Σάββατο, 26 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΤήνος - Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου - Τήνου: Η ευλογία των Αγίων Ελαίων

Τήνος – Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου – Τήνου: Η ευλογία των Αγίων Ελαίων

|

Τελετή ευλογίας των Αγίων Ελαίων – Που έγινε φέτος όσον αφορά την Καθολική Αρχιεπισκοπή Τήνου – Νάξου και τι ανέφερε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ Πρίντεζης (photo) 

Η παλαιά Παράδοση προβλέπει κάθε Μεγάλη Τετάρτη να γίνεται η ευλογία των τριών εκείνων ελαίων με τα οποία η Εκκλησία χορηγεί τα Ιερά Μυστήρια του Βαπτίσματος, του Χρίσματος, της Χειροτονίας και του Ευχελαίου. Πρόκειται για το Έλαιο των Ασθενών, των Κατηχουμένων και για το Άγιο Μύρο.

Η ευλογία πραγματοποιείται από τον εγχώριο Επίσκοπο στα πλαίσια της Θείας Ευχαριστίας. Τον Επίσκοπο περιστοιχίζουν οι Πρεσβύτεροι οι οποίοι καλούνται να ανανεώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν την ημέρα της ιερατικής τους χειροτονίας.

Η Θεία Λειτουργία του Χρίσματος, όπως επισήμως ονομάζεται, έλαβε χώρα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στις 20.30 της Μεγάλης Τετάρτης 20 Απριλίου 2022. Προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου Σεβασμιότατος Ιωσήφ Πρίντεζης, συλλειτούργησαν σχεδόν όλοι οι Ιερείς της Εκκλησιαστικής Επαρχίας και οι Ιερομόναχοι, ενώ ο Διάκονος διακονούσε στο Ιερό.

Ιδιαίτερη παρουσία στη Λειτουργία είχαν εκείνα τα παιδιά του κατηχητικού που φέτος θα λάβουν το Χρίσμα. Ήρθαν μαζί με τους γονείς και τους κατηχητές τους για να δουν από κοντά την παρασκευή και την ευλογία του Ελαίου με το οποίο ήδη χρίστηκαν –όπως κάθε βαπτισμένος- την ημέρα του Βαπτίσματός τους και με το οποίο θα σφραγιστούν κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, όταν θα λάβουν από τον Αρχιεπίσκοπο το Μυστήριο του Χρίσματος.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη συνοδικότητα, αφού η Παγκόσμια Εκκλησία προετοιμάζεται για τη Σύνοδο των Επισκόπων του 2023, δηλώνοντας πως αυτή απορρέει από το Βάπτισμα και εκφράζεται μέσω της λατρείας, της δοξολογίας και της υπηρεσίας: «Με το Βάπτισμα γίναμε χριστός λαός του Θεού για να τον λατρεύουμε, να τον δοξάζουμε και να τον υπηρετούμε. Όλοι οι βαπτισμένοι έχουμε αυτή τη χάρη […] να ευαγγελιζόμαστε το χαρμόσυνο μήνυμα της αγάπης του Θεού, να διακηρύττουμε την απελευθέρωσή μας, να θεραπεύουμε, να παρηγορούμε, να φροντίζουμε και να οικοδομούμε τους αδελφούς μας».

Με αυτό τον τρόπο όλοι μοιραζόμαστε την ιεροσύνη του Χριστού: «Η ιεροσύνη του Χριστιανού εξασκείται και φανερώνεται μέσα στη ζωή του καθενός μας όταν διαφυλάττουμε  την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου, όταν αγκαλιάζουμε τους σταυρούς της ζωής μας, όταν ξεχνάμε τον εαυτό μας και επιτρέπουμε να ξεχαστούμε από τους άλλους με ταπεινοσύνη, όταν η φροντίδα μας είναι να αρέσουμε σε καθετί στον Κύριο».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ιερείς, στην ιδιαίτερη χάρη που κατέχουν ως χειροτονημένοι: «Μία ιδιαίτερη χάρη έχουμε εμείς οι χειροτονημένοι. Αυτή η χάρη δεν είναι προνομιακή αλλά μία εντατικοποίηση της χάρης του Βαπτίσματος. Ό,τι καλείται να κάνει κάθε Βαπτισμένος και κάθε Χρισμένος, εμείς οι χειροτονημένοι καλούμαστε να το κάνουμε με μεγαλύτερο ζήλο και περισσότερη αφοσίωση».

Στο τέλος της τελετής ο Αρχιεπίσκοπος παρέδωσε τα Άγια Έλαια στους Εφημερίους, πρόσφερε συμβολικά δώρα στα παιδιά αλλά και στους Ιερείς που εκείνη την ημέρα έχουν την τιμητική τους.

Κείμενο – Φωτογραφία: Kantam.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αρχιπέλαγος: Νεκρά Θαλάσσια Θηλαστικά σε Νάξο κι άλλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας

Παρά τις εξαγγελίες για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα σπάνια είδη πεθαίνουν αβοήθητα – Έλλειψη ουσιαστικών μέτρων, δίκτυα φαντάσματα και καθυστερήσεις σε κρίσιμες υποδομές.

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Νάξος: Προσκύνημα στην Παναγία Αργοκοιλιώτισσα (photos)

Προσκύνημα στην Παναγία Αργοκοιλιώτισσα - Ο Γιώργος Καρνέζης μεταφέρει τις εντυπώσεις του από το Πανναξιακό Προσκύνημα στην Κόρωνο (photos)

Νάξος: Πανναξιακός και Θύελλα Καμαρίου για τον τίτλο στο κατάμεστο ΔΑΚ Νάξου

Με φόντο την κορυφή, οι δύο μεγάλες δυνάμεις των Κυκλάδων αναμετρώνται ξανά, κουβαλώντας βαριά ιστορία και ένα φινάλε-φωτιά που θα γράψει νέα σελίδα στο κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο

Β. Αιγαίο: Νέο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Πειραιάς–Μύκονος–Χίος–Λέσβος με το “Blue Star Patmos”

Από 7 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου, κάθε Σάββατο, το νέο δρομολόγιο φέρνει πιο κοντά Κυκλάδες και Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Τεχνητή Νοημοσύνη – Βατικανό: “Βλέπει” Παρολίν ως νέο Πάπα

Οι προβλέψεις της Τεχνητής Νοημοσύνης για το νέο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου

Μητσοτάκης από Υπουργείο Παιδείας: “Όποιος αρνείται επί της αρχής την αξιολόγηση, δεν έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα”

Η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι στην αιχμή των προτεραιοτήτων γιατί η δημόσια παιδεία ήταν πάντα ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Νομοσχέδιο έρχεται για την εκλογή των δημοτικών αρχών σε ένα γύρο

Μαρινάκης: "Ο πυρήνας του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή είναι δημοτικές εκλογές με εκλογή σε έναν γύρο"

Ferryscanner: Οι Έλληνες το Πάσχα ταξίδεψαν κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων

Ferryscanner: Οι προορισμοί που κέρδισαν τους Έλληνες το Πάσχα - Ποια νησιά ξεχώρισαν και οι τιμές στα εισιτήρια

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Κουφονήσια: Σημαία 40 m2 σκεπάζει το νησί, τάμα στον Αη Γιώργη που γιορτάζει (video)

Για δεύτερη σερί χρονιά, πάνω από το Κουφονήσι κυματίζει μία τεράστια σημαία ... Ποιος ο λόγος; Ποιος την τοποθέτησε και γιατί; (video)

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Κυκλάδες: Πώς βρέθηκαν 155 επιβάτες του «Blue Star Μύκονος» να ταξιδεύουν για Πειραιά με εισιτήριο για Σύρο;

Οι επιβάτες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν και ήθελαν να συνεχίσουν για Πειραιά, μολονότι το εισιτήριό τους είχε δηλωμένο τελικό προορισμό τη Σύρο