Η πεζοπορία θα ήταν κοπιαστική, αυτό το γνώριζε καλά. Το είχε, εξάλλου, ξανακάνει. Μόνο που την τελευταία φορά που διέσχιζε τα αμοργιανά μονοπάτια ανάμεσα σε σκίνα, πουρνάρια και ασπαλάθους του άγριου μεσογειακού τοπίου, όπου μόνο οι ξερολιθιές μαρτυρούν κάπου – κάπου ανθρώπινη παρουσία, ήταν με τον Αλμπερτ.
Η Ντέμπι Λεσέιν, η σύντροφος του Αλμπερτ Κάλιμπετ που εξαφανίστηκε στην Αμοργό στις 11 Ιουνίου και έκτοτε αγνοείται, βρισκόταν στην Καλιφόρνια όταν έλαβε στο κινητό της ένα μήνυμα από εκείνον, το πρωί εκείνης της ημέρας -07.20, ώρα Ελλάδας. Της έδειχνε μια πεζοπορική πινακίδα, που υπολόγιζε τη διαδρομή προς Λαγκάδα στα πενήντα λεπτά περπατήματος και προς τη Χώρα σε κάτι περισσότερο από τέσσερις ώρες.
«Ο Αλμπερτ έλεγε πως η Αμοργός είναι ο τόπος που ο χρόνος σταματάει», λέει η Ντέμπι Λεσέιν στην «Καθημερινή» από την Αμοργό όπου βρέθηκε αμέσως μετά την δήλωση εξαφάνισής του, για να συμμετέχει και η ίδια στις επιχειρήσεις εντοπισμού του. Εκτοτε, η κούραση της καθημερινής διάσχισης του έντονου ορεινού ανάγλυφου του νησιού θα υποβιβαζόταν από τη συνεχή αγωνία. «Τον ψάχνουμε από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Είμαι συντετριμμένη», λέει, καθώς ο χρόνος εκεί όχι μόνο πια δεν σταματάει, αλλά κυλάει ολοένα πιο αμείλικτα.
«Φέρτε τον Αλμπερτ σπίτι»
Αν όλα είχαν πάει βάση σχεδίου, ο Αλμπερτ και η Ντέμπι θα συναντιόνταν στην Ιο στις 20 Ιουνίου. Εκείνος είχε φύγει για την Ελλάδα ήδη από τις 5 του μήνα. Μαζί θα ταξίδευαν στην Ελλάδα, στην Ισπανία, και πάλι πίσω στην Ελλάδα για να πάρουν την πτήση για το σπίτι τους στις ΗΠΑ, στις 5 του Αυγούστου. Η Αμοργός υπήρξε για χρόνια αγαπημένος προορισμός του 59χρονου. «Ο Αλμπερτ λατρεύει την Ελλάδα. Οταν ερχόμαστε στην Αμοργό κάνουμε πεζοπορίες και παίρνουμε μαζί καρότα για τα γαϊδουράκια. Οταν δεν πεζοπορούμε έχουμε πάντα μαζί μια τσάντα με γατοτροφή για τις πολλές αδέσποτες γάτες του νησιού», λέει η Ντέμπι περιγράφοντας μερικά στιγμιότυπα των προηγούμενων ελληνικών καλοκαιριών τους.
Ο Αλμπερτ Κάλιμπετ υπηρέτησε ως αξιωματικός της αστυνομίας για 27 χρόνια. Τα τελευταία πέντε, μετά τη σύνταξή του είχε ζητήσει να απασχολείται στο Σώμα με μειωμένο ωράριο και χαιρόταν που το αίτημά του είχε γίνει αποδεκτό ακόμα μία χρονιά. «Εχει μια τεράστια καρδιά και θα κάνει τα πάντα για να είναι σίγουρος πως οι άνθρωποι γύρω του είναι ασφαλής και χαρούμενοι. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας άνθρωπος σαν εκείνον, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σώζοντας άλλους ανθρώπους, μπορεί να αφεθεί μόνος του σε ένα βουνό», λέει η Ντέμπι Λεσέιν.
Αγαπητός καθώς ήταν στην κοινότητά του στις όχθες του Ειρηνικού, οι συγγενείς και φίλοι του κατάφεραν να οργανώσουν μια καμπάνια χρηματοδότησης από τον κόσμο και να μαζέψουν περισσότερα από 45.000 δολάρια για να χρηματοδοτηθεί μια μικρή αποστολή διασωστών στην Ελλάδα. «Οταν φτάσαμε εδώ την Παρασκευή 14 Ιουνίου, φέραμε δύο έμπειρους διασώστες από την Καλιφόρνια. Έμειναν μία εβδομάδα και ήρθαν μετά άλλοι τέσσερις. Έφυγαν όλοι στις 26 Ιουνίου», εξηγεί η σύντροφός του.
Πίσω στις ΗΠΑ, η εξαφάνιση του Άλμπερτ Κάλιμπετ έχει απασχολήσει τοπικά Μέσα και οι δικοί του έχουν οργανώσει μια καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Φέρτε τον Άλμπερτ σπίτι». Αλλά κανείς τους δεν είναι βέβαιος σε ποιον απευθύνεται. Κανείς τους δεν μπορεί να πει τί πραγματικά του συνέβη.
Η επίμονη αναζήτηση
Η Ντέμπι Λεσέιν δεν έχει εικόνα της επιχείρησης εντοπισμού που στήθηκε με τη γνωστοποίηση της εξαφάνισής του. Αστυνομικές πηγές είπαν στην «Κ» ότι οι Αρχές του νησιού κινητοποιήθηκαν την ίδια εκείνη μέρα. Μέχρι την Παρασκευή επιχειρούσε στο νησί πραγματογνώμονας με δύο εκπαιδευμένους σκύλους, καθώς και οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες. «Έχουμε διαθέσει πολλούς πόρους», λέει πηγή της αστυνομίας. «Πυροσβέστες από τη Σύρο και την Αμοργό, ειδικά πεζοπόρα τμήματα. Τη δεύτερη μέρα η πυροσβεστική συνέδραμε με ελικόπτερο, ενώ πραγματοποιήθηκε και παραθαλάσσια έρευνα από το λιμενικό. Η αστυνομία διέθεσε δύο drones και σκύλο».
Μαζί με τις Αρχές κινητοποιήθηκαν και ιδιώτες. Ελικόπτερο εθελοντών από την Πάρο καθώς και σκάφη συνέδραμαν όσους αναζητούσαν τον Άλμπερτ Κάλιμπετ στο μονοπάτι 8 που φέρεται να είχε πάρει. Όμως η σύντροφός του θεωρεί ότι αν οι έρευνες θα είχαν βοηθηθεί αν είχε γίνει άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου. «Η αστυνομία έχει αιτηθεί στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να δοθούν στοιχεία από το τηλέφωνό του», είπε στην «Κ» η ίδια αστυνομική πηγή χωρίς όμως αυτό να έχει διεκπεραιωθεί σχεδόν 20 μέρες μετά την εξαφάνισή του.
Ο Αλμπερτ Κάλιμπετ εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη. Στο μικρό νησί των Κυκλάδων οι κάτοικοι λένε πως αν τον βλέπανε θα τον αναγνώριζαν. Οι Αρχές δεν έχουν καθόλου στοιχεία που να υπονοούν εγκληματική ενέργεια. Μέλη της οικογένειάς του έχουν αναχωρίσει για Αμερική. Η Ντέμπι Λεσέιν παραμένει στην Αμοργό και αναζητά εθελοντές για να συνεχίσει να ψάχνει για τον Άλμπερτ. «Σκοπεύαμε να πάμε ένα ταξίδι μαζί τον Σεπτέμβριο. Είχαμε κάνει πλάνα μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Ζούσαμε τη ζωή και απλώς κάναμε σχέδια», λέει.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr