Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΤήνος: Διαμαρτύρεσαι; Πρόστιμο 5.000 ευρώ και ένας μήνας φυλακή

Τήνος: Διαμαρτύρεσαι; Πρόστιμο 5.000 ευρώ και ένας μήνας φυλακή

|

Πρόστιμο 5.000 ευρώ και ένας μήνας φυλακή είναι η… προαποφασισμένη ποινή για κάθε… μελλοντική κινητοποίηση κατοίκων της Τήνου ενάντια στη βιομηχανία αιολικών εγκαταστάσεων στο νησί! – Τι αναφέρει η ΚΕΔΔΑ 

Πρόστιμο 5.000 ευρώ και ένας μήνας φυλακή είναι η… προαποφασισμένη ποινή για κάθε… μελλοντική κινητοποίηση των 100 κατοίκων της Τήνου ενάντια στη βιομηχανία αιολικών εγκαταστάσεων στο νησί! Αυτή την πρωτοφανή απόφαση έλαβε το Πρωτοδικείο Σύρου καταδικάζοντας 71 κατοίκους (από τους 100 συνολικά) για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις εναντίον της καταστροφής του τόπου τους. Το δικαστήριο δεν αρκέστηκε στην επιβολή προστίμου ύψους 4.860 ευρώ (συν τα δικαστικά έξοδα) για τους 71 κατηγορούμενους από την εταιρεία (σ.σ. 28 δεν κλήθηκαν να πληρώσουν κι ένας είχε πλήρη απαλλογή ως ανήλικος), αλλά καθόρισε εξοντωτική τιμωρία για κάθε μία ξεχωριστή διαμαρτυρία, ποινικοποιώντας κάθε κινητοποίηση!

«Η εκ των προτέρων επιβολή ποινής για μελλοντικές κινητοποιήσεις αποτελεί μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική τρομοκρατική απόφαση. Η κατρακύλα του συστήματος που φτάνει στην ομηρία αγωνιστών αποτελεί ένα ισχυρό καμπανάκι για την περιστολή ελευθεριών στην εποχή μας και τη σημασία του αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων», τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και την Αλληλεγγύη (ΚΕΔΔΑ). 

Η ανακοίνωση αναφέρει: 

Αλληλεγγύη στους 71 κατοίκους της Τήνου που καταδικάστηκαν για τις προηγούμενες και μελλοντικές (!) κινητοποιήσεις

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου ενάντια στους αγωνιστές κατοίκους της Τήνου που αντιτάσσονται στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί τους.
Μετά την περυσινή πρωτοφανή βία και καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων για να αντικρούσουν την καθολική αντίσταση των κατοίκων του νησιού, ακολούθησαν οι προσωπικές αγωγές για δεκάδες κατοίκους του νησιού από την κατασκευάστρια εταιρεία. Εκεί ούτε λίγο, ούτε πολύ απαιτούσε την υλική της αποζημίωση με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, την φυλάκιση τους για ένα έτος και για την κάθε μελλοντική τους δράση, επιπλέον πρόστιμα και φυλακίσεις.

Το Πρωτοδικείο Σύρου, πρόσφατα ευθυγραμμίστηκε με τις απαιτήσεις της εταιρείας και ήρθε να ποινικοποιήσει τους αγώνες των κατοίκων επιδικάζοντας ποινή 4.860 ευρώ για τους 71 συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις  (συν τα δικαστικά έξοδα) αλλά και για κάθε μελλοντική τους δράση!

Η απόφαση προβλέπει πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε μελλοντική συμμετοχή των συνολικά εκατό (σ.σ. οι 28 είναι ουσιαστικά υπό … παρακολούθηση εάν το ξανακάνουν και ένας ως ανήλικός απαλλάχθηκε) σε διαμαρτυρία και φυλάκιση ενός μηνός!

Η εκ των προτέρων επιβολή ποινής για μελλοντικές κινητοποιήσεις αποτελεί μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική τρομοκρατική απόφαση. Η κατρακύλα του συστήματος που φτάνει στην ομηρία αγωνιστών αποτελεί ένα ισχυρό καμπανάκι για την περιστολή ελευθεριών στην εποχή μας και τη σημασία του αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η δίωξη των αγωνιστών της Τήνου στοχεύει πέρα από την οικονομική εξόντωση των συγκεκριμένων αγωνιστών και την επιχείρηση αδρανοποίησής τους, στην τρομοκρατία του πληθυσμού της Τήνου και του κινήματος ενάντια στην καταστροφική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί τους.

Γίνεται ξεκάθαρο σε όλους ότι τα «πράσινα μονοπώλια», η Αστυνομία και ενίοτε η Δικαιοσύνη βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και απέναντι σε όσους θελήσουν να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής τους, όχι μόνο στην Τήνο αλλά παντού στην Ελλάδα.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στην λεηλασία της φύσης και την καταστροφή των βουνών μας από τα επενδυτικά σχέδια.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιστών της Τήνου και απαιτούμε να παύσει κάθε δίωξη.

Υπερασπιζόμαστε τις ελευθερίες των ανθρώπων και το δικαίωμα στο να διαδηλώνουν, να αντιστέκονται και να διεκδικούν.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Πριν 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.