Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται 13.600 άτομα όταν πέρυσι τέτοια εποχή δεν ξεπερνούσαν τις 6.000 – Τι λένε οι Δήμαρχοι των πέντε νησιών
Εκτός ορίων είναι η κατάσταση στα νησιά σε ότι αφορά μετανάστες και πρόσφυγες σύμφωνα με τους εκπροσώπους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που κλήθηκαν στη Βουλή για να καταθέσουν τις απόψεις του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται 13.600 άτομα όταν πέρυσι τέτοια εποχή δεν ξεπερνούσαν τις 6.000.. Οι δομές φιλοξενίας έχουν γίνει για να φιλοξενούν 5.500 άτομα Από τις αρχές Απριλίου έχουν έρθει 2.536 άτομα όταν αντίστοιχα πέρυσι είχαν έρθει 610 άτομα.
Στην Μυτιλήνη είναι εγκλωβισμένα 8.895 άτομα. Πέρυσι το ίδιο διάστημα στο νησί βρίσκονταν 3.050 μετανάστες και πρόσφυγες. Η κυρία Καλογήρου αποκάλυψε ότι στην Μυτιλήνη απασχολούνται 45 άτομα στην υπηρεσία ασύλου. Από αυτούς εξετάζουν τα αιτήματα 18 άτομα, εννέα εκ των οποίων λήγουν οι συμβάσεις τους τις προσεχείς ημέρες. Η υπηρεσία ασύλου στο νησί εξετάσει 12 αιτήσεις την ημέρα όταν μόνο σήμερα ήρθαν 137 μετανάστες οι οποίοι καταθέτουν στο σύνολο τους αιτήματα χορήγησης ασύλου. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατατέθηκαν μόνο στην Μυτιλήνη 4.407 αιτήσεις χορήγησης ασύλου.
Όπως ανέφερε η κυρία Καλογήρου χρειάζονται τουλάχιστον 35 μήνες για να εξεταστούν οι αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. «Πάγια θέση όλων μας ήταν η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ασύλου. Οι αιτήσεις που εκκρεμούν είναι χιλιάδες. Το επίσημο στοιχείο είναι ότι το 2018 κατά το πρώτο τρίμηνο έχουν κατατεθεί στη Λέσβο μόνο 4.400 αιτήσεις ασύλου. Και για την κάθε μέρα που περνά με τις αυξανόμενες ροές που υπάρχουν χρειάζονται πάρα πολλές μέρες. Όσες νομοθετήσεις και αν γίνουν θα μείνουν στα χαρτιά αν δεν συνοδευτούν με την ανάλογη ενίσχυση των υπηρεσιών που εξετάζουν το άσυλο τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό». Επίσης τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας: «Χωρίς τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ χιλιάδες άνθρωποι θα έφταναν κάθε μέρα στις ακτές των νησιών μας. Τώρα σαφώς είναι πολύ λιγότερες οι ροές».
Η κυρία Δήμητρα Σπαθαρίδου από τη Διεθνή Αμνηστία μίλησε για τις τραγικές εικόνες από τη Σάμο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές και υποφέρουν από ψυχολογικές διαταραχές. «Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές. Στη Σάμο η περιοχή είναι γεμάτη αρουραίους. Είδαμε δεκάδες άντρες με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Είδαμε ντόπιους που έχουν δώσει όλη τους την ψυχή για να σώσουν ζωές ,ανθρώπους που έχουν δείξει την ανθρωπιά τους ανοίγοντας τα σπίτια του να βλέπουν τα νησιά τους να κινδυνεύουν λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Οι συνθήκες διαμονής αποτελούν ανοικτή πληγή στα ανθρωπινά δικαιώματα. Κάθε μέρα οι γυναίκες υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση, μας καταγγέλλουν εκπρόσωποι οργανώσεων στους καταυλισμούς της Λέσβου και της Σάμου. Τα νησιά έχουν μετατραπεί από χώρους αλληλεγγύης σε σύγχρονες φυλακές. Οι συνθήκες διαμονής στα νησιά των αιτούντων άσυλο αποτελούν πληγή στα ανθρώπινα δικαιώματα». Η Αμάλ, μια γυναίκα μόνη που ζει στη Μόρια, είπε: «Αν θέλετε να μάθετε τι εστί φόβος, πείνα και κρύο, μην πάτε στη Συρία, ελάτε να μείνετε στο καταυλισμό της Μόριας».
Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελοπουλος δήλωσε: «Με τεράστιο κόπο στεκόμαστε όρθιοι. Η αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Η αστυνομία μας λέει δεν έχουμε δυνάμεις, δεν έχουμε κόσμο, δεν έχουμε βάρδιες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Τα νησιά είναι ένα καζάνι που βράζει δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αναμονή. Δεν μπορεί η κατάσταση να προχωρήσει έτσι, υπάρχει μία προφανής πραγματικότητα. Το νομοσχέδιο για να λειτουργήσει προϋποθέτει την οργάνωση της πολιτείας, τη λήξη των τεχνικών δυσκολιών. Τα ασυνόδευτα παιδιά στη Σάμο είναι 58 αυτή τη στιγμή πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα γιατί τα νησιά δεν μπορούν να προσφέρουν πια υπηρεσίες». Και πρόσθεσε «Οι δήμοι έχουν εισπράξει όλα και όλα 5,5 εκατομμύρια ευρώ από τα 540 εκατομμύρια που προβλέπει η ευρωπαϊκή βοήθεια. Καταλαβαίνετε πως προκαλούνται αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό όταν μαθαίνουν αυτά τα στοιχεία όπως μαθαίνονται και όπως ακούγονται».
Δυσοίωνη είναι και η κατάσταση στον Έβρο σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας. Ο Βασίλης Μαυρίδης εκτίμησε ότι στην περιοχή η κατάσταση θα γίνει σύντομα ανεξέλεγκτη. Είπε ότι περνούν από την Τουρκιά 340 άτομα την ημέρα και υπαινίχθηκε ότι είναι περισσότεροι από την επίσημη καταγραφή. Ζήτησε να ενισχυθούν τα σύνορα, αλλά κυρίως οι υπηρεσίες ασύλου.
Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ελληνικού φόρουμ Προσφύγων. Είπε ότι στα χότ σπότ διαβιούν διακινητές και μέσα από εκεί κάνουν τις δουλειές τους, ενώ μιλώντας για τα κυκλώματα αποκάλυψε ότι κατέβαλε 8.000 ευρώ για να φέρει τη γυναίκα του στην Ελλάδα αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