Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός - Κουλέλης: "Οι σπηλαιολόγοι είναι σαν τους αστροναύτες που πατούν για...

Αμοργός – Κουλέλης: “Οι σπηλαιολόγοι είναι σαν τους αστροναύτες που πατούν για πρώτη φορά στο διάστημα”

|

Εναν μεγάλο θησαυρό που προσπαθούν να αναδείξουν σπηλαιολόγοι και ερευνητές κρύβει στα έγκατά του το νησί της Αμοργού.

Μια ομάδα 15-16 ανθρώπων, από όλη την Ελλάδα, που στην πλειονότητα αποτελείται από άτομα πεδίου για κάθετη καταρρίχηση με σχοινιά, επιχειρούν σε απάτητα μέρη χωρίς να υποτιμούν και να παραβλέπουν τους κινδύνους.

Πρόκειται για άτομα εκπαιδευμένα και εξειδικευμένα, επιστήμονες γεωλόγους και φυσικούς, με άρτιο εξοπλισμό, που αναλαμβάνουν κυριολεκτικά επικίνδυνες αποστολές και εργάζονται με ένα στόχο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

(σ.σ. Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των αποτελεσμάτων και φωτογραφιών της αποστολής στην αίθουσα του Γυμνασίου (με Λυκειακές Τάξεις) στη Χώρα της Αμοργού, την Παρασκευή 4/10 (ώρα έναρξης 19:30).)

«Η Ελλάδα έχει πάνω από 15.000 σπήλαια και η Αμοργός πάνω από 50 με 70. Η προσπάθεια στοχεύει μεταξύ άλλων σε ένα αποτέλεσμα∙ να αναδειχθεί το νησί. Θέλουμε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη και να δώσουμε μια προστιθέμενη αξία στον τόπο, γιατί ο τουρισμός δεν τελειώνει τον Αύγουστο και δεν είναι μόνο ξαπλώστρα και φρέντο», δηλώνει ο κύριος Κουλέλης, σπηλαιολόγος.

Με πολλά αναρριχητικά πεδία η Αμοργός προσφέρεται για επισκέψεις έως και τον Νοέμβριο. «Συναντούμε πολλούς ξένους, που έρχονται μαζί μας, όπως έναν Γάλλο, που γνωρίζει από φυτά και βότανα και προς τιμή του δώσαμε το όνομα του σε ένα σπήλαιο».

Η έκσταση που καταλαμβάνει τους σπηλαιολόγους όταν για πρώτη φορά ανακαλύπτουν και ερευνούν ένα σπήλαιο δεν έχει μέτρο σύγκρισης. Εξ ου και ένα σλόγκαν, ολίγο υποτιμητικό, όπως αναφέρει ο κ. Κουλέλης: «Ένα σπήλαιο στο οποίο έχουν μπεί πολλοί άνθρωποι το λέμε απλά τουριστικό. Οι σπηλαιολόγοι είναι σαν τους αστροναύτες που πατούν για πρώτη φορά στο διάστημα». Τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται σχολιασμό.

Η “κατάκτηση” ενός σπηλαίου δεν είναι αυτοσκοπός. Μετά την πρώτη επαφή ανοίγεται ένα ευρύτατο πεδίο για γνώση. «Όταν φτάσουμε στο τέρμα, χαρτογραφείται, εξερευνείται, γίνεται καταγραφή όλων των σπηλαιώδιων ειδών, οργανισμών και μια πλήρης περιγραφή γεωλογική, διότι είναι ένα χρονοντούλαπο της ιστορίας». Είναι μια τομή της γης από την οποία αντλούνται στοιχεία για όλο το πεδίο και την επιφάνεια.

Χωρίς τους τολμηρούς ειδικούς που ερευνούν τα σπήλαια και παραδίδουν την σκυτάλη σε παλαιοντολόγους, ανθρωπολόγους και γεωλόγους, η γνώση της ανθρωπότητος θα είχε μείνει στα στενά όρια του 20ου αιώνα για την εξέλιξη του πλανήτη και ειδικά την καταγωγή του ανθρώπου, καταρρίπτοντας πλέον στερεότυπα και παρωχημένες θεωρίες.

Πηγή φωτογραφιών: ΕΡΤ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Λέκκας για Σαντορίνη: “Δεν μπορεί να αντέξει πια, πρέπει να δώσουμε άμεσα λύσεις”

Εκτός από το θέμα των κατολισθήσεων και των υποδομών στη Σαντορίνη, πρέπει να αντιμετωπιστούν και όλα όσα κρύβαμε κάτω από το χαλί τα τελευταία 25 χρόνια, τονίζει ο Ευθύμιος Λέκκας

Κυκλάδες: Πρωινό ξύπνημα στους -2 βαθμούς στην Κωμιακή (!!!!), παγετός στο δρόμο (video)

Η πιο κρύα ημέρα στις Κυκλάδες ξημέρωσε. Δείτε την εικόνα μέσα από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (πίνακας) τι συμβαίνει στην ορεινή Νάξο (video)

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Αμοργός: Δεμένος στα Κατάπολα ο “Σκοπελίτης” λόγω καιρικών συνθηκών

Ανεκτέλεστο το σημερινό (22/02) δρομολόγιο του Express Skopelitis λόγω καιρικών συνθηκών - Πότε θα πραγματοποιηθεί

Πρόταση ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει “κέικ λεμονιού με κραμπλ αμυγδάλου-πετιμεζιού”

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού που συνδυάζεται με ένα τραγανό αμυγδαλένιο μείγμα και αποκτά και ελαφρά φρουτώδη νοστιμιά από το πετιμέζι που περιέχει

Τρίποδες: Αποκριάτικος χορός με Μελεμένη – Χανιώτη

Σάββατο Βράδυ και έξοδος στις Τρίποδες. Ποιος ο λόγος;

Κυκλάδες: Στη Σύρο θα βρεθούν αύριο Χατζηδάκης και Βρούτσης

Η κοπή της πίτας από την ΔΕΕΠ Κυκλάδων και ΔΗΜΤΟ Σύρου φέρνει στη Σύρο τους Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)