Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός - ΣΧΟΟΑΠ: "Εχει ήδη δρομολογήσει την τροποποίηση του ΦΕΚ σε δεύτερο...

Αμοργός – ΣΧΟΟΑΠ: “Εχει ήδη δρομολογήσει την τροποποίηση του ΦΕΚ σε δεύτερο χρόνο”

|

“….. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά θέλω να πω σήμερα ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας για την ιστορική έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ. Με τις όποιες επιμέρους παρεμβάσεις και αλλαγές εισηγήθηκε ή δεν εισηγήθηκε ο κάθε σύμβουλος. Σήμερα που η άγνοια και ο καιροσκοπισμός γίνεται σύνθημα αντί προτάσεων και επιχειρημάτων. Σήμερα στηρίζω με κάθε μου δύναμη αυτήν την απόφαση και εγώ και οι συνεργάτες μου και θωρακίζουμε με την πολιτική μας παρουσία, αγωνιστικότητα και συνέπεια την δίκαιη και λειτουργική εφαρμογή της…”.

Με την ανάρτηση αυτή στα social media και στη προσωπική του σελίδα, ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος, δίνει στη δημοσιότητα την τελευταία ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το ΣΧΟΟΑΠ, έναν πολεοδομικό σχεδιασμό που έχει προκαλέσει αρκετά σχόλια στο νησί των Ανατολικών Κυκλάδων, την πανέμορφη Αμοργό. 

Η ενημέρωση από το Δήμο Αμοργού μέσω της επίσησης σελίδας του αναφέρει:

“Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσής μας σχετικά με το ΣΧΟΟΑΠ, σας ενημερώνουμε ότι:

– Ο Δήμος Αμοργού έχει καταθέσει εμπρόθεσμα την υπ’ αριθμ. Ε214/2023 αίτηση ακύρωσης καθώς και την υπ’ αριθμ. ΕΔ197/2023 αίτηση αναστολής της επίμαχης διάταξης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά της διάταξης με την οποία το ΣΥΠΟΘΑ τροποποίησε δυσμενώς τους όρους δόμησης εντός μέρους των οικισμών της Αμοργού, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 98/2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

– Παράλληλα ο Δήμος, θέλοντας να δοθεί μια πιο άμεση χρονικά λύση, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και την αρμόδια υπηρεσία έχει δρομολογήσει την διόρθωση της εν λόγω διάταξης σε προσεχές συμβούλιο.

– Όσον αφορά τα υπόλοιπα σημεία στο ΦΕΚ του ΣΧΟΟΑΠ, τα οποία έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στους πολίτες του νησιού έχουμε να επισημάνουμε:

# Ο Δήμος αφουγκράζοντας την αγωνία των πολιτών και σε συνεργασία με την αρμόδια για την εφαρμογή του ΣΧΟΟΑΠ Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και τους ιδιώτες μηχανικούς έχει ήδη δρομολογήσει την τροποποίηση του ΦΕΚ σε δεύτερο χρόνο, στα σημεία που χρήζουν τροποποίησης για την εφαρμογή τους και την αποσαφήνιση άλλων σημείων όπου απαιτείται (μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος). Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι σε κάθε ΣΧΟΟΑΠ ή Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εκδίδεται αλλά και γενικότερα σε κάθε διάταγμα που καθορίζει όρους δόμησης προκύπτουν θέματα τα οποία εκτιμώνται από τις υπηρεσίες, αλλά και από τους ιδιώτες μηχανικούς ότι χρήζουν αποσαφήνισης ή τροποποίησης και στη συνέχεια με ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών αυτά τροποποιούνται καταλλήλως.

# Τα σημεία που περιορίζουν την εκτός σχεδίου δόμηση και που συζητούνται ευρέως τελευταία ήταν στην αρχική μελέτη του Β1 σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ από τον Σεπτέμβριο του 2014 όπως αυτή υποβλήθηκε στο Δήμο από τους μελετητές. Έκτοτε η εν λόγω μελέτη συζητήθηκε και αναλύθηκε σε δημόσιεςσυζητήσεις και συναντήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της επεξεργασίας της μελέτης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου πραγματοποιήθηκαν σχετικές συναντήσεις με τους ιδιώτες μηχανικούς του νησιού, οι οποίοι στην συντριπτικήτους πλειοψηφία ήταν υπέρ των αυστηρών όρων για τον έλεγχο και περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Στη συνέχεια η μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (είναι ακόμα αναρτημένη στην σελίδα του Δήμου) και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (υπ’ αριθμ. 25/2021 απόφαση του ΔΣ με ΑΔΑ: ΩΤ1ΚΩΨΡ-ΖΩΩ, υπάρχει και διαθέσιμο βίντεο με την συνεδρίαση στο ytube). Άρα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται ότι δεν γνώριζε και να αφήνει αιχμές και υπονοούμενα ότι κάποια σημεία του ΣΧΟΟΑΠ τα οποία περιορίζουν την εκτός σχεδίου δόμηση αποφασίστηκαν εν κρύπτω και χωρίς διαφάνεια.

# Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε στους πολίτες ότι για υπεύθυνη πληροφόρηση να απευθύνονται στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου είτε άμεσα, είτε μέσω του μηχανικού τους και να μην πιστεύουν τις διάφορες φήμες και διαδόσεις. Για παράδειγμα η φήμη ότι στα βοσκοτόπια δεν επιτρέπεται η κατάτμηση δεν ευσταθεί.

