Η νομιμοποίηση μιας παράνομης οδού που οδηγεί σε ένα ναΐσκο στην Αμοργό διχάζει την τοπική κοινωνία. Από τη μια πλευρά υπάρχει η άποψη ότι οι παράνομες διανοίξεις δρόμων οδηγούν νομοτελειακά στην καταστροφή του τοπίου και σε περισσότερη εκτός σχεδίου δόμηση. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος δρόμος εξυπηρέτησε τη σωτήρια συντήρηση του ναΐσκου και τίποτα περισσότερο.
Ο λόγος για τον παράνομο δρόμο που οδηγεί στον ναό Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στη θέση Κάψαλα, λίγο βορειότερα της Χοζοβιώτισσας. Η τελευταία παράνομη διάνοιξη πραγματοποιήθηκε το 2020, την περίοδο του κορωνοϊού.
Κάτοικοι του νησιού κατήγγειλαν την υπόθεση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποίησε αυτοψία από την οποία προέκυψε ότι οι εργασίες ήταν παράνομες. Η υπηρεσία ζήτησε από τον Δήμο Αμοργού την αποκατάσταση του δρόμου και τότε o δήμος υποστήριξε ότι ο δρόμος είχε διανοιχθεί ως εργοταξιακός, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης του ναΐσκου, με τη βοήθεια ιδιωτικής χορηγίας («Αιγέας ΑΜΚΕ»).
Στην υπόθεση ενεπλάκη ο Συνήγορος του Πολίτη, στον οποίο όμως ο Δήμος Αμοργού αρνιόταν να απαντήσει. Ως αποτέλεσμα, στις αρχές του έτους ο Συνήγορος παρέπεμψε την υπόθεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για πειθαρχικό έλεγχο.
Ο δήμος, παρότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διάνοιξη της οδού, κατέθεσε αίτημα για τη νομιμοποίησή της στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νοτίου Αιγαίου του ΥΠΠΟ, η οποία θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες. Υπόμνημα κατά της νομιμοποίησης κατέθεσε ο Σύλλογος για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «Νήσος Αμοργός». Σύμφωνα με το υπόμνημα, ο δρόμος οδηγεί στην καταστροφή του τοπίου σε ένα παρθένο μέρος.
«Υποβάλαμε το αίτημα γιατί αυτό μας ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Υπάρχει χορηγία και για την αποκατάσταση του μονοπατιού και τη διαμόρφωση του δρόμου ωραία, με αναβαθμίδες, πλακόστρωση κ.λπ. Δεν προκαλείται ζημιά, απλά γίνεται επισκέψιμος ο ναός, που σώθηκε χάρη στον δρόμο», λέει ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Καραΐσκος.
Μιλώντας στην «Καθημερινή», πηγές του ΥΠΠΟ επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό του δημάρχου και χαρακτήρισαν «εξωφρενική» την άποψη που έχει ακουστεί στο νησί, ότι προωθείται σιγά σιγά η διάνοιξη δρόμου προς το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, που αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο του νησιού. Σημείωσαν δε ότι χάρη στη χορηγία σώθηκε ένα συγκρότημα (ναός, αγροτική εγκατάσταση, κατοικία) που ανήκει στο μοναστήρι, έχει σημαντικές τοιχογραφίες και αποτελεί πολιτιστικό κεφάλαιο για την Αμοργό.