Τρίτη, 19 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΤι πρέπει να γνωρίζετε για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

|

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία λύνονται όλες οι απορίες και δίνονται οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)…
 

Από χθες έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και έως το απόγευμα της Πέμπτης (16:00) είχαμε 56.231 αιτήσεις όπως ανακοίνωσε το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού αρμόδιας για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θ. Φωτίου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Εργασίας, από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος την Τετάρτη, έχουν επισκεφθεί την ιστοσελίδα 1.679.220 πολίτες, εκ των οποίων οι 56.231 συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να υποβάλουν τις αιτήσεις οι ίδιοι. Συγκεκριμένα, 49.426 πολίτες κατέθεσαν μόνοι τους την αίτηση, 4.614 μέσω ΚΕΠ και 2.191 μέσω Δήμων. Βάσει των ίδιων στοιχείων, τις ώρες αιχμής η πλατφόρμα χρησιμοποιείται κάθε δευτερόλεπτο από 7.000 πολίτες ταυτοχρόνως, ενώ ήδη η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) προχωρεί στην επέκταση της δυναμικότητας του συστήματος ώστε να αποφευχθούν οι ολιγόλεπτες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται κατά διαστήματα.

Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται προσοχή στη συμπλήρωση των αιτήσεων για την ένταξη στο Κοινωνικό Ειδόσημα Αλληλεγγύης, καθώς υπάρχουν παγίδεν που μπορεί να οδηγήσουν σε απόρριψη της αίτησης και επιστροφή των χρημάτων. Και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για την σωστή υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής Το προνοιακό αυτό πρόγραμμα αφορά στα νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και προβλέπει  εισοδηματική ενίσχυση του νοικοκυριού και τη διασύνδεσή του με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές. Ως «νοικοκυριά» εννοούνται ένα ή περισσότερα άτομα που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα από την 1η Φεβρουαρίου 2017 και οι αιτήσεις υποβάλλονται οποτεδήποτε ένα νοικοκυριό θεωρεί ότι πληροί τα κριτήρια ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Για την ένταξη στο ΚΕΑ πρέπει να ικανοποιούνται ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ τρεις κατηγορίες κριτηρίων και συγκεκριμένα: α) εισοδηματικά β) περιουσιακά και γ) διαμονής, όπως αυτά καθορίζονται στην υπ΄αριθμ. Γ.Δ.5οικ.2961-10/24-1-2017 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 128/Β΄/24-1-2017).

Προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των δικαιούχων του Προγράμματος, ενημερώνουμε ότι   ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  νοικοκυριό, όταν:

1. Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, μονοπρόσωπου ή πολυπρόσωπου και ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του, υπερβαίνει το ποσό των 5.400€ κατά τους έξι (6) τελευταίους μήνες πριν την υποβολή της αίτησης (Εξαιρούνται: Το επίδομα αναδοχής και τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος).

2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού, μονοπρόσωπου ή πολυπρόσωπου και ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του, υπερβαίνει το ποσό των 14.400€ (ανώτατο όριο τόκων: 160€), όπως προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του μονοπρόσωπου νοικοκυριού υπερβαίνει το ποσό των 90.000€.

4. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του πολυπρόσωπου νοικοκυριού, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του, υπερβαίνει το ποσό των 150.000€.

5. Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα, δίκυκλα), μονοπρόσωπου ή πολυπρόσωπου και ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του, υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000€.

6. Το μέλος ή τα μέλη του δεν διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στο Δήμο στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση.

ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

1. Από τον αιτούντα με τους κωδικούς του ΤΑXISNET στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.keaprogram.gr., υπό προϋποθέσεις.

2. Στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) του Δήμου.

3. Στο Γραφείο Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου (Αρμόδιοι υπάλληλοι: Ελευθερίου Αντώνιος – 2285360182 – και Πρωτονοταρίου Αικατερίνη-2285360150-).

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά στο Δήμο, όταν πρόκειται για:

& Μονογονεϊκές οικογένειες.

& Οικογένειες που αποτελούνται και από απροστάτευτα τέκνα (ορφανά και από τους δύο γονείς ή που κανένας εκ των γονέων δεν ασκεί τη γονικής τους μέριμνα).

& Οικογένειες αλλοδαπών.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ που πρέπει να έχει μαζί του ο αιτών:

1. Το “έντυπο συναίνεσης” υπογεγραμμένο από τον αιτούντα και από όλα τα ενήλικα μέλη που διαμένουν στην ίδια κατοικία, με θεωρημένο το γνήσιο υπογραφής (βρίσκεται στον ιστότοπο www.keaprogram.gr και διατίθεται και από τις Υπηρεσίες μας).

2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας  / Στην περίπτωση αλλοδαπών, διαβατήριο ή άδεια παραμονής  τόσο του αιτούντος όσο και όλων των μελών του νοικοκυριού.

3. Ε1, εκκαθαριστικό και εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ του τελευταίου φορολογικού έτους.

4. ΑΜΚΑ του ιδίου και όλων των μελών του νοικοκυριού.

5. Αριθμό λογαριασμού τραπέζης (ΙΒΑΝ), στον οποίο ο αιτών θα είναι κύριος δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

6. Λογαριασμό ΔΕΗ.

Επίσης, ο αιτών πρέπει να δηλώσει, για τις ανάγκες υποβολής της αίτησης:

– κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.

– διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) δική του ή συγγενικού / φιλικού προσώπου.

Σημειώνεται ότι ενδέχεται, κατά περίπτωση, να ζητηθεί η προσκόμιση περαιτέρω δικαιολογητικών, εφόσον απαιτηθεί από το πρόγραμμα.

Δελτίο Τύπου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Το Σκάκι της Μονής»: Ένας θεσμός που ενώνει τη Νάξο για τρίτη χρονιά (photos)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το σκακιστικό τουρνουά του Συλλόγου Μονιατών «Η Τέχνη», με μικρούς και μεγάλους να δίνουν ραντεβού στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μονής.

Ο Σταύρος Παπασταύρου στην Αμοργό, επίσκεψη σε περιβαλλοντικά σημεία και συναντήσεις με φορείς

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου επισκέπτεται την Αμοργό αύριο, Τετάρτη 20 Αυγούστου, για περιβαλλοντικές δράσεις και συναντήσεις σχετικά με το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1».

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Η καρδιά της ιστιοπλοΐας χτυπά στο Αιγαίο – Aegean Regatta 2025

Στην τελική ευθεία για την Aegean Regatta 2025 – Tις 50 έφτασαν οι συμμετοχές

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. Νομικός: Η Σαντορίνη μέσα από το βλέμμα της Άρτεμις Χατζηγιαννάκη

Ατομική έκθεση της Άρτεμις Χατζηγιαννάκη στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας με έργα εμπνευσμένα από την ιστορία και την καθημερινότητα του νησιού

Από το όραμα στην πραγματικότητα – Ρυθμιστικά μέτρα αλιείας στην Αμοργό με Προεδρικό Διάταγμα

ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ: Μια 11ετής πρωτοβουλία ψαράδων και φορέων του νησιού οδηγεί στη θεσμοθέτηση Περιοχών Περιορισμού Αλιείας

Το κρουαζιερόπλοιο “MS Oosterdam” στη Νάξο, ένα σύντομο πέρασμα στο δρόμο για τον Πειραιά

Το MS Oosterdam της Holland America Line πέρασε από τη Νάξο, εντυπωσιάζοντας με την κομψότητα και τις ανέσεις του. Δείτε τα στοιχεία και τις παροχές του Vista-class κρουαζιερόπλοιου.

Από το μπουκάλι κρασί… στο μπουκάλι νερό – Το πρώτο «μενού νερού» στη Βρετανία είναι γεγονός

Ένα εστιατόριο με οδηγό Michelin παρουσιάζει το πρώτο γαστρονομικό μενού αφιερωμένο αποκλειστικά στο νερό.

Συνεργασία ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ: Αντιδράσεις και προβληματισμοί

Η κυβέρνηση μιλά για αναβάθμιση, οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για «εμπορευματοποίηση της υγείας» και οι ιδιώτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης

Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι. – 13 Χρόνια εθελοντισμού και προσφοράς στο Ηράκλειο

Από μια αυθόρμητη ιδέα σε ένα δίκτυο αλληλεγγύης που στηρίζει παιδιά, οικογένειες και ευάλωτες ομάδες στην Κρήτη και πέρα από αυτήν

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.