Οι Ελβετοί …παρακαλούν τους Ελληνες να συνεργαστούν για τη φοροδιαφυγή, την ώρα που γίνεται γνωστό ποιες κατηγορίες Ελλήνων εργαζομένων έχουν λεφτά στην Ελβετία
Με την προηγούμενη Ελληνική κυβέρνηση, η Ελβετία κρατούσε μία ουδέτερη έως αρνητική στάση όσον αφορά τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων από Ελληνες πολίτες με στόχο τη φοροδιαφυγή. Τώρα, οι Ελβετοί βγήκαν στα ραδιόφωνα και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα « δεν φαίνεται να “εποφθαλμιά” τα εκατομμύρια της φοροδιαφυγής, τα κατατεθειμένα στην Ελβετία», όπως τονίζεται στη πρωινή εκπομπή της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης «RTS Info» και προσθέτει «παρά τις επείγουσες χρηματικές ανάγκες, η Αθήνα αδρανεί». Επίσης η δημοσιογράφος σημειώνει ότι «Αυτή η αδράνεια μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι η Ελβετία έκανε ήδη συγκεκριμένες προτάσεις στην Ελλάδα για την τακτοποίηση και νομιμοποίηση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων» και παραθέτει τα στοιχεία της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag» ότι τα ποσά των ελληνικών καταθέσεων φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τελευταία συνάντηση μεταξύ Βέρνης και Αθήνας, χρονολογείται από τις 4 Φεβρουαρίου 2014, οπότε η Ομοσπονδιακή Σύμβουλος (σσ: υπουργός Οικονομικών) Eveline Widmer-Schlumpf συναντήθηκε με τον Έλληνα τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο πρότεινε λύση για μια τακτοποίηση του παρελθόντος, λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή, σε διεθνές επίπεδο, της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη (για τις τραπεζικές καταθέσεις). Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, τα κεφάλαια που διαφεύγουν ετησίως από την Ελλάδα ανέρχονται σε συνολικά 28 δισ. ευρώ.
Κι από την Ελβετία στην …Ελβετία όπου σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» στα στοιχεία των 2.148 πελατών με ελληνικό ενδιαφέρον των ελβετικών τραπεζών, προκύπτει ότι κατά κύριο λόγο αυτοί ανήκουν σε 28 βασικές ομάδες. Από δημόσιους υπάλληλους, βιομήχανους, και εφοπλιστές έως και αγρότες, νοικοκυρές, γιατρούς, σπουδαστές και άτομα που δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία επαγγελματική ιδιότητα. Η κατηγορία με τις περισσότερες καταθέσεις είναι εκείνη των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων, καθώς περισσότερα από 236 εκατ. δολάρια μοιράζονται σε 67 λογαριασμούς, ενώ άλλοι 35 εμφανίζονταν μηδενικοί. Ακολουθούν οι συνταξιούχοι, με 225.600.000 δολάρια σε 82 λογαριασμούς, ενώ αμέσως μετά είναι οι εφοπλιστές και όσοι δραστηριοποιούνται στο ναυτιλιακό τομέα με 217.800.000 δολάρια σε 45 λογαριασμούς. Τους περισσότερους λογαριασμούς έχουν οι νοικοκυρές, με 95 από αυτούς να φιλοξενούν καταθέσεις και 106 να παρουσιάζονται μηδενικοί.
Αναλυτικά ο σχετικός πίνακας, όπως τον δημοσίευσαν «Τα Νέα»: