Είναι γεγονός.. Από χθες Παρασκευή 19 Ιουλίου, το Φάβα Αμοργού αναγνωρίζεται με κάθε επισημότητα ως Φάβα Αμοργού ΠΟΠ...
Κι αυτό γιατί εντάχθηκε ατα Ευρωπαϊκά προϊόντα προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ. Η ονομασία του προϊόντος «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou» αναφέρεται στους αποξηραμένους, αποφλοιωμένους και σχισμένους σπόρους του φυτού μπιζέλι Pisum sativum. Πρόκειται για έναν τοπικό πληθυσμό μπιζελιού που καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού από τις αρχές του περασμένου αιώνα και ο οποίος έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά καλά στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού.
Όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από την καλλιέργεια (προετοιμασία του εδάφους, σπορά, άρδευση, εφαρμογή λιπάσματος, βοτάνισμα, φυτοπροστασία) έως τη συγκομιδή και την ξήρανση του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής σπόρων για το επόμενο έτος, πρέπει να πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
Η γεωγραφική περιοχή ορίζεται ως το νησί της Αμοργού, καθώς το φυτό που παράγει τον αρακά γνωστό ως «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou» καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού. Διοικητικά, η Αμοργός ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η ξηροκαλλιέργεια του προϊόντος ‘Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou’ είναι δυνατή χάρη στην εμπειρία των τοπικών παραγωγών όσον αφορά τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες στο νησί της Αμοργού και το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί τοπικός πληθυσμός μπιζελιών. Αυτοί οι παράγοντες δίνουν επίσης στο τελικό προϊόν τα διακριτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.
Το Pisum sativum, το οποίο παράγει τον αρακά γνωστό ως «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou», καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού από τις αρχές του περασμένου αιώνα για να καλύψει βασικές διατροφικές ανάγκες, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, όπως το νησί της Αμοργού, η ανθρώπινη επιβίωση εξαρτιόταν από τη δυνατότητα κάλυψης διατροφικών αναγκών από τοπικές πηγές.
Σήμερα «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou» εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο θρεπτικές και οικονομικές επιλογές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, ο αρακάς χρησιμοποιείται για την παρασκευή φάβας, ενός πολύ γνωστού και ευρέως διαδεδομένου πιάτου στο νησί
Αναλυτικά…
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, και ιδίως το άρθρο 52 παράγραφος 2,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1) Σύμφωνα με το άρθρο 90 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2024/1143 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,
[2] με τον οποίο καταργήθηκε ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 εξακολουθεί να εφαρμόζεται στις αιτήσεις καταχώρισης γεωγραφικών ενδείξεων που ελήφθησαν από την Επιτροπή και δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενστάσεις πριν από τις 13 Μαΐου 2024.
Σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, η αίτηση που κατέθεσε η Ελλάδα για την καταχώριση της ονομασίας «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou» ως προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(3) Δεδομένου ότι δεν έχει κοινοποιηθεί καμία δήλωση ένστασης στην Επιτροπή βάσει του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, η ονομασία «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou» πρέπει να καταχωρισθεί,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1 Καταχωρίζεται η ονομασία «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou» (ΠΓΕ).
Άρθρο 2 Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος
Με πληροφορίες από τη σελίδα cibum.gr