Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός: Το μοναδικό πυροσβεστικό όχημα και ο μοναδικός υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ

Αμοργός: Το μοναδικό πυροσβεστικό όχημα και ο μοναδικός υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ

|

Την περασμένη Τετάρτη το ξημέρωμα οι κάτοικοι της Αμοργού είδαν τη Χώρα του νησιού τους πνιγμένη στους καπνούς. Είχε ξεσπάσει φωτιά σε κοντινή απόσταση, η οποία έκαιγε γι’ αρκετές ώρες τα πουρνάρια στις άνυδρες πλαγιές που την περιβάλλουν, καψαλίζοντας την παραδοσιακή άγρια ομορφιά τους. Από τις φλόγες δεν έφτασαν να απειληθούν κατοικίες ούτε υπήρξαν καταστροφές σε καλλιέργειες. Ήρθαν, όμως, ξανά στην επιφάνεια τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και ιδιαίτερα όσα είναι πιο απομακρυσμένα.

Το νησί είναι εφοδιασμένο μόλις μ’ ένα κανονικό πυροσβεστικό όχημα και ένα αγροτικό με αντλία. Στην προκειμένη περίπτωση το πυροσβεστικό όχημα (σ.σ. φωτιά αρχείου) δε μπόρεσε καν να πάρει θέση μάχης, καθώς έχει πάθει βλάβη από καιρό και δεν έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να επισκευαστεί. Η ειρωνεία της περίστασης υπογραμμίζεται, μάλιστα, από το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί να πάει το όχημα για σέρβις στη Νάξο την ίδια ημέρα που έπιασε η φωτιά.

Τη σύμπτωση αποκαλύπτει στην ΑΥΓΗ ο Λευτέρης Βεκρής, ο οποίος, εκτός από επικεφαλής της αντιπολιτευτικής παράταξης στον δήμο, είναι και ναυτικός πράκτορας: «Με είχαν ειδοποιήσει την Παρασκευή και θα έφευγε το πλοίο τη μέρα της φωτιάς. Τελικώς, δεν εμφανίστηκε ο οδηγός του, ο οποίος προφανώς είχε σταλεί στο συμβάν».

Ευτυχώς δεν είχε μποφόρ
Στην πραγματικότητα, όπως τονίζει, το νησί είναι εκτεθειμένο στην περίπτωση μιας φωτιάς και αφημένο στο έλεος της τύχης, που αυτή καθορίζεται από την ένταση των ανέμων, καθώς η Αμοργός ως γνήσιο κυκλαδονήσι χαρακτηρίζεται και για την ισχύ τους και για τη συχνότητα εκδήλωσής τους. Αυτή τη φορά η τύχη υπήρξε ευνοϊκή, οι άνεμοι που έπνεαν ήταν χαμηλοί. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, η φωτιά έκαψε μεγάλο μέρος του βουνού της Χώρας, ενώ η καταστροφή θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες από τους κατοίκους με βίντεο στα social media. «Αν δεν ακολουθούσε ο ξεσηκωμός των κατοίκων για το μέγεθος της ζημιάς με το οποίο απειληθήκαμε, ίσως να μην είχαν έρθει τα αεροσκάφη» επισημαίνει ο κύριος Βεκρής.

Εκτός της έλλειψης οχημάτων, το μόνιμο προσωπικό του νησιού εξαντλείται σε έναν και μόνο πυροσβέστη, τον οποίο βοηθά ένας εθελοντής Αμοργιανός, όπως επιβεβαιώνει ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Καραΐσκος. Η κατάσβεση σε μια έκτακτη ανάγκη στην πραγματικότητα επαφίεται στο φιλότιμο και στην εγρήγορση των Αμοργιανών, οι οποίοι συνδράμουν με δικά τους αγροτικά και αυτοσχέδιες υδροφόρες. Χάρη στη δική τους εν πολλοίς προσπάθεια σβήστηκε και σε πρώτο χρόνο η φωτιά της Τετάρτης. Ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές, αψηφώντας το βασικότερο πρωτόκολλο προστασίας, που είναι η παραμονή δυνάμεων στον χώρο για ένα επαρκές διάστημα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση, αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Έτσι δύο ώρες μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς, περίπου στις 12.00, η φωτιά το μεσημέρι ξαναφούντωσε. Κι εκτός από περισσότερη καμένη γη, με την οποία θα πρέπει να συμβιώσουν οι Αμοργιανοί μέσα στον καύσωνα και τουλάχιστον μέχρι την επόμενη άνοιξη, καθώς η έκταση βρίσκεται δίπλα στον δρόμο, χτύπησε κι ένα καμπανάκι για το μέλλον σε σχέση με την ηλεκτροδότηση. Κατά την αναζωπύρωση κάηκαν αυτή τη φορά και πέντε ξύλινες κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει το ρεύμα σχεδόν σε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι τις 7.50 το απόγευμα.

Στις πλάτες ενός ανθρώπου η ηλεκτροδότηση
«Εδώ οι επιχειρήσεις είναι μικρές. Το να πάθει κάποιος 10.000 ευρώ ζημιά γιατί σταμάτησε να δουλεύει το ψυγείο σημαίνει ότι καταστρέφεται. Τα ζαχαροπλαστεία ό,τι είχαν στη βιτρίνα τους τα πέταξαν. Και όλα τα εστιατόρια ό,τι είχαν στη βιτρίνα τους τα πετάξανε. Σε πέντε ώρες με 40 βαθμούς δεν μένει τίποτα» λέει κάτοικος του νησιού. Μετέφερε, επίσης, την παρατήρηση ότι τα σημεία γύρω από τις κολόνες που κάηκαν δεν είχαν ξεχορταριαστεί προηγουμένως, ακόμη και μετά την αντιμετώπιση της πρώτης φωτιάς. Για να επανέλθει το ρεύμα προσωρινά χρειάστηκε η σωτήρια παρέμβαση του μοναδικού εναερίτη που βρίσκεται μόνιμα στο νησί. «Όταν ήρθα στην Αμοργό ήμασταν τρεις εναερίτες και τώρα είμαι ο μοναδικός» λέει ο ίδιος στην ΑΥΓΗ. Το μεγαλύτερο διάστημα ανεβαίνει στην κολόνα μόνος του, μ’ εξαίρεση τις περιόδους που πηγαίνουν λιγότερο έμπειροι εργαζόμενοι με ολιγόμηνες συμβάσεις. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι θα συνέβαινε σε μια πιο ακραία συνθήκη, με δυνατά μποφόρ και μεγαλύτερη ζέστη. «Το ότι είμαστε λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο μόνος που έχει επισκεφτεί το νησί, κανείς άλλος δεν έχει έρθει, μα κανείς, δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας της Πολιτείας» υπογραμμίζει ο Λ. Βεκρής.

Δεν εξετάστηκαν ενδεχόμενες ευθύνες του στρατού
Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν διερευνώνται διεξοδικά οι καταγγελίες κατοίκων του νησιού που αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε μετά από άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και σωστική φωτοβολίδα που κατέληξε στη Χώρα. Ο δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος ανέφερε στην ΑΥΓΗ ότι οι αναφορές για υπαιτιότητα του στρατού συνιστούν παραπληροφόρηση, ωστόσο παραδέχτηκε πως γίνονταν ασκήσεις κοντά στο σημείο και ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει παντελώς την πιθανότητα. Σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε η ΑΥΓΗ στο γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής μετά την κατάσβεση, μας απάντησαν ότι δεν είχαν διαπιστωθεί ακόμη οι λόγοι που προκάλεσαν τη φωτιά. Όπως επισημαίνουν, πάντως, οι κάτοικοι, αν το λάθος είχε γίνει από κάποιον βοσκό ή μελισσοκόμο, στην περίπτωση που η φωτιά όντως μπήκε κατά λάθος, αυτός θα βρισκόταν ήδη στο κρατητήριο.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Avgi.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.