Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΘεσσαλονίκη: Ένας «Ηλιάτορας» φωτίζει τη ζωή ατόμων με αναπηρία

Θεσσαλονίκη: Ένας «Ηλιάτορας» φωτίζει τη ζωή ατόμων με αναπηρία

|

Ο Ανέστης και ο Μπάμπης κάθονται απέναντι στο τραπέζι, μαζί με φίλους τους και … συναρμολογούν μπέργκερ. Γελάνε, τραγουδάνε, πειράζονται, συναισθήματα και συμπεριφορές που προκύπτουν σε κάθε παρέα.

Η δική τους αποτελείται από άτομα με διάφορες αναπηρίες, εθελοντές που βρίσκονται στο πλευρό τους και φυσικά, τους γονείς τους. Το εβδομαδιαίο ραντεβού τους με στόχο να αναπτύξουν δεξιότητες σε απλά μαθήματα μαγειρικής, δίνεται κάθε Τετάρτη στον χώρο του σωματείου που έφτιαξαν γονείς παιδιών με αναπηρία.

Είναι ο «Ηλιάτορας» που στεγάζεται στην οδό Λυκούδη 8, στη Νέα Κρήνη του δήμου Καλαμαριάς. Εκεί, είναι ο τόπος συνάντησης γονέων και παιδιών, με εργαστήρια που γίνονται σχεδόν καθημερινά και αφορούν σε εκπαιδευτική κουζίνα, συμβουλές υγιεινής διατροφής, δημιουργική απασχόληση- χειροτεχνίες και θεατρικό παιχνίδι. Ειδικά για τους γονείς, λειτουργεί ομάδα στήριξης οικογενειών με αναπηρία, με ψυχολόγους από το Ινστιτούτο Gestalt.

« Έχουν μεγάλη ανάγκη οι γονείς για να στηριχθούν ψυχολογικά αλλά και να μπορούν να αφήσουν κάποιες ώρες κάπου τα παιδιά τους όπου θα περνάνε καλά» αναφέρει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του σωματείου Αννα Αμπεριάδου.

«Το σωματείο ιδρύθηκε από γονείς και φίλους για άτομα με αναπηρία και έχουμε όλων των ειδών τις αναπηρίες, δεν τις ξεχωρίζουμε, αρκεί να συνυπάρχουμε και να κάνουμε δράσεις μαζί. Όποιος και όποια θέλει, μπορεί να έρθει και θα περάσει καλά» εξηγεί. Εξάλλου, ο «Ηλιάτορας» δημιουργήθηκε από την ανάγκη των γονιών να περνάνε όμορφα τα παιδιά τους με αναπηρία, γιατί, όπως εξηγεί, τα παιδιά είναι πολύ μοναχικά.

«Η κοινωνία μας είναι σκληρή, δεν δίνει ευκαιρίες, όμως εμείς βοηθάμε ώστε να συναντηθούν, να κάνουν παρέες, βόλτες, να πάνε θέατρο και σινεμά» αναφέρει η κ. Αμπεριάδου προσθέτοντας ότι το σωματείο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και στηρίζεται μόνο σε συνδρομές, δωρεές και σε έσοδα από παζάρια.

Κάθε Τετάρτη, το πρόγραμμα του σωματείου περιλαμβάνει εκπαιδευτική κουζίνα όπου, σύμφωνα με την γραμματέα του σωματείου Χαρούλα Βάσιου, ένας εθελοντής επαγγελματίας σεφ και μία διατροφολόγος «μυεί» τους συμμετέχοντες στα μυστικά της κουζίνας.

«Προς το παρόν, μαγειρεύουν απλές και εύκολες συνταγές αλλά θα συνεχίσουμε με πιο δύσκολες και σιγά- σιγά, να αρχίσουν να πλησιάζουν τις εστίες της κουζίνας και τον φούρνο. Θέλουμε να μάθουν κάποια πράγματα να μπορούν να τα κάνουν μόνοι τους, να φτιάξουν δηλαδή κάτι να φάνε και να μην έχουν πάντα ανάγκη τον άλλο άνθρωπο» λέει η κ. Βάσιου.

Άλλωστε, ο κυριότερος σκοπός του σωματείου είναι η αυτόνομη διαβίωση καθώς το μεγαλύτερο άγχος όλων των γονιών παιδιών με αναπηρία, είναι που θα μείνουν τα παιδιά τους όταν αυτοί φύγουν από τη ζωή και πως θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

«Η δική μας πρόταση είναι να αξιοποιηθούν τα κλειστά διαμερίσματα που έχει κάθε δήμος ώστε να γίνουν δομές. Υπάρχουν πολλά άτομα με αναπηρίες , δεν τα βλέπουμε στους δρόμους γιατί συνήθως είναι κλεισμένα μέσα στα σπίτια. Είναι ενδεικτικό ότι ο δικός μας δήμος Καλαμαριάς , είναι ο 2ος σε προνοιακά επιδόματα μετά τον δήμο Θεσσαλονίκης γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε πολλά άτομα με αναπηρία» λέει η κ.Αμπεριάδου.

Το σωματείο ετοιμάζει για τις 16 Μαρτίου στις 11 το πρωί, μια γιορτή συμπερίληψης στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Σταύρος Κουγιουμτζής” με σκηνές από τον «Μπακαλόγατο» που θα ανεβάσουν τα παιδιά. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες του «Ηλιάτορα».

Πληροφορίες από: https://www.amna.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

Νάξος: «Νότες της Άνοιξης» με την Άννα Δανιηλίδη

Δημιουργικότητα, μουσική και παιχνίδι για τα παιδιά μας σε δύο όμορφες ανοιξιάτικες δράσεις

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου: “Ζωντανή μάθηση μέσα από την παράδοση”

Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου προτείνει τη μετατροπή των μουσειακών χώρων του χωριού σε εκπαιδευτικά εργαστήρια βιωματικής γνώσης

«Η Ομάδα Αιγαίου είναι η οικογένειά μας». Συγκινητική αναφορά του Αντιδημάρχου Κουφονησίου Αντώνη Κωβαίου (video)

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος μιλά για τους εθελοντές που προσφέρουν με αγάπη, γιατρούς, έργα και ελπίδα στα νησιά

Γ. Βρούτσης: Έρχεται το πρώτο «μπαλόνι» της Θεσσαλονίκης για διεθνείς αγώνες!

Νέο κλειστό γυμναστήριο διεθνών προδιαγραφών με αεροϋποστηριζόμενο θόλο στον χώρο του Ποσειδωνίου – Χωρητικότητα 2.080 θέσεων

ΑΣΕΠ 2025: Οι ημερομηνίες, η διαδικασία και οι προθεσμίες συμμετοχής

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι 47.410 υποψήφιοι για την επιλογή ημέρας και ώρας εξέτασης μέσω της πλατφόρμας e-Ραντεβού

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

“ΟΧΙ” από τον Δήμο Ιητών στο Σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιητών γνωμοδοτεί αρνητικά επί της ΣΜΠΕ της επένδυσης ΕΣΧΑΣΕ, ζητώντας πληρέστερα δεδομένα και εγγυήσεις για τη φέρουσα ικανότητα και την προστασία του τοπίου της Ίου

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: “Bruno”, ο μικρός ήρωας της Στελίδας, επέστρεψε στη θάλασσα!

Μετά από 3 μήνες φροντίδας, η 35η διασωθείσα θαλάσσια χελώνα του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου βρίσκει ξανά τον δρόμο της προς την ελευθερία

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με συγκίνηση και περηφάνια ολοκληρώθηκε η σεζόν, το δείπνο αποχαιρετισμού (video)

Με ένα θερμό δείπνο από την πρόεδρο Ευδοκία Κατσάνη, η ανδρική ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ αποχαιρέτησε τη σεζόν 2023-2024, κλείνοντας μια ιστορική χρονιά που τη βρήκε δευτεραθλήτρια και πρωταγωνίστρια στις καρδιές των φιλάθλων.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της