Τα αιτήματα που κατέθησαν οι εκπρόσωποι της ΟΕΣΑΟΝΝΑ στο Υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με σύνδεση Παροναξίας με την Σάμο και το χειμώνα αλλά και τη πύκνωση των δρομολογίων εντός Κυκλάδων με την επαναδρομολόγηση και 2ου πλοίου
Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου (ΟΕΣΑΟΝΝΑ) στην οδό Λουδοβίκου 1 στον Πειραιά. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου κος Απόστολος Αλιπράντης,εκλεγμένο μέλος της Ομοσπονδίας, αλλά και ο Αντιπρόεδρος κος Γρηγόρης Μαριάνος, όπου κατέθεσαν προς συζήτηση το υπόμνημα το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Στη συνάντηση έδωσαν παρόν εκπρόσωποι από τα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο, Τήνο, Σίφνο, Σέριφο, Κέα, Σαντορίνη, Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη. Οι παραπάνω εκπρόσωποι κατέθεσαν τα προβλήματα των νησιών μας, τα οποία είναι κοινά, με τον μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ να έχει τον πρώτο λόγο, άλλα και με άλλα σημαντικά θέματα όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, το παραεμπόριο και την ενδοκυκλαδική συγκοινωνία.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου – Αντιπάρου ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των μελών του και των πολιτών των νήσων Πάρου και Αντιπάρου, απευθύνεται στον Υπουργό Ναυτιλίας και θέτει τρία σοβαρά ζητήματα τα οποία απασχολούν τα νησιά μας.
Αρχικά σας ζητεί να μεσολαβήσετε ώστε το πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο από Πειραιά προς Ικαρία και Σάμο, να προσεγγίζει στα λιμάνια της Πάρου και της Νάξου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και κατά τους χειμερινούς μήνες.
Τα δύο αυτά νησιά είναι κομβικά για τις Κυκλάδες και μια θετική προσέγγιση στο αίτημα μας εκ μέρους σας, θεωρούμε ότι θα εξυπηρετούσε πέρα από τις εμπορικές συναλλαγές και μεγάλο αριθμό φοιτητών μας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, ταυτόχρονα με τους φαντάρους μας.
Άλλο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που άφορα στις μετακινήσεις αλλά και στο εμπόριο είναι η πύκνωση των δρομολογίων της ενδοκυκλαδικής γραμμής, με την επαναφορά του δευτέρου πλοίου.
Εν συνεχεία σας παρουσιάζουμε το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με το κλείσιμο του Λιμεναρχείου Αντιπάρου. Πριν από 20 χρόνια υπήρχε μόνο ένας λιμενικός, με τον καιρό αυξήθηκαν σε πέντε με επταήμερη πλήρη βάρδια. Σήμερα έχουμε καταλήξει σε δύο που πρέπει να φύγουν λόγω έλλειψης στέγης. Κατόπιν τούτου για θεώρηση και άδεια θα πρέπει οι κάτοικοι της Αντιπάρου να μετακινούνται στην Πάρο , γεγονός που σημαίνει τέσσερα μέσα μεταφοράς και αντίστοιχο χρόνο και έξοδα.
Στα παραπάνω οφείλουμε να συνυπολογίσουμε ότι στο νησί λειτουργεί τοπική γραμμή Ferry, γραμμή ferry Αντιπάρου –Παροικιά , σκάφος ΕΚΑΒ το οποίο εξυπηρετεί όλες τις Κυκλάδες ενώ υπάρχουν 6 τουριστικά σκάφη τα οποία λειτουργούν 10:00 έως 18.00, αλιευτικός στόλος και εκατοντάδες ιστιοπλοϊκά κατά τους θερινούς μήνες.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου ετησίως περίπου 500.000 άτομα μετακινούνται με τα τοπικά Ferry.
Το υπουργείο διαθέτει μόνο 100 ευρώ το μήνα για κτίριο 18τμ. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε έρθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο για περαιτέρω επιχορήγηση στέγασης.. Λόγω των εκλογών όμως το όλο θέμα καθυστέρησε.
Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου επιθυμεί το τωρινό φυλάκιο να ξαναγίνει σταθμός.