Τετάρτη, 28 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός: "Φέρτε τον Αλμπερτ πίσω", οι σκέψεις της συντρόφου του Ντέμπι...

Αμοργός: “Φέρτε τον Αλμπερτ πίσω”, οι σκέψεις της συντρόφου του Ντέμπι Λεσέιν

|

Η πεζοπορία θα ήταν κοπιαστική, αυτό το γνώριζε καλά. Το είχε, εξάλλου, ξανακάνει. Μόνο που την τελευταία φορά που διέσχιζε τα αμοργιανά μονοπάτια ανάμεσα σε σκίνα, πουρνάρια και ασπαλάθους του άγριου μεσογειακού τοπίου, όπου μόνο οι ξερολιθιές μαρτυρούν κάπου – κάπου ανθρώπινη παρουσία, ήταν με τον Αλμπερτ.

Η Ντέμπι Λεσέιν, η σύντροφος του Αλμπερτ Κάλιμπετ που εξαφανίστηκε στην Αμοργό στις 11 Ιουνίου και έκτοτε αγνοείται, βρισκόταν στην Καλιφόρνια όταν έλαβε στο κινητό της ένα μήνυμα από εκείνον, το πρωί εκείνης της ημέρας -07.20, ώρα Ελλάδας. Της έδειχνε μια πεζοπορική πινακίδα, που υπολόγιζε τη διαδρομή προς Λαγκάδα στα πενήντα λεπτά περπατήματος και προς τη Χώρα σε κάτι περισσότερο από τέσσερις ώρες.

«Ο Αλμπερτ έλεγε πως η Αμοργός είναι ο τόπος που ο χρόνος σταματάει», λέει η Ντέμπι Λεσέιν στην «Καθημερινή» από την Αμοργό όπου βρέθηκε αμέσως μετά την δήλωση εξαφάνισής του, για να συμμετέχει και η ίδια στις επιχειρήσεις εντοπισμού του. Εκτοτε, η κούραση της καθημερινής διάσχισης του έντονου ορεινού ανάγλυφου του νησιού θα υποβιβαζόταν από τη συνεχή αγωνία. «Τον ψάχνουμε από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Είμαι συντετριμμένη», λέει, καθώς ο χρόνος εκεί όχι μόνο πια δεν σταματάει, αλλά κυλάει ολοένα πιο αμείλικτα.

«Ο Aλμπερτ έλεγε πως η Αμοργός είναι ο τόπος που ο χρόνος σταματάει»-1
Η Ντέμπι Λεσέιν δείχνει τη διαδρομή που ακολούθησαν οι διασώστες

«Φέρτε τον Αλμπερτ σπίτι»

Αν όλα είχαν πάει βάση σχεδίου, ο Αλμπερτ και η Ντέμπι θα συναντιόνταν στην Ιο στις 20 Ιουνίου. Εκείνος είχε φύγει για την Ελλάδα ήδη από τις 5 του μήνα. Μαζί θα ταξίδευαν στην Ελλάδα, στην Ισπανία, και πάλι πίσω στην Ελλάδα για να πάρουν την πτήση για το σπίτι τους στις ΗΠΑ, στις 5 του Αυγούστου. Η Αμοργός υπήρξε για χρόνια αγαπημένος προορισμός του 59χρονου. «Ο Αλμπερτ λατρεύει την Ελλάδα. Οταν ερχόμαστε στην Αμοργό κάνουμε πεζοπορίες και παίρνουμε μαζί καρότα για τα γαϊδουράκια. Οταν δεν πεζοπορούμε έχουμε πάντα μαζί μια τσάντα με γατοτροφή για τις πολλές αδέσποτες γάτες του νησιού», λέει η Ντέμπι περιγράφοντας μερικά στιγμιότυπα των προηγούμενων ελληνικών καλοκαιριών τους.

