Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός - Σπήλαια: Στον Αγιο Στέφανο και στα 132 μέτρα ο βαθύτερος...

Αμοργός – Σπήλαια: Στον Αγιο Στέφανο και στα 132 μέτρα ο βαθύτερος βόθωνας στις Κυκλάδες

|

Με ενθουσιασμό παρακολούθησαν οι κάτοικοι και οι αντιπρόσωποι φορέων της Αμοργού την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της σπηλαιοεξερευνητικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε στο νησί τους.

Η ομάδα της αποστολής “Amorgos Cave Expedition 2024”, αποτελούμενη από ειδικούς στη σπηλαιοεξερεύνηση βαράθρων, καθώς και από επιστήμονες γεωλόγους, σπηλαιολόγους και φυσικούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πέτυχε τον στόχο της, να εξερευνήσει και να καταγράψει σπήλαια γνωστά στους κατοίκους του νησιού, αλλά και να εντοπίσει νέες θέσεις σπηλαίων.

Η ομάδα ανέδειξε ένα από τα σπήλαια του Αγίου Στεφάνου ως το βαθύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, με βάθος 132 μέτρα, ανακαλύπτοντας πηγάδια και αίθουσες με εντυπωσιακά πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο.

Ο Δήμος Αμοργού, μεγάλος αρωγός της προσπάθειας αποδεικνύει ότι η υλοποίηση και υποστήριξη πρωτοποριακών εγχειρημάτων, προβάλει και προστατεύει την φυσική κληρονομιά και αναδεικνύει την γεωτουριστική αξία του νησιού.

Ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Λευτέρης Καραΐσκος, μίλησε με ενθουσιασμό για τα αποτελέσματα της αποστολής και δήλωσε: «Η σπουδαία αποστολή σπηλαιολόγων, εξερευνητών και ειδικών επιστημόνων στην Αμοργό αποκάλυψε ένα ξεχωριστό πλούτο στο νησί μας. Με επιστημονικό τρόπο αποκαλύφθηκαν σπήλαια, αρκετά από τα οποία δεν γνωρίζαμε, και κάποια που πρωταγωνιστούσαν ως τοποθεσίες σε λαϊκές δοξασίες και ιστορίες τον προγόνων μας. Είμαστε σίγουροι πως θα υπάρξει συνέχεια στο επίπεδο της εξερεύνησης και ως Δήμος είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο ώστε η Αμοργός να μπει στο χάρτη μιας νέας εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Αμοργός: Ξεκινάει σπηλαιολογική αποστολή, πότε θα παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα

Η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού με ποιότητα και ασφάλεια, αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου. Πάντα με σεβασμό στην τοπικής κουλτούρα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον και παράλληλα με το χαρτογραφημένο και σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών της Αμοργού. Ευχαριστώ τα μέλη της Αποστολής που έβαλαν την Αμοργό στο χάρτη τους και ανακάλυψαν ένα νέο, υπόγειο, μαγευτικό κόσμο στο νησί μας, που είμαστε πρόθυμοι να μελετήσουμε και να αναδείξουμε»

Στο νησί καταγράφηκαν 21 σπηλαιομορφές, εκ των οποίων εξερευνήθηκαν και μελετήθηκαν επιστημονικά συνολικά 12 σπήλαια, που αναμένεται να φέρουν νέες πληροφορίες στο φως για την γεωλογική ιστορία του νησιού. Νέο στοίχημα για την ομάδα της αποστολής και τον Δήμο Αμοργού είναι η οργάνωση νέας επιχείρησης σπηλαιοεξερεύνησης, δεδομένου του πλήθους των νεοεντοπισθέντων θέσεων σπηλαίων.

Ο Αρχηγός της αποστολής και εμπνευστής του εγχειρήματος, κ. Πρόδρομος Κούλελης δήλωσε ότι «Η αποστολή κράτησε συνολικά έξι ημέρες μαζί με τις μετακινήσεις. Αρα είχαμε καθαρά τέσσερις μέρες επιχείρηση πεδίου Ο χρόνος αυτός σε σχέση με την έκταση του νησιού και τις συνεχόμενα νέες πληροφορίες που έρχονταν για σπήλαια ήταν πολύ μικρός αλλά καταφέραμε να ολοκληρώσουμε πλήρως τις έρευνες μας. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αφορούσαν τις πολύωρες πεζοπορίες σε δύσβατο περιβάλλον με φορτίο και σε μεγάλες κλίσεις.

Επίσης, οι λάθος πληροφορίες για το που βρίσκεται ακριβώς το σπήλαιο που μας ανάγκαζε κάποιες φορές να ψάχνουμε για ώρες. Είχαμε βέβαια πολύ καλά οργανωμένο κέντρο διοίκησης με πολύ καλή επικοινωνία και συντονισμό. Ωστόσο, τα σπήλαια που είδαμε ικανοποίησαν πλήρως τις ομάδες εξερεύνησης καθώς και τους επιστήμονες, παίρνοντας μια πρώτη εικόνα για το συνολικό πεδίο που στο μέλλον θα εξερευνηθεί.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια είχαμε την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού, αλλά και την εκτίμηση των κάτοικων για την προσπάθεια. Αυτό φάνηκε και στην εκδήλωση παρουσίασης της αποστολής που έγινε την τελευταία ημέρα, η οποία είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση».

