Το χρέος κάθε τοπικής κοινωνίας να καταγράψει και να προστατέψει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της, πήρε σάρκα και οστά στο Δήμο Αμοργού με την δυναμική υποστήριξη και χρηματοδότηση από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέσω του προγράμματος Cycladic Identity.
Το Δεκέμβριο του 2021, ο Δήμος Αμοργού αγκάλιασε την «Καταγραφή Παραδόσεων Αμοργού», με οπτικοακουστικά μέσα. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του πολιτικού μηχανικού Νικόλαου Νομικού που υποστηρίχτηκε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μεριά, Νικόλαο Νομικό και υλοποιήθηκε από τη ΔΗΚΕΑ.
Αρχικά καταγράφηκε η παράδοση της Κάτω Μεριάς Αμοργού. Με ένα μοναδικό και συναρπαστικό τρόπο, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό που έφτασε τις 17 ώρες, γηραιοί Αμοργιανοί και Αμοργιανές περιέγραψαν μια ζωή γεμάτη αγάπη, δυσκολίες και αξιοσύνη.
Στη συνέχεια ο Δήμος Αμοργού μέσω της Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμοργού πρότεινε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης να χρηματοδοτήσει μέσω του Cycladic Identity το πρόγραμμα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Αμοργός – Καταγραφή Παραδόσεων» που αφορά όλα τα χωριά της Αμοργού.
Η υλοποίηση του προγράμματος ξεδιπλώνει στα μάτια του θεατή ένα υπέροχο κόσμο μέσα από τις καταπληκτικές διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων, γράφονται νέες σελίδες ιστορίες, σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε «Μέσα από τη βιωματική μετάδοση η γνώση και η εμπειρία γίνονται κληρονομιά που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Με σύγχρονα μέσα, οι μαρτυρίες γυναικών και ανδρών σε κάθε χωριό της Αμοργού, διασώζουν τον ανεκτίμητο πλούτο ιστορίας και παραδόσεων όλου του νησιού.
Ευχαριστώ το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που μέσω του Cycladic Identity αγκάλιασε και υλοποίησε το όραμα μας. Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα του αγαπητού φίλου της Αμοργού Παύλου Μελά για την εξαιρετική τους δουλειά.
Είμαι ευγνώμων σε όλους τους νέους και τις νέες της Αμοργού και στους Συλλόγους που συνέδραμαν εθελοντικά στην υλοποίηση του προγράμματος καθώς και στους συνεργάτες μου. Η Αμοργός συνεχίζει το δρόμο που της αξίζει τιμώντας το παρόν και της ιστορία της.»
Δείτε ΕΔΩ το video