Ο Αλμπερτ Κάλιμπετ υπηρέτησε ως αξιωματικός της αστυνομίας για 27 χρόνια. Τα τελευταία πέντε, μετά τη σύνταξή του είχε ζητήσει να απασχολείται στο Σώμα με μειωμένο ωράριο και χαιρόταν που το αίτημά του είχε γίνει αποδεκτό ακόμα μία χρονιά. «Εχει μια τεράστια καρδιά και θα κάνει τα πάντα για να είναι σίγουρος πως οι άνθρωποι γύρω του είναι ασφαλής και χαρούμενοι. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας άνθρωπος σαν εκείνον, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σώζοντας άλλους ανθρώπους, μπορεί να αφεθεί μόνος του σε ένα βουνό», λέει η Ντέμπι Λεσέιν.

Αγαπητός καθώς ήταν στην κοινότητά του στις όχθες του Ειρηνικού, οι συγγενείς και φίλοι του κατάφεραν να οργανώσουν μια καμπάνια χρηματοδότησης από τον κόσμο και να μαζέψουν περισσότερα από 45.000 δολάρια για να χρηματοδοτηθεί μια μικρή αποστολή διασωστών στην Ελλάδα. «Οταν φτάσαμε εδώ την Παρασκευή 14 Ιουνίου, φέραμε δύο έμπειρους διασώστες από την Καλιφόρνια. Έμειναν μία εβδομάδα και ήρθαν μετά άλλοι τέσσερις. Έφυγαν όλοι στις 26 Ιουνίου», εξηγεί η σύντροφός του.

Πίσω στις ΗΠΑ, η εξαφάνιση του Άλμπερτ Κάλιμπετ έχει απασχολήσει τοπικά Μέσα και οι δικοί του έχουν οργανώσει μια καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Φέρτε τον Άλμπερτ σπίτι». Αλλά κανείς τους δεν είναι βέβαιος σε ποιον απευθύνεται. Κανείς τους δεν μπορεί να πει τί πραγματικά του συνέβη.

Η επίμονη αναζήτηση

Η Ντέμπι Λεσέιν δεν έχει εικόνα της επιχείρησης εντοπισμού που στήθηκε με τη γνωστοποίηση της εξαφάνισής του. Αστυνομικές πηγές είπαν στην «Κ» ότι οι Αρχές του νησιού κινητοποιήθηκαν την ίδια εκείνη μέρα. Μέχρι την Παρασκευή επιχειρούσε στο νησί πραγματογνώμονας με δύο εκπαιδευμένους σκύλους, καθώς και οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες. «Έχουμε διαθέσει πολλούς πόρους», λέει πηγή της αστυνομίας. «Πυροσβέστες από τη Σύρο και την Αμοργό, ειδικά πεζοπόρα τμήματα. Τη δεύτερη μέρα η πυροσβεστική συνέδραμε με ελικόπτερο, ενώ πραγματοποιήθηκε και παραθαλάσσια έρευνα από το λιμενικό. Η αστυνομία διέθεσε δύο drones και σκύλο».

Μαζί με τις Αρχές κινητοποιήθηκαν και ιδιώτες. Ελικόπτερο εθελοντών από την Πάρο καθώς και σκάφη συνέδραμαν όσους αναζητούσαν τον Άλμπερτ Κάλιμπετ στο μονοπάτι 8 που φέρεται να είχε πάρει. Όμως η σύντροφός του θεωρεί ότι αν οι έρευνες θα είχαν βοηθηθεί αν είχε γίνει άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου. «Η αστυνομία έχει αιτηθεί στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να δοθούν στοιχεία από το τηλέφωνό του», είπε στην «Κ» η ίδια αστυνομική πηγή χωρίς όμως αυτό να έχει διεκπεραιωθεί σχεδόν 20 μέρες μετά την εξαφάνισή του.

«Ο Aλμπερτ έλεγε πως η Αμοργός είναι ο τόπος που ο χρόνος σταματάει»-2
Η Ντέμπι Λεσέιν βλέπει υλικό από drone που της παραχώρησαν εθελοντές στην Αμοργό

 

Ο Αλμπερτ Κάλιμπετ εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη. Στο μικρό νησί των Κυκλάδων οι κάτοικοι λένε πως αν τον βλέπανε θα τον αναγνώριζαν. Οι Αρχές δεν έχουν καθόλου στοιχεία που να υπονοούν εγκληματική ενέργεια. Μέλη της οικογένειάς του έχουν αναχωρίσει για Αμερική. Η Ντέμπι Λεσέιν παραμένει στην Αμοργό και αναζητά εθελοντές για να συνεχίσει να ψάχνει για τον Άλμπερτ. «Σκοπεύαμε να πάμε ένα ταξίδι μαζί τον Σεπτέμβριο. Είχαμε κάνει πλάνα μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Ζούσαμε τη ζωή και απλώς κάναμε σχέδια», λέει.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Άγιος Προκόπιος: Το πρώτο sea track φέρνει χαμόγελα και προσβασιμότητα

