Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός: Πραγματοποιήθηκε διάνοιξη δρόμου εν μέσω σεισμικών δονήσεων;

Αμοργός: Πραγματοποιήθηκε διάνοιξη δρόμου εν μέσω σεισμικών δονήσεων;

|

Ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα εργασίες διάνοιξης και ασφαλτόστρωσης αγροτικής οδού στην περιοχή των Θολαρίων της Αμοργού. Αν και το έργο είχε εγκριθεί, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων που ακολούθησαν, οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν αυθαίρετα σε διαφορετική τοποθεσία από την εγκεκριμένη, η οποία περιλαμβάνει κεντρικό ρέμα.

Μέχρι στιγμής, ο Δήμος δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το έργο. Πρόκειται για το έργο «Αγροτική οδός Λεβρωσσός – Ψιλή Άμμος», το οποίο εγκρίθηκε το 2021 από την Περιφέρεια, κατόπιν αιτήματος του Δήμου, με σκοπό τη βελτίωση της σύνδεσης αγροτικών των εκμεταλλεύσεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αίτηση του Δήμου, η περιοχή περιλαμβάνει δύο αγροτικές εκμεταλλεύσεις με σταβλικές εγκαταστάσεις και ένα χωράφι σε αγρανάπαυση.

Σύμφωνα με τους όρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με τους οποίους εγκρίθηκε το έργο, οι εργασίες θα έπρεπε να εκτελούνται υπό την επίβλεψη αρχαιοφύλακα, ώστε σε περίπτωση εύρεσης αρχαιολογικών ευρημάτων να πραγματοποιηθεί σωστική ανασκαφή.

Επιπλέον, οποιαδήποτε αλλαγή της χάραξης προϋποθέτει νέα μελέτη και εκ νέου έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

«Μετά την καταγγελία κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες για να διακοπούν οι εργασίες και να μας κατατεθεί εκ νέου μελέτη», αναφέρει στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης. «Οι αρχαιοφύλακες έκαναν αυτοψία και δεν υπάρχει υποψία αρχαιοτήτων, επομένως το θέμα είναι τυπικό. Τους ζητήσαμε να σταματήσουν και να μην κάνουν τίποτα μέχρι να υποβάλουν, ως οφείλουν, την τροποποίηση της χάραξης». Παρά όμως την εντολή διακοπής των εργασιών, οι εργασίες ξεκίνησαν εκ νέου – γεγονός που οδήγησε σε εισαγγελική παρέμβαση.

«Εμείς έχουμε δώσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου η οποία αφορά σε συγκεκριμένη χάραξη. Αν η χάραξη αλλάξει θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση του φακέλου και εκ νέου έλεγχος για το αν εγκρίνεται ή όχι», αναφέρει στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» η Αθηνά Σαντοριναίου, υπεύθυνη του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφέρειας. «Με βάση την καταγγελία, η νέα χάραξη εμπίπτει σε ρέμα αλλά εμείς δεν έχουμε κάνει ακόμη αυτοψία στην περιοχή».

Αν και τον περασμένο Δεκέμβριο ο Δήμος Αμοργού προχώρησε σε τρεις απευθείας αναθέσεις, συνολικού κόστους 36.000 ευρώ, για εργασίες εκσκαφών και διάνοιξης δρόμου περίπου ενός χιλιομέτρου στην περιοχή, σύμφωνα με τη Σαντοριναίου, ο Δήμος δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της παράνομης διάνοιξης. «Δεν έχουμε ενημέρωση από το Δήμο ότι άλλαξε η χάραξη, ούτε επίσης έχει κατονομαστεί από την καταγγελία αν το έχει κάνει ο Δήμος. Το ερώτημά μας είναι τελικά ποιος το έχει κάνει;» λέει η Σαντοριναίου.

Σύμφωνα με τον Κυπριωτάκη Κωνσταντίνο, υποδιοικητή του ΑΤ Αμοργού, οι εργασίες έχουν πλέον διακοπεί εκ νέου και διενεργείται προανάκριση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Με πληροφορίες από τη σελίδα sustainablecyclades.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Μήλος στο «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ορυκτός πλούτος, σύρματα και ιστορίες του Αιγαίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ταξιδεύουν σήμερα στον ΣΚΑΪ στις 14:45 σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς των Κυκλάδων

Λιμενικό έργο ουσίας για την Ηρακλειά, ανακοίνωση του Έπαρχου Ι. Μαργαρίτη

Ο νέος προβλήτας πρυμνοδέτησης απαντά σε χρόνια ανάγκη και ενισχύει τη νησιωτική σύνδεση, ασφάλεια και λειτουργικότητα του λιμανιού

“Χωρίς Πυξίδα”: Επιστρέφει στην ΕΡΤ2 η ταξιδιωτική εκπομπή με Φραγκίσκο και Πλάκα

Γιάννης Φραγκίσκος και Πηνελόπη Πλάκα ξεκινούν νέα τηλεοπτική περιπλάνηση με 12 επεισόδια σε ελληνικούς προορισμούς – Σύντομα η πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 και στο ERTFLIX.

Keftikas: Σεφαραδίτικοι κεφτέδες με μαϊντανό και σάλτσα ξηρών καρπών

Από τις εβραϊκές κουζίνες της Μεσογείου στο σημερινό τραπέζι – Οι μοσχαρίσιοι κεφτέδες με πλούσια σάλτσα από αμύγδαλα και φουντούκια γίνονται ο πρωταγωνιστής του καλοκαιρινού σας μενού

Ψηφιακή Πανοραμική Δοντιών: Επαναστατικό Εργαλείο Διάγνωσης για Όλο το Στόμα

Ανώδυνη, γρήγορη και υψηλής ακρίβειας εξέταση που αναβαθμίζει την οδοντιατρική φροντίδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση που αλλάζει τα δεδομένα.

Έργο πνοής για την Ηρακλειά: Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου η βελτίωση του λιμανιού

Με προϋπολογισμό 740.000 ευρώ, ξεκινά το 2025 το κρίσιμο έργο αναβάθμισης του μοναδικού λιμένα της Ηρακλειάς – Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021–2027

Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: «Οτι κρατάει στο χρόνο, θέλει κόπο και συνέπεια» (video)

Λίγο πριν τη συναυλία του -- χθες Τετάρτη 16 Ιουλίου - στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, ο αγαπημένος ερμηνευτής μιλά στο NaxosPress για την αγάπη του για τη Νάξο, την πορεία του στο τραγούδι και τις συμβουλές προς τους νέους καλλιτέχνες.

Στις Κυκλάδες ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, πρώτη επίσκεψη στην Αντίπαρο

Επίσκεψη σε Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και Σύρο από 17 έως 19 Ιουλίου – Στο επίκεντρο τα λιμάνια, οι υποδομές ύδρευσης και η νησιωτικότητα

Το Ethereum επιστρέφει πάνω από τα 3.200 δολάρια, το OurCryptoMiner γίνεται μια νέα επενδυτική τάση

Το Ethereum επιστρέφει πάνω από τα 3.200 δολάρια, το κλίμα στην αγορά είναι υψηλό και το OurCryptoMiner γίνεται μια νέα επενδυτική τάση

Σύμη: Ειδικό τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες ζητά ο Δήμος, αντίδοτο στην υπερτουριστικοποίηση

Πρόταση για θεσμική κατοχύρωση εισιτηρίου 3€ για κάθε ημερήσιο επισκέπτη – Στόχος η ενίσχυση υποδομών και η προστασία του νησιού από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού τα κρατικά αεροδρόμια, βελτιώσεις και στη Νάξο από την ΥΠΑ

Ολιστική στρατηγική για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων υιοθετεί η ΥΠΑ – Στο επίκεντρο η καθαριότητα, οι χώροι υγιεινής και η εμπειρία των επιβατών, με άμεσες παρεμβάσεις και στη Νάξο

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Καταγγελία για το Final 4 Παγκορασίδων Κ16, “Αδικημένες οι αθλήτριές μας”

Ο σύλλογος της Νάξου ζητά εξηγήσεις από την Τοπική Επιτροπή για την απουσία οργάνωσης, την παραγνώριση των κανονισμών και την άρνηση απονομής μεταλλίων στην ομάδα