Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός: Οι ψαράδες δείχνουν τον δρόμο στην πολιτεία

Αμοργός: Οι ψαράδες δείχνουν τον δρόμο στην πολιτεία

|

Τη θέσπιση τριών θαλάσσιων περιοχών όπου θα απαγορεύεται η αλιεία, καθώς και μιας ζώνης 1,5 ναυτικού μιλίου περιμετρικά του νησιού, στην οποία η απαγόρευση θα ισχύει για τον Απρίλιο και τον Μάιο –τους μήνες αναπαραγωγής των περισσότερων ειδών ψαριών– ζητούν οι ψαράδες της Αμοργού. Η πρότασή τους, που έχει ως στόχο τη βιωσιμότητα της αλιείας και την προστασία του περιβάλλοντος, έχει πλέον και την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε και κατέθεσε στην πολιτεία τις απαραίτητες μελέτες.

Η πρωτοβουλία των αλιέων του νησιού, που πήρε το όνομα «Αμοργόραμα», ξεκίνησε περίπου πριν από μια δεκαετία. Βλέποντας τα ψάρια στα δίχτυα τους διαρκώς να λιγοστεύουν, οι αλιείς συνασπίστηκαν και αποφάσισαν να μην ψαρεύουν τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά την περίοδο αυτή να χρησιμοποιούν τα καΐκια τους για να καθαρίσουν δυσπρόσιτες ακτές από τα σκουπίδια. Παράλληλα, αποφάσισαν να προτείνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μετατραπούν τρεις θαλάσσιες περιοχές του νησιού σε πεδία αναπαραγωγής και «νηπιοτροφεία» ψαριών, με συγκεκριμένους περιορισμούς.

Η πρότασή τους έπεφτε στο κενό, καθώς το υπουργείο έδειχνε (και σε κάποιο βαθμό εξακολουθεί να δείχνει) «δυσανεξία» στη θέσπιση περιορισμών στην αλιεία. Μέχρι πριν από ένα έτος, όταν η πολιτεία πείστηκε να υιοθετήσει την πρωτοβουλία. Το «Αμοργόραμα» σφραγίστηκε με ένα μνημόνιο ανάμεσα στον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού «Η Χοζοβιώτισσα», στον Δήμο Αμοργού, σε δύο υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος), δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Cyclades Preservation Fund και Blue Marine Foundation) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι ψαράδες της Αμοργού δείχνουν τον δρόμο στην πολιτεία-1

Προκειμένου η πρόταση των αλιέων να εξεταστεί σοβαρά, έπρεπε να διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, έργο που ανέλαβε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Στα τέλη Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο η αλιευτική μελέτη, την εκπόνηση της οποίας υποστήριξαν οικονομικά το Cyclades Preservation Fund και το Blue Marine Foundation.

Οπως εξηγεί ο Στέφανος Καλογήρου, επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, η πρόταση των αλιέων και (πλέον) του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών περιοχών όπου θα απαγορεύεται η αλιεία: 5.337 στρ. στη Νικουριά, 2.432 στρ. στον όρμο των Καταπόλων και 5.066 στρ. στη Γραμβούσα. Επίσης, την απαγόρευση της ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας και σε μια ζώνη 1,5 ναυτικού μιλίου γύρω από όλο το νησί κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, που θεωρούνται οι μήνες της αναπαραγωγής για τα περισσότερα είδη.

Υπήρξε και μελέτη για τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις του εγχειρήματος. Οπως ανέφερε ο κ. Αγγελος Λιοντάκης, επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η εκτιμώμενη απώλεια οικογενειακού εισοδήματος για τους επαγγελματίες αλιείς της Αμοργού από τους περιορισμούς αυτούς υπολογίζεται περίπου σε 4.500 ευρώ ετησίως. «Οι Αμοργιανοί αλιείς θέλουν να συνεχίσουν. Δεν τους ενδιαφέρει το επιχειρηματικό κέρδος όσο η βιωσιμότητα της αλιείας. Εχουν αποδεχθεί ότι κάτι πρέπει να γίνει για να μπορούν να ψαρεύουν και οι επόμενες γενιές. Η πολιτεία θα πρέπει να τους στηρίξει», ανέφερε ο κ. Λιοντάκης. Η αλιευτική μελέτη τέλος υποστηρίχθηκε με μια εκτίμηση της κατάστασης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στην Αμοργό, την οποία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Πουρσανίδης, ερευνητής στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).

Οι ψαράδες της Αμοργού δείχνουν τον δρόμο στην πολιτεία-4
[ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ]

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Η πρόταση και η αλιευτική μελέτη κατατέθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα εξεταστεί από το γνωμοδοτικό συμβούλιο αλιείας και αν η εισήγηση είναι θετική θα καταλήξει στα χέρια του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, προκειμένου να υιοθετηθεί και επισήμως. «Είναι μεγάλη τιμή για τον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού που η επιστήμη έχει αγκαλιάσει τις προτάσεις και το όραμά μας για μια καθαρή θάλασσα, γεμάτη ψάρια», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου, Μιχάλης Κρόσμαν. «Για εμάς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες για να επιτύχουμε τον στόχο μας: η αλιεία στο νησί μας να γίνει πάλι βιώσιμη. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι πώς θα κοιτάξουμε τις επόμενες γενιές στα μάτια».

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.