– Τέλος επειδή τέθηκε πρόσφατα στα μέσακοινωνικής δικτύωσης το ερώτημα “και τι επιτέλους προσφέρει το ΣΧΟΟΑΠ και γιατί η δημοτική αρχή πανηγύριζε την ολοκλήρωση του με την έκδοση του ΦΕΚ;” θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής :

Κυκλάδες - Αμοργός
Κυκλάδες – Αμοργός

Κάθε τόπος που θέλει να έχει μέλλον πρέπει να το σχεδιάζει μόνος του, αλλιώς θα το σχεδιάσουν άλλοι για αυτόν. Αυτό ακριβώς κάνει ο χωροταξικός σχεδιασμός. Μέσω του ΣΧΟΟΑΠ λοιπόν ο Δήμος θέλησε να σχεδιάσει το μέλλον της Αμοργού και να θέσει τις βάσεις με τις οποίες θα αναπτυχθεί το νησί τις επόμενες δεκαετίες. Ο στόχος αυτός ήταν και στόχος όχι μόνο της παρούσας δημοτικής αρχής, αλλά και προηγούμενων καθώς το ΣΧΟΟΑΠ ξεκίνησε σαν διαδικασία από το 2008-2009. Η προθεσμία ολοκλήρωσης του με την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ ήταν 30 Ιουνίου 2023. Σε διαφορετική περίπτωση η προσπάθεια 15 ετών και τα δημόσια χρήματα που είχανδοθεί θα πήγαιναν χαμένα. Και ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε εμπρόθεσμα!!!

Μέσω του ΣΧΟΟΑΠ τίθενται και εξειδικεύονται σε επίπεδο δήμου και νησιού οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι χρήσεις γης και γενικά προστατεύεται το περιβάλλον. Παράλληλα ικανοποιείται το πάγιο αίτημα των πολιτών για την επέκταση των οικισμών, όταν μάλιστα η εκτός σχεδίου δόμηση αυτήν την στιγμή περιορίζεται σημαντικά με δικαστικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο. Δηλαδή εάν δεν είχαμε εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ σε λίγο καιρό δεν θα υπήρχαν οικοδομήσιμα οικόπεδα στο νησί!!!

Ήδη από τις αρχές Ιουλίου του 2023 ο Δήμαρχος με επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση των αναγκαίων πολεοδομικών μελετών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επεκτάσεις αυτές.

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν σέβεται και δεν προστατεύει το περιβάλλον. Η ηχηρή απάντηση σε αυτό είναι ότι αυτή η δημοτική αρχή είναι που τόλμησε να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το ΣΧΟΟΑΠ που όπως είπαμε πρωτύτερα είναι το κατεξοχήν εργαλείο προστασίας του περιβάλλοντος για έναν τόπο. Επίσης κάποιοι που κόπτονται όπως λένε για το περιβάλλον και που ήταν διαχρονικά υπέρ των αυστηρών όρων και περιορισμών δόμησης, είναι σήμερα αυτοί οι οποίοι κατηγορούν την παρούσα δημοτική αρχή ότι αυτή έθεσε τους αυστηρούς όρους στο ΣΧΟΟΑΠ που δεν επιτρέπουν την δόμηση. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι κατά την συζήτηση και διαμόρφωση της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ πλειοδοτούσαν σε αυστηρότητα και περιορισμούς και σήμερα πλασάρονται σαν όψιμοι υπερασπιστές της δόμησης.

Εν κατακλείδι και συνοψίζοντας, θα θέλαμε να καθησυχάσουμε τους πολίτες,καθώς όπως αναφέρθηκε ανωτέρω το πρόβλημα που προέκυψε με την επίμαχη διάταξη πολύ σύντομα θα επιλυθεί πλήρως,αλλά και σε δεύτερο χρόνο ο Δήμος θα αντιμετωπίσει και θα τροποποιήσει όποια σημεία του ΦΕΚ χρήζουν τροποποίησης. Γιατί όταν κάποιοι αναζητούν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, κάποιοι άλλοι ήδη δρομολογούν λύσεις στα προβλήματα που άλλοι δημιούργησαν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δρομολόγια των πλοίων της Zante Ferries κατά το μήνα Δεκέμβριο

Οι ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων από τα λιμάνια των νησιών που προσεγγίζουν τα πλοία 

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε και στη Πάρο η λειτουργία υποκαταστήματος

Ξεκίνησε η λειτουργία υποκαταστήματος στην Πάρο – Πλέον λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 65 από τα 75 Υποκαταστήματα τους

Λογικό ή Παράλογο; Εχει τσακωθεί η Κυβέρνηση με την αλήθεια;

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε και θυμάται μία από τις πιο γνωστές ατάκες με πρωταγωνιστή τον Λαζόπουλο "Παράλογο... παράλογο.. παράλογο"

Υπόθεση Ολιβερ: Σφίγγει ο κλοιός για τον δράστη που βασάνισε το χάσκι (video)

Στο μικροσκόπιο της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η σορός του άτυχου τετράποδου.

Ενδοκυκλαδικά: Οι αλλαγές στο δρομολόγιο του “Sporades Star”

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και στις 12:00 το μεσημέρι, θα αναχωρήσει το Sporades Star από την Μήλο

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)