Τοποθετήθηκε το πρώτο σύστημα sea track για το 2025, ανοίγοντας τη θάλασσα σε όλους — με συγκίνηση και χαρά από επισκέπτες και ντόπιους

Αντιγόνη Μακρή: “Άργησα να πιστέψω στον εαυτό μου, αλλά δεν το μετάνιωσα ποτέ”

Η πρωταγωνίστρια του «Άγιος Έρωτας» μιλά για το ταξίδι της στην υποκριτική, τον ρόλο της Ελένης, τη δύναμη του θεάτρου και τη σύνδεσή της με τη Νάξο και τη θάλασσα (video)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Επενδύσεις στα λιμάνια και επαναφορά του Μεταφορικού Ισοδύναμου υπόσχεται ο Βασίλης Κικίλιας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας δεσμεύεται για επιτάχυνση έργων λιμενικής υποδομής, διατήρηση χαμηλών ναύλων και στοχευμένες ενισχύσεις για τους νησιώτες – στο επίκεντρο το Μεταφορικό Ισοδύναμο και η νησιωτικότητα

Σαντορίνη: Έκκληση για Ορθολογική Χρήση Νερού από τον Δήμο Θήρας

Η εκθετική αύξηση της κατανάλωσης λόγω καθαρισμών μετά τις βροχές με αφρικανική σκόνη προκαλεί σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε οικισμούς του νησιού – Έκτακτη ανακοίνωση από τη ΔΕΥΑΘ

ΑΠΑΣ Νάξου: Συνεχίζει τη νέα χρονιά με τον Μανώλη Ιμπραημάκη στο πάγκο του

Η ομάδα της Νάξου ανανεώνει τη συνεργασία της με τον προπονητή που την κράτησε στην κατηγορία με σημαντικές νίκες – Εμπειρία, πάθος και νέοι στόχοι για τη νέα σεζόν.

«Φιλοξενία με αξία για όλους»: Ο τουρισμός στην πρώτη γραμμή για ένα βιώσιμο αύριο

Στη Ρόδο το Συνέδριο του ΞΕΕ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανέδειξε τον ρόλο του ξενοδοχειακού κλάδου στην πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Γ. Μαργαρίτης: Παρουσία στο Συνέδριο του ΞΕΕ στη Ρόδο, στο επίκεντρο η βιώσιμη φιλοξενία”

Μήνυμα ευθύνης για το μέλλον του τουρισμού από τον Γιάννη Μαργαρίτη στο συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τίτλο «Χαράσσοντας τον δρόμο για ένα Βιώσιμο Αύριο»

Νάξος – Αεροδρόμιο: Προσωρινός φορητός φωτισμός στον διάδρομο για νυχτερινές αεροδιακομιδές

Τοποθετήθηκε φορητό σύστημα φωτισμού στον διάδρομο του αεροδρομίου Νάξου για νυχτερινές αεροδιακομιδές ασθενών. Το μέτρο είναι προσωρινό και έρχεται εν αναμονή της μόνιμης φωτοσήμανσης μετά την αναβάθμιση των υποδομών.

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Νάξος – Πλάκα: Καταστροφή στο όνομα της “καθαριότητας”, καταγγελίες για παράνομες παρεμβάσεις

Μαζική απομάκρυνση φυκιών Ποσειδωνίας με τσουγκράνες, εγκαταστάσεις εν μέσω ωοτοκίας και περιβαλλοντική αδιαφορία σε προστατευόμενη ζώνη Natura.

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Ιος – Γκίκας Γκίκας: “Μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στη “βιτρίνα” του νησιού μας”

Η γνωμοδότηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συνοδεύεται από προϋποθέσεις, με αιτήματα για πολεοδομική συνοχή και κοινωνικό σεβασμό.

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης