Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΤήνος - Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου - Τήνου: Η ευλογία των Αγίων Ελαίων

Τήνος – Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου – Τήνου: Η ευλογία των Αγίων Ελαίων

|

Τελετή ευλογίας των Αγίων Ελαίων – Που έγινε φέτος όσον αφορά την Καθολική Αρχιεπισκοπή Τήνου – Νάξου και τι ανέφερε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ Πρίντεζης (photo) 

Η παλαιά Παράδοση προβλέπει κάθε Μεγάλη Τετάρτη να γίνεται η ευλογία των τριών εκείνων ελαίων με τα οποία η Εκκλησία χορηγεί τα Ιερά Μυστήρια του Βαπτίσματος, του Χρίσματος, της Χειροτονίας και του Ευχελαίου. Πρόκειται για το Έλαιο των Ασθενών, των Κατηχουμένων και για το Άγιο Μύρο.

Η ευλογία πραγματοποιείται από τον εγχώριο Επίσκοπο στα πλαίσια της Θείας Ευχαριστίας. Τον Επίσκοπο περιστοιχίζουν οι Πρεσβύτεροι οι οποίοι καλούνται να ανανεώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν την ημέρα της ιερατικής τους χειροτονίας.

Η Θεία Λειτουργία του Χρίσματος, όπως επισήμως ονομάζεται, έλαβε χώρα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στις 20.30 της Μεγάλης Τετάρτης 20 Απριλίου 2022. Προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου Σεβασμιότατος Ιωσήφ Πρίντεζης, συλλειτούργησαν σχεδόν όλοι οι Ιερείς της Εκκλησιαστικής Επαρχίας και οι Ιερομόναχοι, ενώ ο Διάκονος διακονούσε στο Ιερό.

Ιδιαίτερη παρουσία στη Λειτουργία είχαν εκείνα τα παιδιά του κατηχητικού που φέτος θα λάβουν το Χρίσμα. Ήρθαν μαζί με τους γονείς και τους κατηχητές τους για να δουν από κοντά την παρασκευή και την ευλογία του Ελαίου με το οποίο ήδη χρίστηκαν –όπως κάθε βαπτισμένος- την ημέρα του Βαπτίσματός τους και με το οποίο θα σφραγιστούν κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, όταν θα λάβουν από τον Αρχιεπίσκοπο το Μυστήριο του Χρίσματος.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη συνοδικότητα, αφού η Παγκόσμια Εκκλησία προετοιμάζεται για τη Σύνοδο των Επισκόπων του 2023, δηλώνοντας πως αυτή απορρέει από το Βάπτισμα και εκφράζεται μέσω της λατρείας, της δοξολογίας και της υπηρεσίας: «Με το Βάπτισμα γίναμε χριστός λαός του Θεού για να τον λατρεύουμε, να τον δοξάζουμε και να τον υπηρετούμε. Όλοι οι βαπτισμένοι έχουμε αυτή τη χάρη […] να ευαγγελιζόμαστε το χαρμόσυνο μήνυμα της αγάπης του Θεού, να διακηρύττουμε την απελευθέρωσή μας, να θεραπεύουμε, να παρηγορούμε, να φροντίζουμε και να οικοδομούμε τους αδελφούς μας».

Με αυτό τον τρόπο όλοι μοιραζόμαστε την ιεροσύνη του Χριστού: «Η ιεροσύνη του Χριστιανού εξασκείται και φανερώνεται μέσα στη ζωή του καθενός μας όταν διαφυλάττουμε  την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου, όταν αγκαλιάζουμε τους σταυρούς της ζωής μας, όταν ξεχνάμε τον εαυτό μας και επιτρέπουμε να ξεχαστούμε από τους άλλους με ταπεινοσύνη, όταν η φροντίδα μας είναι να αρέσουμε σε καθετί στον Κύριο».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ιερείς, στην ιδιαίτερη χάρη που κατέχουν ως χειροτονημένοι: «Μία ιδιαίτερη χάρη έχουμε εμείς οι χειροτονημένοι. Αυτή η χάρη δεν είναι προνομιακή αλλά μία εντατικοποίηση της χάρης του Βαπτίσματος. Ό,τι καλείται να κάνει κάθε Βαπτισμένος και κάθε Χρισμένος, εμείς οι χειροτονημένοι καλούμαστε να το κάνουμε με μεγαλύτερο ζήλο και περισσότερη αφοσίωση».

Στο τέλος της τελετής ο Αρχιεπίσκοπος παρέδωσε τα Άγια Έλαια στους Εφημερίους, πρόσφερε συμβολικά δώρα στα παιδιά αλλά και στους Ιερείς που εκείνη την ημέρα έχουν την τιμητική τους.

Κείμενο – Φωτογραφία: Kantam.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Νάξος: Φωταγωγήθηκε το δέντρο, χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους (video)

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη πλατεία Πρωτοδικείου - Γέμισε με παιδικά χαμόγελα ένα ολόκληρο νησί (video)

Φιλώτι – Σύλλογος: Πρώτος σε ψήφους ο Στέφανος Νίαος, συστήνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πόσοι ψήφισαν, ποιοι εκλέγονται

ΥΠΕΝ – Ηλεκτρικά τιμολόγια: Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις

Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις του ΥΠΕΝ για τις αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2024

Κωμιακή – Σύλλογος Γυναικών: Παρουσία Χριστουγεννιάτικου Παζαριού

Για δύο Κυριακές (10 - 17 Δεκεμβρίου) στην Κωμιακή έχουμε Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Naxos Medical: Στη Νάξο (11-12/12) ο γιατρός πνευμονολόγος Νίκος Κουφός

Διήμερο ιατρικών εξετάσεων (11-12 Δεκεμβρίου) από τον γιατρό πνευμονολόγο Νίκο Κουφό στο Naxos Medical

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express