Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός: Η τοποθέτηση του Δήμου σχετικά με το Χωροταξικό (ΣΧΟΟΑΠ)

Αμοργός: Η τοποθέτηση του Δήμου σχετικά με το Χωροταξικό (ΣΧΟΟΑΠ)

|

“… Ο Δήμος (σ.σ. Αμοργού) σε καμία περίπτωση δεν είχε ενημέρωση πριν ή και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου για την ανωτέρω αλλαγή του κειμένου. Μάλιστα ο κος Δήμαρχος και ο επιβλέπων μηχανικός της μελέτης κος Χάλαρης Γιώργος συμμετείχαν διαδικτυακά κατά την έναρξη της συνεδρίασης και δεν τους αναφέρθηκε τίποτα σχετικό (δεν επιτρεπόταν η παράσταση καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης). Επίσης ο ίδιος ο πρόεδρος του συμβουλίου σε επικοινωνία με την τεχνική υπηρεσία πριν το συμβούλιο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα θα πήγαιναν καλά και δεν θα είχαμε πρόβλημα. Τα παραπάνω προκύπτουν και από τα πρακτικά της συνεδρίασης που ζητήσαμε και μας απεστάλησαν εκ των υστέρων…”

Ποιος τα αναφέρει αυτά; Μα ο Δήμος Αμοργού σε σχετική ενημέρωση προς τους πολίτες του νησιού για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ). Καταλήγει δε λέγοντας “Από τα παραπάνω καθίσταται πλήρως σαφές ότι ο Δήμος Αμοργού και οι υπηρεσίες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την επίμαχη διάταξη, ενώ αντίθετα ήταν ο Δήμος που ενώ δεν είχε καμία ενημέρωση διαπίστωσε το πρόβλημα και κίνησε τις διαδικασίες για την σχετική προσφυγή”.

Αναλυτικά… 

“Με αφορμή διάφορα σχόλια και ανακρίβειες που κυκλοφορούν τελευταία αναφορικά με το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους πολίτες σχετικά με το θέμα.

Όπως είναι γνωστό στις 26-6-2023 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 539Δ η απόφαση έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Αμοργού. Είχε προηγηθεί η αποστολή της σχετικής μελέτης από το Δήμο στην αρμόδια υπηρεσία,η οποία είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με έδρα τη Σύρο. Η εν λόγω υπηρεσία αφού διαμόρφωσε το κείμενο της μελέτης σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις – γνωμοδοτήσεις των διάφορων υπηρεσιών, εισήγαγε τη μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ προς έγκριση στο αρμόδιο συμβούλιο που είναι το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) Α Περιφερειακής Ενότητας Σύρου που ήταν υπεύθυνο για την τελική έγκριση.

Σε αυτό το σημείο κρίνεται σκόπιμο να κάνουμε την εξής διευκρίνηση : Την τελική απόφαση για το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο-χάρτες του ΣΧΟΟΑΠ και το οποίο δημοσιεύεται σε ΦΕΚ την έχει το ανωτέρω συμβούλιο και όχι ο Δήμος.

Στο κείμενο που έστειλε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προς το ΣΥΠΟΘΑ προς έγκριση, στο κεφάλαιο Π4.4 Ζώνες κινήτρων και εν γένει πολεοδομικών μηχανισμών στην παράγραφο 5 αναφερόταν τα εξής : “Στην ίδια φιλοσοφία προτείνεται η υιοθέτηση των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. Β του 10-5/17-5-2002 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 402Δ) που αναφέρονται σε μορφολογικούς και κατασκευαστικούς περιορισμούς (που ισχύει για την εκτός σχεδίου περιοχή) στους υφιστάμενους και στους νέους οικιστικούς υποδοχείς με στόχο την προστασία του δομημένου πολεοδομικού ιστού και τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος που θα αναδεικνύει τα παραδοσιακά στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Η παρούσα ρύθμιση αφορά νέες οικοδομικές άδειες και τίθεται σε ισχύ μετά την δημοσίευση του παρόντος”. Δηλαδή στο σημείο αυτό του κειμένου του ΣΧΟΟΑΠ ο μελετητής έθετε κάποιους επιπλέον περιορισμούς για τα νέα κτίρια εντός οικισμών όπως αυτοί ήδη ίσχυαν στην εκτός σχεδίου δόμηση θέλοντας να προστατέψει περαιτέρω τους οικισμούς και την αρχιτεκτονική τους.Οι περιορισμοί αυτοί αφορούσαν μόνο μορφολογικούς και κατασκευαστικούς κανόνες όπως π.χ. υποχρέωση διάσπασης όγκων, χωριάτικο σοβά, κανόνες για τα κουφώματα κ.α.

Νάξος - Αμοργός
Νάξος – Αμοργός

Όμως το τελικό κείμενο μετά την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ (3η συνεδρίαση 2023 στις 9-6-2023) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ539Δ αναφέρει στο αντίστοιχο σημείο : “Ισχύουν οι διατάξεις των παρ. Α και παρ. Βτου άρθρου 2 του 10-5/17.5.2002 π.δ/τος (Δ΄ 402) που αναφέρονται σε μορφολογικούς και κατασκευαστικούςπεριορισμούς (που ισχύει σήμερα για την εκτός σχεδίουπεριοχή) στους υφιστάμενους και στους νέους οικιστικούς υποδοχείς με στόχο την προστασία του δομημένου πολεοδομικού ιστού και την δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος που θα αναδεικνύει τα παραδοσιακά στοιχεία της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής. Η παρούσα ρύθμιση αφορά νέες οικοδομικές άδειες και τίθεται σε ισχύ μετά από την δημοσίευση του παρόντος”.

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς η διαφορά μεταξύ των 2 κειμένων είναι ότι στο τελικό κείμενο προστέθηκε η παρ. Α. Στην παράγραφο Α του ΦΕΚ402Δ μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι η μέγιστη δόμηση κάθε άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου είναι 150 μ2 και τα κτίσματα να είναι μονώροφα. Δηλαδή με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη πλέον η μέγιστη δόμηση σε κάθε οικόπεδο εντός όλων των οικισμών της Αμοργού είναι 150 μ2 και μόνο ισόγεια κτίσματα. Όπως καταλαβαίνει κανείς τα παραπάνω δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην δόμηση του νησιού, ενώ είναι σαφές ότι σε κάθε περίπτωση δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα των οικισμών (αφού π.χ. σε όλους τους οικισμούς υπάρχουν παλιά διώροφα κτίσματα).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε τα εξής : Ο Δήμος σε καμία περίπτωση δεν είχε ενημέρωση πριν ή και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου για την ανωτέρω αλλαγή του κειμένου. Μάλιστα ο κος Δήμαρχος και ο επιβλέπων μηχανικός της μελέτης κος Χάλαρης Γιώργος συμμετείχαν διαδικτυακά κατά την έναρξη της συνεδρίασης και δεν τους αναφέρθηκε τίποτα σχετικό (δεν επιτρεπόταν η παράσταση καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης). Επίσης ο ίδιος ο πρόεδρος του συμβουλίου σε επικοινωνία με την τεχνική υπηρεσία πριν το συμβούλιο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα θα πήγαιναν καλά και δεν θα είχαμε πρόβλημα. Τα παραπάνω προκύπτουν και από τα πρακτικά της συνεδρίασης που ζητήσαμε και μας απεστάλησαν εκ των υστέρων. Σε αυτά αναφέρεται στις 2 τελευταίες σελίδες ότι το σχέδιο εγκρίνεται ομόφωνα ως έχει, με επιπλέον τις εξής προσθήκες, μία εκ των οποίων (η υπ’ αριθμ. 5 προσθήκη) είναι η επίμαχη. Επιπλέον κανένας από το συμβούλιο δεν ενημέρωσε το Δήμο μετά τη συνεδρίαση για την αλλαγή αυτή. Η επίμαχη αλλαγή διαπιστώθηκε μετά την έκδοση του ΦΕΚ από την αρχιτέκτονα μηχανικό του Δήμου Λίλιαν Γαρυφαλλίδου και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Λουδάρο Γιώργο κατά τη ανάλυση των διατάξεων του κειμένου του ΣΧΟΟΑΠ.

Κατόπιν των ανωτέρω ο Δήμος κατανοώντας το πρόβλημα και θεωρώντας ότι η ανωτέρω διάταξη όπως τελικά διαμορφώθηκε είναι απαράδεκτη και ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει προχωρήσει τη διαδικασία κατάθεσης προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της επίμαχης διάταξης. Η προσφυγή συνοδεύεται και με τη σχετική αίτηση αναστολής της συγκεκριμένης διάταξης.

Από τα παραπάνω καθίσταται πλήρως σαφές ότι ο Δήμος Αμοργού και οι υπηρεσίες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την επίμαχη διάταξη, ενώ αντίθετα ήταν ο Δήμος που ενώ δεν είχε καμία ενημέρωση διαπίστωσε το πρόβλημα και κίνησε τις διαδικασίες για την σχετική προσφυγή”.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

«Ζωολογικός Ήχος»: Παιδιά, τραγούδια και φαντασία στον Πύργο Μπαζαίου με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια για ζώα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νάξου.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.