Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΤους έπνιξε και πήγε για ...τσιγάρα

Τους έπνιξε και πήγε για …τσιγάρα

|

Πρωτοφανής καταδίκη στη Ρόδο για τους τρεις Σύριους κατηγορούμενους του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι που στοίχισε τη ζωή σε 34 άτομα – Η εισαγγελέας έδρας ανέφερε ότι ο βασικός κατηγορούμενος έφυγε από το πλοίο και βγήκε στη στεριά για να αγοράσει …τσιγάρα 

Βαριές ποινές κάθειρξης που ξεπερνούν συνολικά τα 1770 χρόνια κάθειρξης και χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν τα 3,5 εκατ. ευρώ, «μοιράστηκαν» προχθές στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου οι τρεις Σύριοι κατηγορούμενοι για το ναυάγιο ιστιοφόρου σκάφους που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 34 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά! Ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίστηκε μόνο ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων ηλικίας 36 ετών, ο οποίος μάλιστα κατά την απολογία του αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται και δήλωσε πως κυβερνήτης του σκάφους ήταν ο τρίτος κατηγορούμενος και συμπατριώτης του, ο οποίος ήταν απών.

Ισχυρίστηκε ότι όταν αυτό έμεινε ακυβέρνητο, προσπάθησε να συνδράμει στην διακυβέρνηση του και συγκεκριμένα να επισκευάσει την μηχανή, πολλοί μεταφερόμενοι τον είδαν και θεώρησαν ότι ήταν ο κυβερνήτης. Υποστήριξε ακόμη ότι είχε εργαστεί ως ψαράς και γνώριζε λίγα πράγματα από ναυσιπλοϊα. Τόνισε δε ότι είναι πατέρας ανήλικων παιδιών.

Η εισαγγελέας της έδρας ήταν καταπέλτης στην αγόρευση της υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος, που βρέθηκε να κατέχει μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο και δεν δικαιολόγησε, κολύμπησε στην ακτή φορώντας σωσίβιο, δεν βοήθησε τους υπόλοιπους ακόμη και παιδιά που πνίγονταν, ενώ όταν βγήκε σώος στην ακτή έσπευσε σε περίπτερο να αγοράσει τσιγάρα και εν συνεχεία σε ένα ξενοδοχείο για να ξεκουραστεί.

Κατηγορητήριο

Να σημειώσουμε ότι αρχικά για την  υπόθεση αυτή είχαν συλληφθεί επτά αλλοδαποί σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, όμως τελικά με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου παραπέμφθηκαν μόνο οι τρεις Σύριοι κατηγορούμενοι για: Πρόκληση ναυαγίου εκ προθέσεως από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος κατά συρροή και έκθεση κατά συρροή, μεταφορά στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας από κοινού και κατά συρροή, παράνομη είσοδο στη χώρα και άμεση συνέργεια στη μεταφορά στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος.

Και η απόφαση του δικαστηρίου; Ενοχοι… Στον 36χρονο Μ. Τ. επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 748 ετών, 3 μήνες φυλάκιση και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.290.500 ευρώ. Στο δεύτερο Σύριο κατηγορούμενο Α.S. το δικαστήριο επέβαλλε ποινή κάθειρξης 384 ετών και φυλάκιση 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 898.000 ευρώ και στον τρίτο B. H. επίσης από την Συρία συνολική ποινή κάθειρξης 640 ετών και φυλάκιση 3 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 1.290.500 ευρώ Και οι τρεις κατηγορούμενοι θα εκτίσουν βάση νομοθεσίας τα 25 έτη έκαστος, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε οι εφέσεις τους να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Το ιστορικό

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 ανοικτά του Φαρμακονησίου και είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον και συγκίνηση. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το ιστιοφόρο σκάφος «SUMMER BREEZE» ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια «φορτωμένο» με ανθρώπινες ψυχές που αναζητούσαν να φύγουν μακριά από τον εφιάλτη του πολέμου και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2015, το σκάφος πλησίαζε κοντά στο Φαρμακονήσι όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες φέρεται να ανετράπη με αποτέλεσμα οι τουλάχιστον 127 πρόσφυγες που επέβαιναν σε αυτό να βρεθούν μέσα στη θάλασσα. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από αλλοδαπό ότι, ο ίδιος και ικανός αριθμός ατόμων, επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και αιτούν συνδρομή.

Άμεσα, κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κινητοποιήθηκαν Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο (02) ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Το σκάφος ήταν βυθισμένο και αναποδογυρισμένο και βρισκόταν περίπου δύο μέτρα από την ακτή και σε βάθος περίπου 4 μέτρων. Από το ναυάγιο, διασώθηκαν 99 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν είχε συμπεριληφθεί στη τελική καταμέτρηση.

Οι διασωθέντες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν στη Ρόδο με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου σε «βαρύ» κλίμα θλίψης και οδυρμού έγινε ταυτοποίηση και νεκροψία-νεκροτομή.επρόκειτο για συνολικά 34 άτομα  και ειδικότερα 4 βρέφη, 5 ανήλικα κορίτσια και 6 ανήλικα αγόρια, 10 γυναίκες και 9 άνδρες!

Με πληροφορίες από τη Εφημερίδα «Δημοκρατική»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος εκτός σεζόν: Όταν ο τουρισμός φεύγει και τα βράδια γεμίζουν με ησυχία

Καθώς οι τουρίστες φεύγουν, η Νάξος επιστρέφει στον δικό της ρυθμό. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα φώτα χαμηλώνουν και το νησί ξαναβρίσκει τη φωνή της σιωπής.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Ο κυρ Θόδωρας και τα donats του Αγίου Προκοπίου, 31 καλοκαίρια σε μία παραλία

Στην άμμο της Νάξου, ο ήχος «donuts, βρε donuts» δεν είναι απλώς κάλεσμα για λουκουμάδες, είναι η φωνή του ίδιου του καλοκαιριού. Μια ιστορία με αλάτι, ιδρώτα και πολλή αγάπη.