Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΤα Super Market SPAR επιστρέφουν στην Ελλάδα και δη σε Νάξο -...

Τα Super Market SPAR επιστρέφουν στην Ελλάδα και δη σε Νάξο – Μύκονο και Ρόδο

|

Την είσοδό της στην ελληνική αγορά χθες σήμερα η SPAR Hellas ύστερα από τρία χρόνια παρουσίας – Στόχος είναι έως τον Ιούλιο να έχει δέκα υποκαταστήματα κυρίως σε τουριστικές περιοχές και η Νάξος με τη Μύκονο είναι τα πρώτα νησιά που βρίσκονται στο στόχαστρο 

Μερίδιο από τις ολοένα αυξανόμενες πωλήσεις ειδών παντοπωλείου στις τουριστικές περιοχές και από τους μικρούς, μεμονωμένους λιανεμπόρους διεκδικεί η SPAR, η ολλανδική αλυσίδα που ύστερα από ένα διάλειμμα περίπου τριών ετών επαναδραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. Χθες ανακοινώθηκε κι επισήμως η έναρξη του νέου εγχειρήματος από τη SPAR Hellas, με τη λειτουργία των πρώτων καταστημάτων να αναμένονται το προσεχές καλοκαίρι και με στόχο την απόκτηση μεριδίου 12% το 2021 και πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ. Κάθε άλλο παρά ξένη είναι για τη SPAR η ελληνική αγορά. Η ολλανδική αλυσίδα είχε συνάψει σύμβαση συνεργασίας από το 1969 με την αλυσίδα «Βερόπουλος», η οποία όμως διεκόπη το 2016, όταν το δίκτυο της τελευταίας στην Ελλάδα πέρασε στον έλεγχο της Metro AEBE (συμφερόντων Παντελιάδη).

H επαναδραστηριοποίηση, πάντως, της SPAR έχει αυτή τη φορά αρκετές διαφορές με το παρελθόν. Κατ’ αρχάς, η συνεργασία δεν γίνεται με έναν μεγάλο λιανέμπορο, αλλά με δύο ομίλους αγορών, τον «Αστέρα» και τον Mesis Hellas, οι οποίοι συνολικά συγκεντρώνουν υπό την ομπρέλα τους περί τα 500 μεμονωμένα καταστήματα ειδών σούπερ μάρκετ, συνολικού τζίρου 700 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, τα καταστήματα που θα ενταχθούν στο δίκτυο της SPAR θα φέρουν αποκλειστικά το σήμα της ολλανδικής αλυσίδας (χωρίς να αποκλείεται σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις η συνύπαρξη). Τρίτον, ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει και την ίδρυση καινούργιων, ιδιόκτητων καταστημάτων και όχι απλώς τη μετατροπή σε SPAR καταστημάτων που σήμερα συνεργάζονται στους ομίλους αγορών «Αστέρας» και Mesis.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, μέχρι τον Ιούλιο αναμένεται να ανοίξουν τα πρώτα 10 καταστήματα, τα οποία, με βάση πληροφορίες της «Κ», θα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές. Συνολικά για το 2018 σχεδιάζεται η λειτουργία 80 καταστημάτων SPAR, με κάποια εξ αυτών να είναι και στην Αττική. Το μέσο μέγεθος των καταστημάτων είναι 300-400 τ.μ., όμως ακόμη και σε τουριστικές περιοχές, όπως στη Ρόδο, στη Μύκονο και στη Νάξο, υπάρχουν κάποια μεγαλύτερα καταστήματα, της τάξης των 1.000 τ.μ., που εμφανίζουν, όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας στην «Καθημερινή», σημαντική δυναμική ανάπτυξης. Στόχος της εταιρείας είναι σε βάθος τετραετίας να αναπτύξει περισσότερα από 350 καταστήματα SPAR σε όλη την επικράτεια, με 1.400 είδη ιδιωτικής ετικέτας, παραγόμενα στο μεγαλύτερο μέρος τους από την ελληνική βιομηχανία. Ηδη έχουν κλειστεί συμφωνίες για την παραγωγή περίπου 50 κωδικών, κυρίως τροφίμων, από ελληνικές βιομηχανίες για λογαριασμό της SPAR Hellas.

Η ιστορία της SPAR ξεκινάει το 1932 από τον Αντριαν φαν Βελ, έναν καινοτόμο Ολλανδό χονδρέμπορο. Το 1932 λειτούργησε το πρώτο κατάστημα με την ονομασία DESPAR, ένα ακρωνύμιο στην πραγματικότητα από το σλόγκαν του Φαν Βελ που περιέγραφε τον οργανισμό: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig που σημαίνει «όλοι ωφελούνται από τη συνεργασία». Η αλλαγή της ονομασίας από DESPAR σε SPAR έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’40. Σήμερα υπάρχουν 12.545 καταστήματα SPAR σε 44 χώρες με συνολικό τζίρο (το 2016) 33,1 δισ. ευρώ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο