Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός: Γαλλική "παρέμβαση" στη διαβούλευση σχετικά με το νέο λιμάνι

Αμοργός: Γαλλική “παρέμβαση” στη διαβούλευση σχετικά με το νέο λιμάνι

|

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Αμοργό το σχέδιο του δήμου σχετικά με την επέκταση του λιμανιού στα Κατάπολα για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων πλοίων και μικρού μεγέθους κρουαζιέρας και τη δημιουργία νέας περιφερειακής οδού.

Σημαντική μερίδα της τοπικής κοινωνίας υποστηρίζει ότι αυτά τα έργα είναι εκτός κλίμακας και προωθούν ένα μοντέλο τουριστικοποίησης του νησιού. Από την πλευρά του ο δήμος υποστηρίζει ότι το έργο δεν αφορά κανονικά κρουαζιερόπλοια, ενώ η περιφερειακή οδός είναι απαραίτητη για να μην υποβαθμίζεται ο οικισμός από την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ενδιαφέρον είναι ότι το σχετικό θέμα έχει φτάσει έως τη Γαλλία. Και πρόσφατα δημοσιεύτηκε άρθρο στην ιστοσελίδα lechotouristique.com με τίτλο ” Αμοργός: Το νέο λιμάνι για τη κρουαζιέρα χωρίζει το ελληνικό νησί”

Τι διαβάζουμε εκεί; 

Αποκαλύφθηκε στους Γάλλους τουρίστες το 1988 από την ταινία του Luc Besson Le Grand Bleu, η Αμοργός είναι πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά για τους Γάλλους. Ωστόσο, το νησί, του οποίου τα τρία κύρια τουριστικά αξιοθέατα είναι τα Κατάπολα, η Αιγιάλη και η Χώρα, είναι προσβάσιμο μόνο με πλοίο. Και ένα νέο μεγάλο έργο στοχεύει να επιτρέψει την άφιξη κρουαζιερόπλοιων στο μικρό λιμάνι των Καταπόλων.

Ο δήμος εύχεται πράγματι την επέκταση του λιμανιού των Καταπόλων και τη δημιουργία νέας παράκαμψης. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νησιού θεωρεί ότι τα έργα αυτά είναι δυσανάλογα και προωθούν ένα ολοένα και πιο τουριστικό μοντέλο του νησιού. Από την πλευρά του, το δημαρχείο υποστηρίζει ότι το έργο δεν αφορά κανονικά κρουαζιερόπλοια. Και ότι ο περιφερειακός δρόμος είναι απαραίτητος για να μην υποβαθμίζεται ο οικισμός από την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η Αμοργός θέλει μεγαλύτερα σκάφη
Από την πλευρά του, το δημαρχείο υπερασπίζεται το διπλό του έργο, σε τοπική εφημερίδα (σ.σ. εννοεί την “Καθημερινή”): «Οι υπάρχουσες λιμενικές εγκαταστάσεις του λιμανιού των Καταπόλων σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1980 και αποτελούνται από μια προβλήτα μήκους 61 μέτρων, κατά μήκος της οποίας ένα μόνο πλοίο μπορεί να αράζω. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις επιβατών και τα οχήματα προς φόρτωση είναι σταθμευμένα στον παραλιακό δρόμο, αναγκάζοντας τους επιβάτες να «σκαρφαλώνουν» ανάμεσα στα οχήματα, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα. Όταν ελλιμενίζονται τα πλοία, υπάρχει μεγάλο μποτιλιάρισμα οχημάτων στον παραλιακό δρόμο, εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδο από τον οικισμό. »

Με τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων, το δημαρχείο επιθυμεί να «δέσει» μεγαλύτερα πλοία, όπως το «Blue Star Delos» (περισσότερα από 2000 άτομα). «Θα δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις για να εξυπηρετήσουμε κρουαζιέρες μικρής κλίμακας, δηλαδή για πλοία με 50 έως 200 επιβάτες», εξηγεί.

Οι κάτοικοι μάλλον κατά
Η κοινή γνώμη είναι μάλλον αρνητική. Από τα περισσότερα από 300 σχόλια που υποβλήθηκαν από ντόπιους πολίτες, τα περισσότερα είναι αρνητικά . Πολλοί πιστεύουν ότι τα έργα θα οδηγήσουν στην έλευση του μαζικού τουρισμού στην Αμοργό.

«Η Αμοργός βαδίζει με αργά, αλλά σταθερά βήματα προς αυτό που ονομάζεται “υπερτουρισμός”, με μοναδικό οδηγό την άναρχη ανάπτυξη και έναν ιδιότυπο μικρομεγαλισμό, που οδηγούν νομοτελειακά στην καταστροφή του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος», αναφέρει ο Βαγγέλης Δεσποτίδης. «Τα Κατάπολα θα υποβαθμιστούν τουριστικά καθώς από ένα γραφικό, κυκλαδίτικο λιμάνι θα γίνουν ένα λιμάνι “υψηλών” ροών», τονίζει ο Γιώργος Δαμίγος.

Στα κοινωνικά δίκτυα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Voyageurs du Monde Ζαν Φρανσουά Ριάλ ήταν αγανακτισμένος με την είδηση. «Αυτό το έργο είναι τριπλά θανατηφόρο», λέει. Η Αμοργός είναι μικρή, αυθεντική και ακατάλληλη για μαζικό τουρισμό. Αυτό το έργο θα παραμορφώσει αυτό το μικρό λιμάνι. Όλα τα έργα disneylandization βλάπτουν τον τουρισμό. Αυτό το έργο είναι μια πολύ κακή ιδέα για το τι ακριβώς δεν πρέπει να γίνει για τον ενάρετο και μη ληστρικό τουρισμό. » 

Αμοργός - Κατάπολα
Αμοργός – Κατάπολα

Και από το …Λούβρο 

Ομως ακόμη πιο ηχηρή είναι η παρέμβαση του Πάολο Νανταλίνι, διευθυντής στο Μουσείο του Λούβρου και καθηγητής της Σχολής Κοντέ στο Παρίσι όπου αναφέρει:

“Από την εποχή που εργαζόμουν στο Μουσείο της Δήλου (1983 – 1984) είχα ακούσει για την Αμοργό από αυτούς που είχαν την τύχη – μέσω της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών – να πάρουν αποστολές για αρχαιολογικές έρευνες υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας κυρίας Λίλας Μαραγκού.

Χρειάστηκε να περιμένω το 2004 για να γνωρίσω επιτέλους κι εγώ αυτό το νησί που έκτοτε έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου.

Πραγματικά η Αμοργός επέτυχε να κρατήσει ατόφιο τον χαρακτήρα της έως σήμερα χάρη στις προσωπικότητες που γεννήθηκαν εκεί. Ο τοπικός χαρακτήρας του νησιού που ύμνησε ο Λα Καριέρ κινδυνεύει να καταστραφεί από τα μελλοντικά έργα για τα οποία γινεται λόγος από τις 24 Μαρτίου.
Πώς είναι δυνατόν να δεχτεί κανείς την αναστάτωση σε ό τι έχει απομείνει όσον αφορά την τοπική οικονομία, την καταστροφή του θαλάσσιου βυθού καθως και των μοναδικών τοπίων, κι ακόμη, του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ;
Δυσκολεύομαι να παραδεχτώ ότι οι Αμοργιανοί επιθυμούν πράγματι να ακολουθήσουν το παράδειγμα τών γειτονικών νησιών όπως π. χ. η Μύκονος, η Σαντορίνη ή η Πάρος με αποτέλεσμα να καταστρέψουν ό τι αποτελεί τον νησιωτικό χαρακτήρα με σκοπό να ακολουθήσουν το “όνειρο του τουρισμού”. 

Να σημειώσουμε τέλος ότι στην εν λόγω διαβούλευση που κράτησε ελάχιστες ημέρες (και μάλιστα εντός τριημέρου αργίας) υπάρχουν τέσσερις προτάσεις για το νέο λιμάνι. Η 4η προέρχεται από μηχανικούς, οι οποίοι όμως διαψεύθουν ότι έχουν καταθέσει μία τέτοια πρόταση…

Υγ. Μπορείτε εδώ να δείτε τα σχόλια σχετικά με τη διαβούλευση

Διαβούλευση για τις λιμενικές μελέτες των Καταπόλων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Πανελλαδικές 2023 – ΓΕΛ: Εξετάζονται σήμερα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

Τρίτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων σήμερα, Πέμπτη, για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, οι οποίοι εξετάζονται πλέον σε μαθήματα Προσανατολισμού.

Εκλογές 2023 – Θαλ. Καραμολέγκου: “Ας προσλάβουμε τον Πήτερ Παν να κάνει τις μετακομιδές ασθενών”

Αρθρο της υποψήφιας βουλευτή Κυκλάδων Θαλλελαίας Ιακωβίνας Καραμολέγκου με τίτλο "Το ΕΚΑΒ σε ρόλο ατροπού"

Σύμη – Λ. Παπακαλοδούκας: “Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού ασθενοφόρου”

Σύμη: «Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού» – Τι λέει στο enikos.gr ο δήμαρχος για το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Ταξίδι εξοικείωσης σε Κέα και Σίφνο μέσω ΕΟΤ

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα, Κέα και Σίφνο για αφιέρωμα στη Γαλλική τηλεόραση

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό