“….. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά θέλω να πω σήμερα ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας για την ιστορική έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ. Με τις όποιες επιμέρους παρεμβάσεις και αλλαγές εισηγήθηκε ή δεν εισηγήθηκε ο κάθε σύμβουλος. Σήμερα που η άγνοια και ο καιροσκοπισμός γίνεται σύνθημα αντί προτάσεων και επιχειρημάτων. Σήμερα στηρίζω με κάθε μου δύναμη αυτήν την απόφαση και εγώ και οι συνεργάτες μου και θωρακίζουμε με την πολιτική μας παρουσία, αγωνιστικότητα και συνέπεια την δίκαιη και λειτουργική εφαρμογή της…”.
Με την ανάρτηση αυτή στα social media και στη προσωπική του σελίδα, ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος, δίνει στη δημοσιότητα την τελευταία ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το ΣΧΟΟΑΠ, έναν πολεοδομικό σχεδιασμό που έχει προκαλέσει αρκετά σχόλια στο νησί των Ανατολικών Κυκλάδων, την πανέμορφη Αμοργό.
Η ενημέρωση από το Δήμο Αμοργού μέσω της επίσησης σελίδας του αναφέρει:
“Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσής μας σχετικά με το ΣΧΟΟΑΠ, σας ενημερώνουμε ότι:
– Ο Δήμος Αμοργού έχει καταθέσει εμπρόθεσμα την υπ’ αριθμ. Ε214/2023 αίτηση ακύρωσης καθώς και την υπ’ αριθμ. ΕΔ197/2023 αίτηση αναστολής της επίμαχης διάταξης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά της διάταξης με την οποία το ΣΥΠΟΘΑ τροποποίησε δυσμενώς τους όρους δόμησης εντός μέρους των οικισμών της Αμοργού, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 98/2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
– Παράλληλα ο Δήμος, θέλοντας να δοθεί μια πιο άμεση χρονικά λύση, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και την αρμόδια υπηρεσία έχει δρομολογήσει την διόρθωση της εν λόγω διάταξης σε προσεχές συμβούλιο.
– Όσον αφορά τα υπόλοιπα σημεία στο ΦΕΚ του ΣΧΟΟΑΠ, τα οποία έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στους πολίτες του νησιού έχουμε να επισημάνουμε:
# Ο Δήμος αφουγκράζοντας την αγωνία των πολιτών και σε συνεργασία με την αρμόδια για την εφαρμογή του ΣΧΟΟΑΠ Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και τους ιδιώτες μηχανικούς έχει ήδη δρομολογήσει την τροποποίηση του ΦΕΚ σε δεύτερο χρόνο, στα σημεία που χρήζουν τροποποίησης για την εφαρμογή τους και την αποσαφήνιση άλλων σημείων όπου απαιτείται (μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος). Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι σε κάθε ΣΧΟΟΑΠ ή Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εκδίδεται αλλά και γενικότερα σε κάθε διάταγμα που καθορίζει όρους δόμησης προκύπτουν θέματα τα οποία εκτιμώνται από τις υπηρεσίες, αλλά και από τους ιδιώτες μηχανικούς ότι χρήζουν αποσαφήνισης ή τροποποίησης και στη συνέχεια με ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών αυτά τροποποιούνται καταλλήλως.
# Τα σημεία που περιορίζουν την εκτός σχεδίου δόμηση και που συζητούνται ευρέως τελευταία ήταν στην αρχική μελέτη του Β1 σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ από τον Σεπτέμβριο του 2014 όπως αυτή υποβλήθηκε στο Δήμο από τους μελετητές. Έκτοτε η εν λόγω μελέτη συζητήθηκε και αναλύθηκε σε δημόσιεςσυζητήσεις και συναντήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της επεξεργασίας της μελέτης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου πραγματοποιήθηκαν σχετικές συναντήσεις με τους ιδιώτες μηχανικούς του νησιού, οι οποίοι στην συντριπτικήτους πλειοψηφία ήταν υπέρ των αυστηρών όρων για τον έλεγχο και περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Στη συνέχεια η μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (είναι ακόμα αναρτημένη στην σελίδα του Δήμου) και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (υπ’ αριθμ. 25/2021 απόφαση του ΔΣ με ΑΔΑ: ΩΤ1ΚΩΨΡ-ΖΩΩ, υπάρχει και διαθέσιμο βίντεο με την συνεδρίαση στο ytube). Άρα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται ότι δεν γνώριζε και να αφήνει αιχμές και υπονοούμενα ότι κάποια σημεία του ΣΧΟΟΑΠ τα οποία περιορίζουν την εκτός σχεδίου δόμηση αποφασίστηκαν εν κρύπτω και χωρίς διαφάνεια.
# Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε στους πολίτες ότι για υπεύθυνη πληροφόρηση να απευθύνονται στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου είτε άμεσα, είτε μέσω του μηχανικού τους και να μην πιστεύουν τις διάφορες φήμες και διαδόσεις. Για παράδειγμα η φήμη ότι στα βοσκοτόπια δεν επιτρέπεται η κατάτμηση δεν ευσταθεί.
– Τέλος επειδή τέθηκε πρόσφατα στα μέσακοινωνικής δικτύωσης το ερώτημα “και τι επιτέλους προσφέρει το ΣΧΟΟΑΠ και γιατί η δημοτική αρχή πανηγύριζε την ολοκλήρωση του με την έκδοση του ΦΕΚ;” θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής :
Κάθε τόπος που θέλει να έχει μέλλον πρέπει να το σχεδιάζει μόνος του, αλλιώς θα το σχεδιάσουν άλλοι για αυτόν. Αυτό ακριβώς κάνει ο χωροταξικός σχεδιασμός. Μέσω του ΣΧΟΟΑΠ λοιπόν ο Δήμος θέλησε να σχεδιάσει το μέλλον της Αμοργού και να θέσει τις βάσεις με τις οποίες θα αναπτυχθεί το νησί τις επόμενες δεκαετίες. Ο στόχος αυτός ήταν και στόχος όχι μόνο της παρούσας δημοτικής αρχής, αλλά και προηγούμενων καθώς το ΣΧΟΟΑΠ ξεκίνησε σαν διαδικασία από το 2008-2009. Η προθεσμία ολοκλήρωσης του με την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ ήταν 30 Ιουνίου 2023. Σε διαφορετική περίπτωση η προσπάθεια 15 ετών και τα δημόσια χρήματα που είχανδοθεί θα πήγαιναν χαμένα. Και ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε εμπρόθεσμα!!!
Μέσω του ΣΧΟΟΑΠ τίθενται και εξειδικεύονται σε επίπεδο δήμου και νησιού οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι χρήσεις γης και γενικά προστατεύεται το περιβάλλον. Παράλληλα ικανοποιείται το πάγιο αίτημα των πολιτών για την επέκταση των οικισμών, όταν μάλιστα η εκτός σχεδίου δόμηση αυτήν την στιγμή περιορίζεται σημαντικά με δικαστικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο. Δηλαδή εάν δεν είχαμε εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ σε λίγο καιρό δεν θα υπήρχαν οικοδομήσιμα οικόπεδα στο νησί!!!
Ήδη από τις αρχές Ιουλίου του 2023 ο Δήμαρχος με επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση των αναγκαίων πολεοδομικών μελετών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επεκτάσεις αυτές.
Έχουμε ακούσει κατά καιρούς ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν σέβεται και δεν προστατεύει το περιβάλλον. Η ηχηρή απάντηση σε αυτό είναι ότι αυτή η δημοτική αρχή είναι που τόλμησε να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το ΣΧΟΟΑΠ που όπως είπαμε πρωτύτερα είναι το κατεξοχήν εργαλείο προστασίας του περιβάλλοντος για έναν τόπο. Επίσης κάποιοι που κόπτονται όπως λένε για το περιβάλλον και που ήταν διαχρονικά υπέρ των αυστηρών όρων και περιορισμών δόμησης, είναι σήμερα αυτοί οι οποίοι κατηγορούν την παρούσα δημοτική αρχή ότι αυτή έθεσε τους αυστηρούς όρους στο ΣΧΟΟΑΠ που δεν επιτρέπουν την δόμηση. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι κατά την συζήτηση και διαμόρφωση της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ πλειοδοτούσαν σε αυστηρότητα και περιορισμούς και σήμερα πλασάρονται σαν όψιμοι υπερασπιστές της δόμησης.
Εν κατακλείδι και συνοψίζοντας, θα θέλαμε να καθησυχάσουμε τους πολίτες,καθώς όπως αναφέρθηκε ανωτέρω το πρόβλημα που προέκυψε με την επίμαχη διάταξη πολύ σύντομα θα επιλυθεί πλήρως,αλλά και σε δεύτερο χρόνο ο Δήμος θα αντιμετωπίσει και θα τροποποιήσει όποια σημεία του ΦΕΚ χρήζουν τροποποίησης. Γιατί όταν κάποιοι αναζητούν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, κάποιοι άλλοι ήδη δρομολογούν λύσεις στα προβλήματα που άλλοι δημιούργησαν.