Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑμοργός - "Τυροκομία": Γιατί τιμάται ο Βαγγέλης Μενδρινός;

Αμοργός – “Τυροκομία”: Γιατί τιμάται ο Βαγγέλης Μενδρινός;

|

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ημερίδα με τίτλο «Διατροφική Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Τυροκομία και το Τυρί», η οποία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη σε εκείνους και εκείνες που διαφυλάσσουν τον τυροκομικό πλούτο της πατρίδας μας και τη διατροφική πολιτιστική κληρονομιά και συμμετείχαν ως εισηγητές  επαγγελματίες και οικοτέχνες τυροκόμοι, μελετητές της τυροκομίας και της παραδοσιακής διατροφής, επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι κ.ά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική παράδοση της πρόσφατης έκδοσης του Υπουργείου Πολιτισμού για την «Τυροκομία και το Τυρί» σε βετεράνους τυροκόμους, επαγγελματίες και μη, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά τους στη διαφύλαξη των τυροκομικών γνώσεων και πρακτικών.

Ένας από αυτούς ήταν ο Αμοργιανός Βαγγέλης Μενδρινός, ο οποίος παρέλαβε σε μία συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης τον τόμο του Υπουργείου Πολιτισμού από τη Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου.

Από τους διοργανωτές της εκδήλωσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινωνική προσφορά του κ. Μενδρινού, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, ενώ οι συντονιστές της ενότητας που ήταν αφιερωμένη στις Κυκλάδες του ζήτησαν, εκτός προγράμματος, να μιλήσει για τα τυροβόλια που φτιάχνει και για την πολύτιμη αυτή γνώση που πρέπει να μεταδοθεί και στις νέες γενιές.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας προβλήθηκε και το βίντεο που συνοδεύει τη φετινή υποψηφιότητα της χώρας μας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με θέμα “Η Παραδοσιακή Τυροκομία στις Κυκλάδες”, στο οποίο εκτός από τον Βαγγέλη Μενδρινό που φτιάχνει και μιλά για τα τυροβόλια, συμμετέχει και ο συμπατριώτης μας Γιώργος Βλαβιανός που μιλά για τις ιδιαιτερότητες της τυροκόμησης στο νησί μας. Ας σημειωθεί ότι το μελίπαστο Αμοργού ήταν ένα από τα τυριά που προσφέρθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προσφορά του Γιώργου Βλαβιανού.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε, «Η τυροκομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αμοργού και των Κυκλάδων γενικότερα. Η εξαιρετική ποιότητα και η μοναδική γεύση του, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, γνώσης και εμπειρίας που περνά από γενιά σε γενιά. Η τέχνη της τυροκομίας δεν είναι απλώς μια οικονομική δραστηριότητα, αλλά μία βαθιά ριζωμένη παράδοση που συνδέει την τοπική κοινωνία με την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Ως Δήμος, στηρίζουμε τις προσπάθειες των τοπικών παραγωγών και προβάλλουμε την αξία της παραδοσιακής τυροκομίας, όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού, αλλά και για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η Αμοργός είναι υπερήφανη για τον Βαγγέλη Μενδρινό. Η προσφορά του στην Αμοργό ανεκτίμητη! Ευχαριστώ από καρδιάς και την Ιωάννα Τζαβάρα, στέλεχος της Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού που έχει την Αμοργό στην καρδιά της και συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή της παράδοσης μας».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2025 για τα “Εξοικονομώ – Επιχειρώ” και “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους”

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων και στα δύο ενεργά προγράμματα, για την ομαλή υλοποίηση των έργων και τη διευκόλυνση των δικαιούχων

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Γ. Πολυχρονάκος: “Στήριξη της οικογένειας και αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας: Μια Εθνική προτεραιότητα” (video)

Πέντε προτάσεις για το δημογραφικό στα νησιά κατέθεσε ο Γιάννης Πολυχρονάκος σε ημερίδα για τη γονιμότητα και την υπογεννητικότητα στην Τήνο

Hellenic Seaways: Στο πλευρό της Χίου και του Πυροσβεστικού Σώματος στην μάχη με τις φλόγες

Ο Όμιλος Attica στάθηκε έμπρακτα δίπλα στους πυροσβέστες και τους εθελοντές, ενισχύοντας την επιχείρηση κατάσβεσης στη Χίο με δωρεάν μεταφορές προσωπικού και οχημάτων

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Νάξος: Ξεκινούν εργασίες βελτίωσης και εκσυγχρονισμού σε 5ο Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό

Με επίκεντρο τα παιδιά, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υλοποιεί παρεμβάσεις αναβάθμισης στις σχολικές υποδομές, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» - τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Λιανός

MERLIN: Επαναστατικά αυτόνομα οχήματα ερευνούν τον Κολούμπο της Σαντορίνης

Νέες τεχνολογίες στη θαλάσσια έρευνα για την κατανόηση και προστασία των υποθαλάσσιων ηφαιστείων και οικοσυστημάτων

Σύρος και μπάσκετ στο επίκεντρο: Εγκαίνια για το νέο γήπεδο στο πλαίσιο του AegeanBall Festival

Με την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη και δωρεά της Stoiximan, η Ερμούπολη αποκτά ανακαινισμένο γήπεδο μπάσκετ, στηρίζοντας τη νεολαία και τον αθλητισμό των Κυκλάδων

Καταιγίδα φόρων στον καπνό: Αυξήσεις έως και 1.090% ετοιμάζει η Ε.Ε.

Τσιγάρα, άτμισμα, πούρα και θερμαινόμενα προϊόντα στο στόχαστρο των Βρυξελλών – Εκτόξευση τιμών και ανησυχία για πληθωρισμό και λαθρεμπόριο

Σαντορίνη: Το κελάρι της ψυχής, στη μνήμη του Αντώνη Αργυρού

Μια ζωή αφιερωμένη στο κρασί, στην παράδοση, στην τέχνη και στη Σαντορίνη που οραματίστηκε αλλιώς. Το Art Space παραμένει ένας ζωντανός φόρος τιμής στο όραμά του.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.