Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΣύρος - Απογραφή 2021: Ομαδική έκκληση για άμεση απογραφή των κατοίκων

Σύρος – Απογραφή 2021: Ομαδική έκκληση για άμεση απογραφή των κατοίκων

|

Σύρος: Έκκληση όλων των δημοτικών παρατάξεων προς τους κατοίκους για να απογραφούν – Εκκληση και από τον Μητροπολίτη Σύρου 

Οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων «Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο» Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, «Η Σύρος που Αξίζουμε» κ. Αλέξης Αθανασίου, «Πρώτα η Σύρος» κα Μαρία Καζαντζάκη και «Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης» κ. Νικόλας Καΐλης απευθύνουν έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Σύρου που μέχρι τώρα δεν έχουν απογραφεί, να προσέλθουν στα γραφεία της ΕΛΣΤΑΤ στο λιμάνι της Σύρου, Νικ. Φιλίνη 1 (δίπλα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) έως την 21η Φεβρουαρίου 2022 και κατά τις ώρες 09:00 με 20:00, προκειμένου να απογραφούν άμεσα.

Ο πληθυσμός ενός Δήμου είναι το βασικότερο κριτήριο ισχύος, καθώς αυτός καθορίζει το ποσοστό χρηματοδότησης από το Κεντρικό Κράτος, τη συμμετοχή του σε χρηματοδοτικά προγράμματα και υπηρεσίες, τη στελέχωση των δομών υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας, την εκπροσώπησή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (αριθμός βουλευτικών εδρών), καθώς και την εκλογή περιφερειακών, δημοτικών και τοπικών συμβούλων.

Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι όσο περισσότερο πληθυσμό έχει ένας Δήμος, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι δυνατότητες για τη δημιουργία έργων υποδομής και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Οι κάτοικοι που επιθυμούν να απογράφουν άμεσα, πρέπει να έχουν μαζί τους τον Α.Μ.Κ.Α. και το Α.Φ.Μ τους (καθώς και των μελών του νοικοκυριού που απογράφεται).

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ! 

Εκκληση και από τον Μητροπολίτη Σύρου 

Έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να απογραφούν, έστω και την τελευταία ημέρα της διαδικασίας, απευθύνει ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης Σύρου, κ.κ Δωρόθεος Β’. 

Οπως τονίζει…   Όπως γνωρίζετε, από το παρελθόν έτος 2021 διεξάγεται Πανελλήνια Απογραφή πληθυσμού, μία διαδικασία γνωστή οπό την Αρχαιότητα, συνδεδεμένη μάλιστα με τη Γέννηση του Ιησού, ο οποίος γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, όπου είχε μεταβεί η Θεοτόκος και ο Ιωσήφ, για να απογραφούν στον τόπο της καταγωγής τους.

Η πρώτη απογραφή στην απελευθερωμένη Ελλάδα έγινε επί Καποδίστρια το 1828.

Από τότε και ανά δέκα χρόνια διεξάγεται απογραφή πληθυσμού, η οποία είναι αναγκαία για την χάραξη κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κατοίκων πού θα δηλωθούν στους Δήμους, διαμορφώνει το πληθυσμιακό κριτήριο, βάσει του οποίου χρηματοδοτείται ο κάθε Δήμος, για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών, την δυνατότητα υλοποίησης έργων, αλλά και τη στελέχωσή του.

Παραδείγματος χάριν, διαφορετικά θα χρηματοδοτηθεί από την πολιτεία ένας Δήμος πού δείχνει να έχει πληθυσμό 9.999 κατοίκους και διαφορετικά αν δείχνει να έχει 10.001 κατοίκους.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου οι Δήμοι να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις, βάσει των πραγματικών αναγκών τους, είναι απόλυτα αναγκαία η ακριβής αποτύπωση των πληθυσμιακών στοιχείων τους.

Επί πλέον, μία μη πραγματική μείωση στην αποτύπωση του πληθυσμού, επηρεάζει ακόμη και την εκπροσώπηση, σε επίπεδο νομού, στη Βουλή των Ελλήνων, καθώς κάθε νομός εκλέγει έναν αριθμό αντιπροσώπων του στο Κοινοβούλιο, βάσει του πληθυσμού του.

Παράλληλα, καταγράφεται ο πληθυσμός των τοπικών κοινοτήτων κάθε Δήμου. Στην περίπτωση πού δεν έχει καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων κάθε ενότητας, αλλά πολύ λιγότεροι κάτοικοι, υπάρχει κίνδυνος, να χαθεί η δυνατότητα εκλογής τοπικών συμβουλίων και ως εκ τούτου η τοπική εκπροσώπηση στα δημοτικά όργανα.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν, παρακαλούμε άσους συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμα απογραφεί να σπεύσουν να απογραφούν, έστω και την τελευταία μέρα, αύριο, Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, στο Γραφείο Απογραφής, δίπλα στο Κτήριο τής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στο Λιμάνι τής Ερμούπολης, τηλ. 22810-82332″


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Συνάντηση Φόρτωμα – Χριστόπουλου για ένα “έξυπνο” νησιωτικό μέλλον

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Πανναξιακός ΑΟK: Κέρδισε με ψυχή και τα παίζει όλα για όλα στη Νίκαια την Κυριακή

Ο Πανναξιακός με ψυχή και συγκέντρωση έστειλε τη σειρά των τελικών σε 5ο ματς, επικρατώντας του Ιωνικού στη Νάξο με 82-74 – Όλα θα κριθούν στη Νίκαια για την άνοδο στην National League 2

Νάξος: Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου «σέρβιρε» γαλλική παράδοση με… κρέπες!

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Φιλωτίου Νάξου τίμησαν το γαλλικό έθιμο της Chandeleur φτιάχνοντας γλυκές και αλμυρές κρέπες – ένα μάθημα πολιτισμού και νοστιμιάς!

Γ. Βρούτσης: “Ισχυρά κοινωνικά πρότυπα οι αθλητές, αναγκαία η συμμετοχή τους στο διοικητικό γίγνεσθαι”

Στη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της Ε.Ε η Ελλάδα ανέδειξε τη σημασία της θεσμικής ενίσχυσης του ρόλου των αθλητών σε διοικητικές θέσεις και τη δύναμή τους να εμπνέουν και να παρακινούν τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση