Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΘα μείνει με ένα αστυνομικό τμήμα η Νάξος;

Θα μείνει με ένα αστυνομικό τμήμα η Νάξος;

|

Συνενώσεις και συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων (θα μείνει το 1/3 πανελλαδικά) επεξεργάζεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτης. Κλειστά χαρτιά για το τι θα συμβεί στη νησιωτική Ελλάδα –  Ένα αστυνομικό τμήμα στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες; 

Το κόλπο παλιό και …δοκιμασμένο. Διαρροές για να μετρήσουμε αντιδράσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που πρόσφατα (πριν από τρεις ημέρες) κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η πρόθεση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για επιβολή σχεδίου «Καλλικράτης» και στην Ελληνική Αστυνομία με στόχο τη μείωση των αστυνομικών τμημάτων της χώρας τουλάχιστον στο 1/3. Στόχος; Τι άλλο από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, περιοχών που θα καταργηθούν ή συνενωθούν αστυνομικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας είχε ζητήσει από την αστυνομική ηγεσία να βρει τρόπους προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες πεζές και εποχούμενες περιπολίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που είχε εκπονήσει ο προηγούμενος υπουργός κ. Νίκος Δένδιας προέβλεπε τη μείωση των αστυνομικών υπηρεσιών σε ποσοστό πάνω από 60%, ενώ το νέο επιδιώκει να μειώσει αυτό το ποσοστό όχι όμως και να το εξαλείψει.

Τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός περιμένει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. την εισήγηση-μελέτη, με την οποία θα προτείνονται οι «εξαφανίσεις» αστυνομικών υπηρεσιών, που θα έχουν κυρίαρχο στόχο την διαρκή και χρόνια αναζήτηση αστυνομικών προκειμένου να «βγουν στους δρόμους». Η εισήγηση περιλαμβάνει τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε αυτές. Με αυτά τα κριτήρια θα καταργηθούν αστυνομικές υπηρεσίες στις περιοχές, τις οποίες μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης από υπηρεσίες όμορων περιοχών.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα την εφημερίδας «Τα Νέα», για την Αττική προβλέπεται η «συρρίκνωση» των 93 Τμημάτων Ασφαλείας και Τάξης σε 50. Αντίστοιχες είναι οι προτάσεις-προβλέψεις της αστυνομικής ηγεσίας για την «συγκατοίκηση» αστυνομικών τμημάτων διαφορετικών περιοχών σε ένα κτίριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, είναι το ΑΤ Εξαρχείων, η μισή δύναμη του οποίου φυλά το ίδιο το Τμήμα. Προτείνεται λοιπόν η μεταφορά του κοντά στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του προσωπικού και να μειωθεί ο αριθμός αστυνομικών που φυλάσσουν αστυνομικούς.

Συνδικαλιστές της αστυνομίας επισημαίνουν ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει με τα πολυδύναμα-«πολυαδύναμα» Αστυνομικά Τμήματα, που είχαν κάνει την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά αποσύρθηκαν λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο αστυνομικό έργο, ενώ παράλληλα έχασαν την επαφή με τον πολίτη και την «πληροφορία».

Ερωτηματικό βέβαια αποτελεί η νησιωτική Ελλάδα. Τι θα συμβεί στα νησιά του Αιγαίου και δη των Κυκλάδων όπου η υποστελέχωση είναι το βασικό πρόβλημα; Πως θα έχουμε καλύτερη αστυνόμευση εάν κλείσει πχ το αστυνομικό τμήμα στο Φιλώτι της Νάξου και έχουμε ένα μόνο τμήμα στο νησί που καλύπτει και τις ανάγκες των κατοίκων στις Μικρές Κυκλάδες; Θα έχουμε ένα τμήμα με όλη τη δύναμη των αστυνομικών που υπάρχουν και στα δύο τμήματα σήμερα και τα οποία είναι αποδεδειγμένα υποστελεχωμένα ή θα μειωθεί και το προσωπικό; Υπάρχει κανείς να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα αυτό ώστε να μην αντιδράσει η τοπική κοινωνία που θα αισθανθεί ότι δέχεται ένα ακόμη πλήγμα; Εάν ναι, ας μας το πει πρώτα και μετά να ασχοληθεί με την επιβολή «Καλλικράτη» και στη νησιωτική Ελλάδα… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μικρές Κυκλάδες, ιδανική επιλογή στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών

Η νέα τάση «μικρονησιών» κατακτά τους Γάλλους, με Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια να πρωταγωνιστούν στη λίστα του GenerationVoyage.

Νεκρός νεαρός φυσητήρας στις ακτές της Σάμου – Έρευνα για τα αίτια

Το μεγαλόπνοο θηλαστικό, μόλις τεσσάρων μέτρων, ξεβράστηκε νεκρό σε μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους του Αιγαίου.

Πέθανε ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο απόλυτος θρύλος της μόδας έφυγε στα 91 του (video)

Ο Ιταλός σχεδιαστής που όρισε το σύγχρονο στιλ και μετέτρεψε το όνομά του σε παγκόσμιο brand, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μιλάνο.

Νάξος: Ανακαινίσεις σε δύο σχολεία, οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται, τι αναφέρει ο κος Μαυρομμάτης

Με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» προχωρούν έργα αναβάθμισης στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγγιδίων και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θαλλέλαιου, όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Μαυρομμάτης.

Πάρος: Στην κορυφή των διεθνών ταξιδιωτικών λιστών και το φθινόπωρο

Από την παγκόσμια πρωτιά στο Travel and Leisure μέχρι τις νέες διακρίσεις της Expedia και άλλων διεθνών Μέσων, η Πάρος συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες υψηλού επιπέδου και εκτός καλοκαιριού.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Web3 Staking; Τα κρυπτονομίσματα μπορούν στην πραγματικότητα να αποφέρουν παθητικό εισόδημα

Κερδίστε καθημερινά κέρδη μέσω staking. Προσκαλέστε μέλη της ομάδας να κερδίσουν ανταμοιβές πλατφόρμας.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.