Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήLifestyleΑμοργός - Νεολαία Θολαρίων: Ο "Καπετάνιος" κάνει σήμερα (17/03) την εμφάνισή του

Αμοργός – Νεολαία Θολαρίων: Ο “Καπετάνιος” κάνει σήμερα (17/03) την εμφάνισή του

|

Τόπος: Αμοργός – Θολάρια

Χρόνος: Κυριακή 17 Μαρτίου (ώρα έναρξης από 11:30 το πρωί)

Δράση: Αναβίωση του εθίμου του Καπετάνιου

Διοργάνωση: Νεολαία Θολαρίων

Τι αναφέρει η πρόσκληση; 

Η νεολαία Θολαρίων αναβιώνει και φέτος το έθιμο του Καπετάνιου την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Για άλλη μια χρονιά θα διασκεδάσουμε με παραδοσιακή μουσική, τοπικά εδέσματα και άφθονο κρασί.

Στο βιολί: Γιακουμής Γαβράς / Στο λαούτο: Μανώλης Δεσποτίδης

Αναχώρηση για τον Άγιο Δημήτριο: 11:30 Επιστροφή στο χωριό: 14:00

Η αφίσα της εκδήλωσης 

Τι αναφέρει το έθιμο; 

Σε ένα μικρό ξωκλήσι του Αγ. Δημητρίου γύρω στης 11π.μ., έξω από τα θολάρια, μαζεύονται οι νεαροί άνδρες του χωριού καθώς σε εκείνο το σημείο ντύνεται τόσο ο Καπετάνιος όσο και ο μπαϊλακτάρης. Η ενδυμασία του πρώτου περιλαμβάνει γιλέκο, ζωνάρι, φουστανέλα και ένα φέσι που φοράει στο κεφάλι του. Ο μπαϊλακτάρης με τη σειρά του φοράει βράκα, έχει και αυτός ζωνάρι, γιλέκο και φέσι, ενώ κρατάει και ένα κοντάρι το οποίο στολίζεται στη κορυφή του με ένα τυρί, ένα χειροποίητο φουρνιστό ψωμί και χταποδάκι.

Το τυρί συμβολίζει τη Τυρινή εβδομάδα, το ψωμί τη δύναμη, ενώ το χταπόδι τη Σαρακοστή που ακολουθεί, πριν το Πάσχα. Τέλος, θα στολισθεί και το άλογο του Καπετάνιου.

Ο Μπαϊλακτάρης είναι ουσιαστικά ο μπροστάρης της πομπής και κατόπιν έρχεται ο Καπετάνιος με τη συνοδεία από βιολιά και λαούτα. Πριν δοθεί το γιλέκο στον Καπετάνιο (όπου πλέον ορίζεται κάθε χρόνο) μαντινάδες ντύνουν με υπέροχο τρόπο την έναρξη της πομπής με τη συνοδεία από βιολί και λαούτο. Μια μαντινάδα έχει ως εξής:

« Άγιε Δημήτριε εύγα εις την αυλή σου

που διασκεδάζουνε ξένοι και οι χωριανοί σου»

Η πομπή με κατεύθυνση τα Θολάρια φεύγει από το ξωκλήσι και θα φθάσει περίπου στης 2 μ.μ. στο Σελάδι (αρχή των Θολαρίων). Εκεί θα περιμένουν ντυμένες οι Καπετάνισσες (ελεύθερες ακόμη, ντόπιες γυναίκες).

Τα κεράσματα ξεκινούν εδώ από τα μαγαζιά του χωριού και από τον κόσμο και περιλαμβάνουν την παραδοσιακή Αμοργιανή ψημένη ρακή! Η πομπή συνεχίζει τη διαδρομή της μέσα από τα πολυάριθμα στενά του χωριού και μαζί της τα παραδοσιακά κεράσματα ρακής και τοπικού οίνου δίνουν και παίρνουν αυτή τη φορά και από τις νοικοκυρές των γύρω σπιτιών!

Η παρέα του Καπετάνιου θα τρέξει τρεις συνεχόμενες φορές με τα άλογα σε μια ευθεία όπως επιβάλλει η παράδοση, ενώ κατόπιν όλοι μαζί θα κατευθυνθούν στην πανέμορφη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και ειδικότερα στην αυλή της. Ο ίδιος και η παρέα του θα σύρουν τον χορό σε παραδοσιακούς νησιώτικους ρυθμούς (εδώ χορεύεται και ο φημισμένος Κίτσος της Αμοργού), ενώ σε λίγο θα φθάσει η ώρα επιλογής της Καπετάνισσας από τις ελεύθερες γυναίκες που αναφέραμε πιο πριν.

Οι ελεύθερες γυναίκες κάθονται στη σειρά, με τον Καπετάνιο μετά από λίγο να πετάει το μαντήλι που κρατάει προς το μέρος εκείνης της μιας και μοναδικής που του έκλεψε τη καρδιά! Με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτεται δημοσίως ο έρωτάς του!

Στην αυλή της εκκλησίας ξεκινάει το παραδοσιακό νησιωτικό γλέντι (το οποίο στη συνέχεια απλώνεται σε διάφορα σημεία του χωριού και τα τοπικά μαγαζιά) πλούσιο σε ρακή ψημένη, κρασί, εδέσματα και μεζέδες και βασικό χαρακτηριστικό την Αμοργιανή παράδοση.

Χορτοπιτάκια, τυροπιτάκια, λουκουμάδες και ξεροτήγανα έχουν τη τιμητική τους σε μεγάλες ποσότητες ώστε να ικανοποιηθούν όλοι, ενώ όπως είναι φυσικό ο κόσμος διασκεδάζει μέχρι πρωίας!

Άξιο αναφοράς είναι ότι η νέοι ηλικιακά χορευτές παροτρύνουν εκείνους σε μεγαλύτερη ηλικία να μπουν στο χορό!

Τα παλαιότερα χρόνια η έναρξη του εθίμου γίνονταν στον Άη Γιάννη στο Ακρωτήρι (Θολάρια), ενώ η διαλογή για την επιλογή του Καπετάνιου ήταν αρμοδιότητα του παπά χωριού όπου και πέταγε το γιλέκο. Η παράδοση κρατιέται ζωντανή στα βάθη των χρόνων με ρίζες ακόμη και από την αρχαιότητα!

Ευχαριστούμε τη σελίδα go-amorgos.gr – φωτογραφίες – video: Dimitris Tholaria

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"