«Τα Σπήλαια της Αμοργού ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες μας, ήδη έχουμε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα και επιστημονικά ερωτήματα να εξετάσουμε με την επιστροφή στο Πανεπιστήμιο. Σαν ερευνητική ομάδα, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις αποστολές και την έρευνα στο νησί», ανέφερε στην παρουσίαση του ο Δρ. Παλαιοντολογίας – Σπηλαιολογίας του Α.Π.Θ, Γεώργιος Λαζαρίδης. Τους επόμενους μήνες θα εφαρμοστούν οι εργαστηριακές αναλύσεις και θα δημοσιευτούν νέα επιστημονικά δεδομένα για την γεωλογία του νησιού.

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Δημήτρη Συνοδινό, Γεώργιο Βλαβιανό και Lonais Charles, στο Evi’s cars για την προσφορά ενός οχήματος καθώς και στα καταλύμματα Amorgos Pension, Diasino Studios , Anna studios , Georgia Studios , Galini pension για την προσφορά των δωματίων.

Ευχαριστούμε την “Blue Star Ferries”για την έκπτωση των εισιτηρίων της αποστολής .


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σταύρος Τζαννίνης: Ο Δάσκαλος που γνώριζε να «κάθεται σωστά στην έδρα του» (video)

Τιμητική εκδήλωση για τον Δάσκαλο Σταύρο Τζαννίνη από τους μαθητές του στην Αιγιάλη Αμοργού

ΔΕΔΔΗΕ: Στο σύνολο σχεδόν της Νάξου πρωινή (10/10) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Που και πότε θα γίνει αύριο Πέμπτη (10/10) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στη Νάξο

Σύλλογος Εγγαριτών “Ο Άγιος Τρύφων”: Το Νοέμβρη πάμε εκδρομή στο Βόλο..!

Η εκδρομή έχει όριο 60 ατόμων. Αν ο αριθμός αυτός καλυφθεί οι δηλώσεις συμμετοχής δεν θα γίνονται δεκτές

Επικοινωνία Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων με την πολιτική ηγεσία – Τι συζητήθηκε

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων έθεσε σε συζήτηση θέματα που αφορούν τον κλάδο, τώρα που πλησιάζει  η λήξη της τουριστικής περιόδου και γίνεται απολογισμός της δραστηριότητας

Σαντορίνη – Εθελοντική Αιμοδοσία: “Η γιορτή της Ανθρωπιάς ξεκινά στις 12 Οκτώβρη”

Πιστοί στο ραντεβού τους όπως κάθε χρόνο, οι εθελοντές αιμοδότες θα δώσουν ξανά "το παρών" στη μεγάλη συνάντηση

Νότιο Αιγαίο: Λίγο μετά την Αμοργό χάθηκε ο Ασπροπάρης Ιωνας (χάρτης)

Χάθηκε ο Ιωνας, ο νεαρός Ασπροπάρης των Μετεώρων - Τι μπορεί να έχει συμβεί

Κλιματική Κρίση: Δεύτερος θερμότερος μήνας στα χρονικά ο Σεπτέμβριος

Δεύτερος θερμότερος μήνας στα χρονικά ο Σεπτέμβριος.. Τι λένε οι ειδικοί;

Ανδρος: Τραυματισμός 77χρονου από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτης)

Τραυματισμός 77χρονου στην Άνδρο μετά από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτη)

Lennart Neubauer: Κατέκτησε τη κορυφή του κόσμου, είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024

Ο Lennart Neubauer, ο δικός μας, ο Ναξιώτης πρωταθλητής, στη κορυφή του κόσμου - Παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024 στο windsurfing

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Εντυπωσίασε ο Βαλτινός, φινάλε με Κότσιρα

Τελευταία ημέρα απόψε στην δράση "Μία βραδιά κάτω από την Ελιά".. Υπό τους ήχους του Γιάννη Κότσιρα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Το φανάρι κυκλοφορίας “νεκρό” και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται (Photo)

Ψηφιακή ανάλυση από τον Κώστα Κατσιούλη για τον πιθανό κίνδυνο ατυχήματος στο αεροδρόμιο λόγω της έλλειψης του φαναριού

Ηρακλειά – Ντίνα Πρασίνου: “Είμαι μαθημένη όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι να τους περιποιούμαι”

Σε μια δροσερή αυλή λίγο πιο πάνω από το λιμάνι της Ηρακλειάς, η Ντίνα Πρασίνου, μια παλιά Αρακλειανή, που έχει ζήσει κι έχει γλεντήσει, κι έχει φάει τη ζωή με το κουτάλι. Μίλησε για το νησί και μοιράστηκε τις συνταγές της

Υπεράκτια Αιολικά: Στη Δονούσα ένα από τα πρώτα Αιολικά Πάρκα (χάρτης)

Υπεράκτια Αιολικά: Τα 12 Βήματα που Ανοίγουν τους Πρώτους Διαγωνισμούς [Χάρτης]

Κίναρος: Ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς

Με αποκλειστική χορηγία της Motor Oil η ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην ακριτική Κίναρο

Σχοινούσα: Το δημοτικό σχολείο του νησιού απέκτησε χρώμα

Μικροί και μεγάλοι εργάστηκαν ώστε το δημοτικό σχολείο στη Σχοινούσα να αποκτήσει ...χρώμα (photos)

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ποιητικό αναλόγιο απόψε με τον Γρηγόρη Βαλτινό

Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα της δράσης "Μία βραδιά κάτω από την Ελιά"