Από χθες έχουμε το … πράσινο φως για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στον Ελαιώνα ενώ η ετεροχρονισμένη (7 μήνες στο συρτάρι) απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κου Κοντονή σε ερώτηση του βουλευτή κου Αμυρά (Ποτάμι) δείχνει ότι «ανοίγεται» η συζήτηση για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας
Ξεκινάμε από τα …φρέσκα κουλούρια. Και αυτό έχει να κάνει με την ψήφιση στη Βουλή άρθρου (όλοι πλην Χρυσής Αυγής) που ανοίγει το δρόμος για την αποτέφρωση νεκρών και εντάσσεται στο νομοσχέδιο που αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Στο εν λόγω νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 139 προβλέπεται η αξιοποίηση ενός χώρου στον Ελαιώνα, τον οποίο ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να παραχωρήσει για την κατασκευή του κέντρου αποτέφρωσης νεκρών.
«Η δυνατότητα αυτή είναι συμβατή με το νέο υπό έγκριση σχέδιο προεδρικό διάταγμα των χρήσεων γης, σύμφωνα με το οποίο οι κοινόχρηστοι χώροι στον Ελαιώνα με βάση τις υφιστάμενες χρήσης γης, μπορούν να είναι εν δυνάμει χώροι υποδοχής ΚΑΝ με την ταυτόχρονη προϋπόθεση ότι καλύπτονται οι ανάγκες του ΚΑΝ σε κτίρια και αδόμητους χώρους με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς (συντελεστές δόμησης)» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διάταξη.
Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι πλήρες και δεν χρειάζεται άλλη νομοθετική πρωτοβουλία, πλην των αδειών, ώστε να κατασκευαστεί το πρώτο κέντρο αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα. Το άρθρο ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής πλην της Χρυσής Αυγής.
Ευθανασία…
Και το δεύτερο; Κι αυτό που ενδεχομένως θα προκαλέσει μεγάλη κουβέντα; Εχει να κάνει με την γραπτή απάντηση (με καθυστέρηση επτά μηνών) και ιδιαίτερα ασαφή του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, σε γραπτή ερώτηση του κ. Γ. Αμυρά, και η οποία δίνει την αίσθηση ότι άμεσα θα ανοίξει θέμα επεξεργασίας νομοθετήματος για την ευθανασία.
Η ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού είχε κατατεθεί στις 20 Μαρτίου και η απάντηση του κ. Κοντονή έχει ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2017. Ο υπουργός Δικαιοσύνης στο έγγραφό του που διαβιβάστηκε με επτάμηνη καθυστέρηση στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αποφεύγει επιμελώς να λάβει πολιτική θέση επί του θέματος και παραπέμπει σε συζήτηση που θα γίνει συνολικότερα για το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος επί του παρόντος έχει τη μορφή «σχεδίου» που συνέταξε η αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.
Και όπως αναφέρει… «Σε απάντηση της ερώτησής του κ. Γ. Αμυρά με θέμα «Η ευθανασία στην Ελλάδα», σας γνωρίζουμε ότι την εν λόγω ερώτηση την είχαμε εγκαίρως διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αντικείμενο τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να τεθεί υπόψη των μελών της Επιτροπής. Το εν λόγω σχέδιο Ποινικού Κώδικα παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισημαίνεται ότι θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία. Ο ερωτών βουλευτής θα έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση, με την ιδιότητα του βουλευτή αλλά και του Ελληνα πολίτη», αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Κοντονής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην εκτενή ερώτησή του ο βουλευτής του Ποταμιού έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα: Πρώτον, αν ο υπουργός προτίθεται να νομοθετήσει υπέρ της ευθανασίας και της ιατρικά υποβοπηθούμενης αυτοκτονίας, Δεύτερον, σε ποιό σημείο βρίσκεται ο σχετικός διάλογος της ελληνικής πολιτείας με την Εκκλησία, και Τρίτον, αν υπάρχει διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με την δημιουργία ενός κοινού θεσμικού πλαισίου». Πέραν των σαφών αυτών ερωτημάτων, τα οποία όπως προκύπτει από το διαβιβασθέν στη Βουλή κυβερνητικό έγγραφο, παραμένουν αναπάντητα, ο κ. Αμυράς μεταξύ άλλων αναφέρεται στην περί την αυκτοκτονία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία θεσμική πραγματικότητα η οποία επικρατεί σε ορισμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης, στον Καναδά, την Κολομβία, και σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, για να συμπληρώσει: «Στην ελληνική έννομη τάξη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που να αναφέρονται στα δικαιώματα του ανιάτως πάσχοντος και στις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα «Καθημερινή»