Δύο δονήσεις μεγέθους 4, 4 Ρίχτερ, οι οποίες μάλιστα σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα δύο λεπτών, διέκοψαν τη σχετική ανάπαυλα των τελευταίων ωρών στην πολυήμερη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες.
Σύμφωνα με την αυτόματη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και οι δύο σεισμικές δονήσεις ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 17:40 και ο δεύτερος στις 17:42 νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Και το εστιακό βάθος ήταν λίγο κάτω από τα 13 χιλιόμετρα
Το σεισμικό σμήνος που δοκιμάζει τη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, έχει εβδομάδες ή και μήνες προτού οριοστικά εκτονωθεί.
Αυτή είναι πλέον η άποψη που εκφράζει σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, ακόμη και εάν δεν συμφωνεί πλήρως στα αίτια, το εάν θα έχουμε ή όχι σεισμό 6 Ρίχτερ και στο κατά πόσο η πρωτοφανής αυτή σεισμική κρίση συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Και σήμερα οι σεισμοί είναι συνεχείς, αλλά προς το παρόν ασθενείς. Μετά τις δύο δονήσεις 4,2 Ρίχτερ, σε διάστημα ενός λεπτού, περίπου στις 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, οι υπόλοιπες έφτασαν έως και τα 3,4 Ρίχτερ.
Εως το Πάσχα
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια εκτόνωση. Υπάρχει ένα φαινόμενο το οποίο συνεχίζεται με την ίδια ένταση», είπε στη «Ν» ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης.
Ο Δημήτρης Παπανικολάου, κάνει λόγο για «σαφώς πρωτόγνωρο» φαινόμενο που θα διαρκέσει «ως το Πάσχα».
Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανά, η καλντέρα της Σαντορίνης «παραμορφώνεται», καθώς έχει ανυψωθεί και μετακινηθεί και προς δυσμάς αλλά κυρίως προς ανατολάς, λόγω της ανόδου του μάγματος.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης σημείωσε: «Έχουμε τώρα αυτή τη στιγμή μια περίοδο ηρεμίας που ωστόσο πάλι θα διακοπεί με σεισμικότητα. Δεν σταματάνε αυτά τα φαινόμενα από τη μια στιγμή στην άλλη. Ωστόσο, θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή οι κάτοικοι. Έχουμε μιλήσει για διαστήματα εβδομάδων, για να πούμε ότι γίνεται αποκλιμάκωση. Θα πρέπει αυτή η πτώση να είναι διαρκής στον χρόνο».
Τους 16.500 ξεπέρασαν οι σεισμοί που έχουν ανιχνευθεί στον θαλάσσιο χώρο Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ. Στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί.