Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός - Αν. Γαβαλά: "Η αντιπρόταση μας, σέβεται απόλυτα το περιβάλλον, και...

Αμοργός – Αν. Γαβαλά: “Η αντιπρόταση μας, σέβεται απόλυτα το περιβάλλον, και δίνει λύσεις στις πραγματικές μας ανάγκες”

|

” Όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα βελτιώσεων στον λιμένα Καταπόλων, όχι όμως αυτής της έκτασης και της έντασης. Η αντιπρόταση μας, σέβεται απόλυτα το περιβάλλον, τον παραδοσιακό οικισμό και δίνει λύσεις στις πραγματικές μας ανάγκες. Επιπροσθέτως θέλουμε να έχουμε λόγο στον τόπο μας και όχι να προσφεύγουμε σε υποτιθέμενες λύσεις που υποκινούνται από συμφέροντα εταιριών, όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή την στιγμή σε πολλά λιμάνια ανά την Ελλάδα, που παραχωρούνται για εκμετάλλευση σε εταιρίες…..”

Μέρος της ανακοίνωσης – απάντησης που δόθηκε στη δημοσιότητα και μέσα από τη σελίδα μας (naxospress.gr) από την Αννα Γαβαλά Δημοτική Σύμβουλο του συνδυασμού “Νέα Πνοή” του Δήμου Αμοργού.

Οπως είναι γνωστό πρόσφατα, ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, έδωσε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” (σ.σ. την μεταφέραμε μέσω του Naxospress) για το σημαντικό θέμα των εργασιών αναβάθμισης που σχεδιάζονται για το λιμάνι των Καταπόλων. Δηλώσεις που προκάλεσαν ουκ ολίγα σχόλια κυρίως στα social media.

Η δημοτική σύμβουλος όμως του συνδυασμού “Νέα Πνοή”, Άννα Γαβαλά (σ.σ. έχει διατελέσει πρόεδρος δημοτικού διαμερίσματος Καταπόλων(2003-2007) και αντιδήμαρχος (2007-2008) και (2015-2019)) προχώρησε σε αποστολή ανοιχτής επιστολής για τις παρεμβάσεις στο λιμάνι, με κύρια ένσταση ότι αυτές, “προσβάλουν κι αλλοιώνουν τον παραδοσιακό οικισμό”.

Ας δούμε όμως το σύνολο της επιστολής από την Κα Αννα Γαβαλά… 

Με ιδιαίτερη έκπληξη και ανησυχία, ενημερωθήκαμε  για το περιεχόμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραϊσκος, δεδομένου ότι επικρατεί εύλογη ανησυχία ιδιαιτέρως  στην  κοινωνία των Καταπόλων για τις λιμενικές εγκαταστάσεις, που εκφράστηκε και στην διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023 κατά την οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάτοικοι και φορείς τοποθετήθηκαν αρνητικά επί των τεσσάρων προτάσεων του μελετητή.

Υπογραμμίζοντας ότι τέτοιας κλίμακας έργα δεν εναρμονίζονται με τον παραδοσιακό οικισμό των Καταπόλων.

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Είναι απαραίτητη η άμεση δημιουργία λιμενικών υποδομών με βάση την ασφάλεια”

Μετά το πέρας ενός χρόνου και πλέον, η Δημοτική Αρχή υποβάλει προς την Δημοτική Επιτροπή στις 12/8/2024 την μελέτη παραλαβής των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα Καταπόλων, χωρίς επί της ουσίας να προκύπτουν αλλαγές τροποποιήσεις από τις προηγούμενες προτάσεις.

Εμμένει στις θέσεις της για παρεμβάσεις τέτοιας έκτασης οι οποίες προσβάλουν κι αλλοιώνουν τον παραδοσιακό οικισμό των Καταπόλων, συνεχίζοντας να συνδέει τις όποιες παρεμβάσεις με την περιφερειακή οδό από την παραλία Κάτω Ακρωτήρι, καταστρέφοντας την, εισβάλοντας σε αρχαιολογική ζώνη στην περιοχή της Μινώας και φυσικά δημιουργεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν με την πλαγιοδέτηση κρουαζιερόπλοιων εντός του λιμένα. Εντέχνως αποκρύπτεται η τοποθέτηση κρουαζιερόπλοιου επί του σχεδίου, καθώς και η χάραξη της περιφερειακής οδού όπου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρότασης αυτής, όπως φαίνεται σαφώς στο Δελτίο Τύπου  του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ούτε ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει προηγηθεί, όπως προβλέπεται, ούτε διαβούλευση έχει γίνει επί της πρότασης αυτής, παρά μόνο μια ενημέρωση κατά τον μήνα Μάρτιο του 2024, όπου οι κάτοικοι των Καταπόλων εξέφρασαν και πάλι τις αντιρρήσεις τους επί της πρότασης.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση παραλαβής της εν λόγω μελέτης από την Δημοτική Επιτροπή  πάρθηκε κατά πλειοψηφία στις 12/8/2024 καθώς τα μέλη της αντιπολίτευσης  η κ. Α. Γαβαλά και η κ. Ε. Ψυχογιού  μειοψήφησαν θέτοντας τις εξής παρατηρήσεις:

«ΟΧΙ , διότι δεν λήφθηκαν υπόψιν οι ενστάσεις στην διαβούλευση και  στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε. Είναι εντός της μελέτης ο περιφερειακός δρόμος που δεν υπάρχει λόγος να εντάσσεται στην μελέτη των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Εισηγούμαστε την παρουσίαση  της μελέτης των λιμενικών εγκαταστάσεων Καταπόλων που έχει εκπονηθεί και ανατεθεί από τον συνδυασμό της αντιπολίτευσης ΝΕΑ ΠΝΟΗ σε δημόσια διαβούλευση  και  να τεθούν και οι δύο μελέτες σε γνώση των δημοτών, πολιτιστικών και επαγγελματικών συλλόγων , σωματείων και αρμοδίως να αποφασίσουμε.»

Ύστερα από  επιστολή που στάλθηκε από τον  συνδυασμό  ΝΕΑ ΠΝΟΗ, προς όλους τους συλλόγους στις 17/8/2024, η πλειοψηφία των συλλόγων τάχθηκε υπέρ της αναβολής και της εκ νέου διαβούλευσης, αναγνωρίζοντας το μέγεθος των παρεμβάσεων που προβλέπονται στην συγκεκριμένη μελέτη.

Ως εκ τούτου ο συνδυασμός ΝΕΑ ΠΝΟΗ θεώρησε αναγκαίο να ζητήσει εγγράφως την σύγκληση Δημοτικού  Συμβουλίου όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, κατά την συνεδρίαση της 18ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/8/2024.

Αμοργός – Κατάπολα: Η επέκταση του λιμανιού προκαλεί αντιδράσεις

Η απάντηση που απέσπασε η αντιπολίτευση επί της αιτήσεως ήταν «απορρίπτεται», για ένα τόσο ξεχωριστό και σοβαρό θέμα.

Αυτό είναι ένα σύντομο ιστορικό, εξηγώντας ακριβώς πώς έχει η κατάσταση, σχετικά με το θέμα “λιμενικές εγκαταστάσεις Καταπόλων Αμοργού”.

Όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα βελτιώσεων στον λιμένα Καταπόλων, όχι όμως αυτής της έκτασης και της έντασης.

Η αντιπρόταση μας, σέβεται απόλυτα το περιβάλλον, τον παραδοσιακό οικισμό και δίνει λύσεις στις πραγματικές μας ανάγκες.

Επιπροσθέτως, θέλουμε να έχουμε λόγο στον τόπο μας και όχι να προσφεύγουμε σε υποτιθέμενες λύσεις που υποκινούνται από συμφέροντα εταιριών, όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή την στιγμή σε πολλά λιμάνια ανά την Ελλάδα, που παραχωρούνται για εκμετάλλευση σε εταιρίες.

Αξίζει να δει κανείς τις ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ που διαδραματίζει τον ρόλο παραχωρητή  της δημόσιας περιουσίας σε εταιρίες.

Είναι λοιπόν εύλογες οι ανησυχίες πλήθους κόσμου, για το μέλλον του τόπου.

Εντούτοις διαβάζοντας κανείς την συνέντευξη του κ. Δημάρχου συμπεραίνει λανθασμένα, ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι έχει την πλήρη αποδοχή της κοινωνίας γι’ αυτό το εγχείρημα.

Ζητάμε την επανεξέταση του θέματος, με δημοκρατικό διάλογο προκειμένου να καταλήξουμε σε έργα κοινής αποδοχής.

Με τιμή

Η Δημοτική Σύμβουλος

Άννα Γαβαλά”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.