο.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Avgi.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουρκία: Η Arkas όπως ο… Πανναξιακός ΑΟΝ!

Η διάσημη τουρκική ομάδα βόλεϊ αποσύρεται από τη μεγάλη κατηγορία για να ενισχύσει τις ακαδημίες της

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τον τουρισμό

Υποδοχή ρεκόρ επισκεπτών, αλλά και έλλειψη εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα

Η Ρουμανία δεν είναι μόνο ο Δράκουλας

Ανακαλύψτε μια άγνωστη, αυθεντική Ρουμανία: από τις οχυρωμένες σαξονικές πόλεις και τα πολύχρωμα μοναστήρια της Βουκοβίνας, μέχρι τους θρύλους της Τρανσυλβανίας και τα κάστρα των Καρπαθίων.

Πρεμιέρα του Δήμου Θήρας στην έκθεση Τουρισμού Arabian Travel Market 2025

Η Σαντορίνη κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών τουριστικών αγορών στο Ντουμπάι – Ενισχυμένη εξωστρέφεια και στρατηγικές επαφές

Κως – Λιμάνι: Οδηγός «πάρκαρε»… στη θάλασσα

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς η πτώση οχήματος στα βράχια – Άμεση η επέμβαση του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής

Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ειρήνης και Εφραίμ

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Δαμαλά και τη Γαλήνη

Νάξος – Περιβάλλον και κοινωνία: Μία εβδομάδα δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και οργανώσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καθαρισμούς ακτών και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Amorgos Trail Challenge 2025: Η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στην Αμοργό

Για 8η χρονιά, η Αμοργός υποδέχεται αθλητές και φίλους της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία ορεινού τρεξίματος που αναδεικνύει τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Τήνος – Τριήμερο Πίστης και συγκίνησης: Προσκυνήματα, μνημόσυνο και ξωκλήσια γεμάτα χάρη

Από το Ιωβηλαίο στον Άγιο Ιωσήφ και το μνημόσυνο του Πάπα Φραγκίσκου έως την καρδιακή λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο στον Καράδο – Η Τήνος τίμησε την πίστη με σεμνότητα και ευλάβεια.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;