Η …δεύτερη εικόνα της καταστροφής στη Σύμη αποκάλυψε ότι χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, η μεταστέγαση του νηπιαγωγείου και επισκευή του γηπέδου – Τι δηλώνει ο Περιφερειάρχης κος Χατζημάρκος
Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνδράμει τα μέγιστα, από οικονομικής και τεχνικής άποψης, προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περασμένης Δευτέρας 13 Νοεμβρίου, έδωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από τη Σύμη, όπου μετέβη για να εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών.
Τι είδε; Οι ζημιές που έχει υποστεί το νησί σε επίπεδο υποδομών είναι τεράστιες, ενώ πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει οδηγώντας στην απόγνωση τους ιδιοκτήτες τους. Από τα ορμητικά νερά, τρία οχήματα κατέληξαν στον πάτο της θάλασσας ενώ άλλα περίπου 20 οχήματα παρασύρθηκαν και κατέληξαν στον Γυαλό. Κεντρικοί δρόμοι της Σύμης, σοκάκια αλλά και το παραλιακό μέτωπο του νησιού έχουν γεμίσει λάσπη, πέτρες, μπάζα και φερτά υλικά και ήδη από χθες το πρωί συνεργεία του στρατού και της Περιφέρειας, επιχειρούν να καταστήσουν προσβάσιμο το οδικό δίκτυο ώστε να ξεκινήσουν και οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Το οδικό δίκτυο που οδηγεί προς την Μονή Πανορμίτη έχει καταστραφεί, ολοσχερώς καταστράφηκε το γήπεδο ποδοσφαίρου του νησιού, τα δίκτυα ύδρευσης έχουν διαλυθεί ενώ οι ζημιές στο παραλιακό μέτωπο είναι ανυπολόγιστες.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Σύμης, εκτιμήθηκε η συνολική κατάσταση και αποτυπώθηκαν τα έργα άμεσης ανάγκης και προτεραιότητας που πρέπει να εκτελεστούν, ώστε η ζωή στο νησί να επανέλθει σε ρυθμούς ομαλότητας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, το οποίο έχει υποστεί κατολισθήσεις και αποκόλληση της ασφάλτου, μεταστέγαση του νηπιαγωγείου και επισκευή του γηπέδου, έργα για τα οποία θα απαιτηθούν σημαντικά ποσά. Ο κ. Χατζημάρκος δεσμεύτηκε για την εγγραφή δύο εκατομμυρίων ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, προκειμένου να εκτελεστούν τα παραπάνω έργα.
Ταυτόχρονα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, στη σημερινή της συνεδρίαση, αύξησε στις 200.000 ευρώ τον Κωδικό της Πολιτικής Προστασίας, από όπου θα χρηματοδοτηθούν οι άμεσες παρεμβάσεις. Μετά τη αυτοψία στα σημεία που επλήγησαν, ο περιφερειάρχης δήλωσε: «Οι ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι είχαν εκτιμηθεί αρχικά. Ως Περιφέρεια, από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε εδώ, δίπλα στους κατοίκους της Σύμης και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να ξαναβρεί η ζωή στο νησί τους κανονικούς ρυθμούς της, όσο γίνεται πιο γρήγορα».
Ήρθε το ηλεκτρικό
Να σημειώσουμε εδώ ότι συνολικά, από πλευράς Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν δώδεκα (12) πυροσβέστες με τρία (3) οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Ήδη έχουν μεταβεί από τη Ρόδο, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεργεία της Πυροσβεστικής που από χθες αντλούν ύδατα από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού.
Παράλληλα, εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μετέβη στη Σύμη, για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί. Η ηλεκτροδότηση του νησιού άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά από το μεσημέρι της Τρίτης με την μεταφορά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από τη Ρόδο, αφού ο τοπικός σταθμός παραγωγής ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας επειδή πλημμύρισε.
Τα σχολεία του νησιού χθες παρέμειναν κλειστά καθώς πέρα από την περιορισμένη πρόσβαση στα κτήρια και το γεγονός ότι κάποια από αυτά πλημμύρισαν, οι κάτοικοι συνέδραμαν όπως μπορούσε καθένας στην αποκατάσταση των ζημιών.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – Δημοκρατική εφημερίδα